İskorpitler zehirli dikenlere sahip olan bir balık türüdür. Sırt yüzgecinde 11, karın yüzgecinde 1 ve anüs yüzgecinde 3 adet zehirli diken bulundurur ve bu dikenler vücuda temas ettiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir. Zehir etkisi birkaç gün sürebilir ve ilk yardım olarak amonyak kullanılabilir.
İskorpit balığı; zehirli bir balık olmasına karşın insan sağlığına yararları olan bir balık türüdür. Dikenlerinde çok yoğun derecede zehir yer alan bu balığın, eti çok lezzetlidir. Görünümü dahi çok korkutucu olan İskorpit balıkları, Çanakkale'de sık sık tüketilmektedir.
İskorpit ve Trakonya ailesi
Dikenli balık sokmalarına bağlı ölüm sadece 5 olguda bildirilmiştir.
İskorpit sokmasından sonra yaradaki dikenler temizlenmeli, yaralı bölgeye antiseptik ilaçlar, ağrı kesici ve antihistaminik merhemler uygulanmalıdır. Diğer balık sokmalarında olduğu gibi sirkeli bir solüsyon ile dezenfekte edilebilir ve amonyak tedavisi de yapılabilir.
Halk tabirinde iskorpitin diğer adı da “çarpan”dır.
Zehirli olmasına rağmen lezzetli etiyle birçok masanın misafiri olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
İskorpitler zehirli dikenlere sahip olan bir balık türüdür. Sırt yüzgecinde 11, karın yüzgecinde 1 ve anüs yüzgecinde 3 adet zehirli diken bulundurur ve bu dikenler vücuda temas ettiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir.
Dikenin battığı yerde kısa sürede şişme ve kızarıklık oluşacaktır. Şişliği amonyakla yıkamak ve buz uygulamak rahatlatacaktır.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Av mahalline gelindiği zaman oltaya istavrit veya izmaritten kesilmiş yaprak yem takılır ve suya koy verilir. Zoka veya iskandil dibe yatırılıp olta birkaç karış yukarı alınır. Bu işlem yeme hareket verdiği için balık tarafından görülmesini sağlar. İskorpit yeme atladıktan sonra olta çalınıp yukarı çekilir.
Isırdığı anda sizi, vücudunda bulunan bakteriler sebebiyle hastane yollarına düşürebilir. Tehlikeli bir balık olan müren balığı saldırısı ile meşhurdur. Yakalandığı anda bir refleks ile en yakınında ne varsa ısırır. Bu sizin eliniz bile olabilir.
Trakonya, halk arasında Çarpan balığı Akdeniz, Marmara ve Ege denizlerinde yaşayan zehirli balık türüdür. Türkiye sularında çok fazla görülen bu balık türü bazı insanların dokunması ve teması halinde kalp krizi geçirmesine sebep olup ölümüne yol açabilecek derece toksin zehir salgılamaktadır.
Balığın dikenleri 30 cm'ye kadar uzun olabilir. Dolayısıyla battığı zaman ciddi doku hasarına yol açabilir. Göğüs duvarına ya da karın içine kadar uzanarak ölümcül kalp, akciğer ya da içi organ yaralanmalarına neden olabilir. Aslan balığının zehri kana karıştıktan sonra sistemik zehirlenme bulguları da ortaya çıkar.
Karadeniz'in geniş bir kıyısal ekosisteminde dağılım gösteren, kumlu, çamurlu, kayalık gibi değişik habitatlarda yaşayan iskorpit balığının ticari öneminin arttığı da dikkate alındığında populasyonun yıllar itibariyle izlenmesi kanaatindeyiz.
İskorpit bütün denizlerimizde, adabeyi ise Ege Denizinde bulunur. İskorpitin sırt dikenleri zehirlidir.
kolay pişen bir balıktır, tadı kırlangıça benzer. ızgara için filato olarak hazırlanması önerilir. bol rokalı, hafif nar ekşili bir salatayla tüketilmesi önerilir.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Yunus Balığı
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Peki, Trakonya balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Trakonya balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik." Trakonya balığı, zehirli dikenlere sahip olan zararlı bir deniz hayvanı olarak ifade edilmektedir. Bu balık halk arasında çarpan balığı ya da dragon balığı olarak adlandırılmaktadır.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
Eti çok lezzetli olan iskorpit Ekim, Kasım ve Aralık aylarında tüketilir. İspendek: Levrek balığının 40 santimden küçük olanına ispendek denir. İspendek balığı tıpkı levrek gibi oldukça lezzetlidir.
Oltayla da tutulabilen bir balık fakat dikenleri elinize battığı zaman baya bir canınızı yakabilir. Karnının altında da bir kılçık var. Oda tehlikeli yüksek bir zehir içeriyor.
Dikenlerinde yoğun zehir bulunan iskorpit balığının eti oldukça lezzetlidir. Görüntüsü bile korkutucu olan iskorpit balığı Çanakkale halkı tarafından sıklıkla tüketilir. Yüksek miktarda protein ve omega-3 yağ asidi içerir.
Karnivor bir balık türüdür. Yengeç, karides, poliketler ve diğer küçük balıklar ile beslenir. Üst ve alt çenede küçük dişleri vardır.
1 kg 300-400 Çipura.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri