Ufuk dışarı doğru ışık hızıyla hareket ettiğinden onu dışarıya doğru geçmek için ışıktan hızlı hareket etmeniz gerekir. Işıktan hızlı gidemezsiniz ve bu nedenle de kara delikten kaçamazsınız.
Kara deliğin her saniyede Dünya büyüklüğünde bir kütleyi yuttuğu belirtildi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kara deliği uzayda belirli nicelikteki maddenin kendi içine doğru çöktüğü bir bölge olarak tanımlıyor. Bu bölgede yerçekimi o kadar güçlü ki ışık da dahil hiçbir şeyin kaçması mümkün değil.
Görelilik kuramlarından kaynaklanan değişiklikler hesaba katılmazsa, ışığın durgun kütlesi sıfır olduğu için üzerine etki eden kütleçekim kuvveti sıfır olmalıdır yani kütleçekiminden etkilenmemelidir.
Genel görelilik kuramı tarafından varlıkları tahmin edilen karadelikleri diğer gökcisimlerinden ayıran en önemli özellik etraflarında bir olay ufku oluşmasıdır. Karadeliği çevreleyen küresel bir yüzey olan olay ufkunun üzerinde kurtulma hızı ışık hızına eşittir.
Karadelikler ışığı bile kendilerine çekebilecek kadar güçlüler. Buda karadeliklerin ışığa uyguladığı kuvvetin ışığın zıt yönde uyguladığı kuvvetten daha fazla olmasını gerektirir öyle değilmi. Bu kuvveti kullanarak ışık hızına ulaşamasak bile ışık hızına çok yakın hızlarda gidebilirmiyiz.
İlgili 32 soru bulundu
Kişi, spagettifikasyon (karadelik gibi devasa ve kompakt astronomik bir cisme doğru düşen cismin gelgit kuvvetleri sebebiyle aşırı uzaması) yaşayacak ve büyük olasılıkla uzun, ince bir makarna benzeri şekle girecek düzeyde gerilecek ve hayatta kalamayacaktır.
Merhaba, bu maddeler hiçbir yere gitmez. eğer kara deliğe düşen maddeler bir yere gidiyor olsaydı, o zaman kara delik diye bir şey olmazdı. çünkü biliyoruz ki kara delikler içine madde çektikçe büyür. çektiği maddeyi bir yerlere fırlatsaydı büyüyemezdi zaten. kara delikten fışkıran şey radyasyondur, madde değil.
Örneğin kütlesi Güneş'inki kadar olan bir karadeliğin sıcaklığı yaklaşık olarak 10-9 Kelvin (1 Kelvin'in milyarda biri) kadardır. Bu büyüklükte, çevresinden yalıtılmış bir karadeliğin ışıma yaparak yok olması yaklaşık 1067 (10 üzeri 67) yıl sürer.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Kara deliklerin buharlaşması (yok olması) ve Hawking ışınımı
Kara delikler evrendeki en kararlı ve en uzun ömürlü cisimler olmalarına rağmen, sonsuza dek yaşayamazlar, Hawking ışınımı yaparak çok yavaşça enerjilerini kaybederler. Hawking ışınımı elimizdeki teknoloji ile saptanabilecek bir ışınım değildir.
Çünkü uzay zaman dokusu heryeri kaplamaktadır ve her kütlenin bükülme etkisinin söz konusu olmayacağı nokta var olamaz bu açıdan. Kütleye yakın bütün noktalarda zamanın geçişi yavaşlamaktadır. Eğer bükülmeleyen bir nokta olsaydı, uzayzaman dokusunun ulaşmadığı bir yer olması gerekirdi.
Foton da boson sınıfından bir temel parçacık (tıpkı kuarklar, elektronlar v.s. gibi ). fakat diğer temel parçacıklardan özel bir farkı var ve bu onu bir anlamda özel kılıyor. Kendisi Higgs ile etkileşime girmiyor. Dolayısı ile durgun haldeyken bir kütlesi yok (Hareket ederken göreli bir kütlesi oluyor).
Işığı oluşturan fotonlar, elektromanyetik dalgayı taşıyan bir kuantum parçacıktır. Fotonların en temel özelliği, yüksüz ve kütlesiz olmalarıdır.
Evet; bir karadelik, Güneş'i yutabilir. Ancak bunun için yeterince büyük olması gerekmektedir. Bilinen en büyük karadelik olan OJ287, 18 milyar Güneş kütlesine sahip ve olay ufkunun çapı da yaklaşık olarak 211 milyar kilometre, Güneş'imizin çapı ise 1.392.700 kilometre uzunluğundadır.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
Sonuç olarak, bir kara delik, kendisinden daha büyük yıldızları veya galaksileri yutabilir.
İki kara delik çarpıştığında çarpışan kara delikler birleşerek daha büyük tek bir kara delik oluştururlar.
Yeni tahmine göre, 40.000.000.000.000.000.000 veya 40 kentilyon civarı, yıldız kütleli kara delik, gözlemlenebilir evrende bulunuyor ve tüm maddenin yaklaşık %1'ini oluşturuyor.
Bu hızı ortaya çıkaran şey ise Dünya'nın kütlesi doğrultusunda uzay zamanı bükmesi olayıdır. Ne kadar çok bükülme yaşanırsa bu hızda o kadar artacaktır. Kara deliklerin kütle çekimi ise o kadar büyüktür ki ışığı bile bükebilir. Bu kadar devasa kütleye sahip olan kara delikler uzay zamanı ciddi anlamda büker.
Kara deliklerin varlığı yıllardır biliniyor ancak bunların çekim kuvvetinden hiçbir madde kaçamadığı için kara delikleri gözlemlemek 2019'a kadar mümkün olmamıştı. O yıl gökbilimciler, Virgo galaksi kümesindeki M87 galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliği görüntülemeyi başarmıştı.
Yapılan hesaplamalar, kara deliklerin yok olması için gereken sürenin on veya yüz milyarlarca yıl düzeyinde olduğunu göstermektedir.
Beyaz delik ya da ak delik, kara deliğe düşen bir maddenin solucan delikleri aracılığıyla evrenin başka bir yerinde yeniden ortaya çıktığı noktalardır. Başka bir zamana veya başka bir Bebek Evren'e de açılabilirler. Kara delikler, içine düşen hiçbir şeyin (ışık dahil) kendisinden kaçamadığı cisimlerdir.
Samanyolu galaksisinin merkezinde, Güneş'ten yaklaşık dört milyon kat daha büyük devasa bir kara delik vardır. Buradaki yerçekimi kuvveti öyle güçlüdür ki ışığı bile yutar; etraftaki toz ve gaz bulutlarını çeker. Bu bulutlar disk halinde deliğe doğru sarmal bir şekilde sürüklenir.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Solucan deliği (Einstein-Rosen köprüsü veya Einstein-Rosen solucan deliği), uzayzamandaki farklı noktaları birbirine bağlayan kurgusal bir yapıdır ve Einstein alan denklemlerinin özel bir çözümüne dayanır. Solucan delikleri ilk olarak 1916 yılında Ludwig Flamm tarafından ileri sürülmüştür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri