İstenen sertlik ve mekanik özelliklerin elde edilmesi amacıyla yapılan su verme ve menevişleme işlemidir. Özellikle parçanın tüm kesitinin sert olması istendiği durumlar için kullanılır.
Islah işlemi termal bir işlemdir. Malzeme yüksek sıcaklıklara ısıtılıp çok hızlı soğutulur ve bu durumda malzemede doğal olarak önce genleşir daha sonra hızlıca büzülür ayrıca malzeme ulaşabileceği maksimum sertliğe ulaştığında malzeme içindeki gerilimlerde aşırı derecede artar.
Islah işlemi olarak ifade edilen bu işlem en temel anlamıyla çeliğe ihtiyaç duyulan mekanik özelliklerin kazandırılması amacıyla uygulanmaktadır. Bu işlem sayesinde malzemenin ya da malzemelerin sertlik değeri, mukavemet değeri ve tokluk değeri yükseltilebilmektedir.
Çeliğe ısıl işlem uygulanarak mekanik özelliklerinin arttırılması işlemidir. Koruyucu gaz ortamında yapılması daha uygun bir yöntemdir, bu sayede istenmeyen dekarbürizasyon ve oksidasyon engellenmiş olur. Çeliğin yapısına göre belirli bir sıcaklıkta ve sürede tutularak östenitik yapı elde edilir.
Islah işlemi çeliğe ihtiyaç duyulan mekanik özelliklerin kazandırılması için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem ile malzemenin sertlik, mukavemetini ve tokluk değerleri arttırılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Islahın etkisi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 179. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin 1. fıkrası uyarınca ıslah, bunu yapan tarafın teşmil edeceği noktadan itibaren, bütün usul işlemlerinin yapılmamış sayılması sonucunu doğurur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
3. Islahın amacı
Islahın amacı, yargılama sürecinde şekil ve süreye aykırılık sebebiyle ortaya çıkabilecek maddi hak kayıplarım ortadan kaldırmak olup ıslah, tahkikat aşamasında yapılmış olan hatalı bazı taraf usul işlemlerini bir defaya mahsus olmak üzere düzeltme hakkı veren hukukî bir çaredir.
Islah, tarafların yargılamadaki usul işlemlerini tamamen veya kısmen düzeltmesidir. Bu usul işlemleri özellikle iddia ve savunmanın genişletilmesi halindeki usul işlemleri olmaktadır. Aynı zamanda ıslah iddia ve savunmayı genişletme yasağının istisnasını da oluşturmaktadır.
Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır. Bu yasa maddesine göre ıslahın 1 haftalık sürede yapılması gerekmekte olup yasa maddesindeki 1 haftalık süre kanundan kaynaklanan kesin süredir.
6100 Sayılı Kanun'un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.
"Bir türe istenilen özellikleri kazandırmak için yapılan çalışmalara ıslah denir. Islah çalışmalarında amaç, istenilen gen kombinasyonlarına sahip, yeni üstün özellikler içeren, olumsuz özelliklerden arındırılmış bireyler elde etmek ve bunları çoğaltmaktır.
6100 Sayılı HMK'nın 180. maddesi uyarınca, davacı davasını tamamen ıslah ederek davanın sebebini değiştirebilir ve yeni vakıalar ekleyebilir.
Islah, tarafların yargılamadaki usul işlemlerini tamamen veya kısmen düzeltmesidir. Bu usul işlemleri özellikle iddia ve savunmanın genişletilmesi halindeki usul işlemleri olmaktadır. Aynı zamanda ıslah iddia ve savunmayı genişletme yasağının istisnasını da oluşturmaktadır.
Tam ıslahta yargılamanın başına dönülür. Islah edilen dava eski davanın devamı niteliğindedir. ( B.KURU,s . 3999 ). Yargıtay çeşitli kararlarında tam ıslahta zamanaşımın olmayacağını benimsemektedir.
Islah dilekçesinde dava türünün, dava isteklerinin ve davaya bağlı tazminat miktarının değiştirilmesi talep edilir. Islak dilekçesi yazan taraf davaya dair varsa eksik verdiği bilgi ve belgeleri tamamlayabileceği gibi talep ettiği tazminat miktarının artırım yoluna da gidebilir.
Islah, iddia ve savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında kalan bir usûl işlemin yapılmasına hizmet etmektedir. Bu çerçevede ıslah, değiştirme veya genişletme olarak değerlendirilemeyecek talep sonucunun daraltılması için kulla- nılamaz.
HMK m. 179'da (HUMK m. 87) ifade edilen, “ıslah, bunu yapan tarafın teşmil edeceği noktadan itibaren, bütün usul işlemlerinin yapılmamış sayılması sonucunu doğurur” hükmü ile anlaşılması gereken mahkeme usul işlemleridir.
(HMK m. 179) HMK'nun 176 vd. maddelerine göre, taraflardan herbiri dava/cevap dilekçesini ıslah ederek yeni bir vakıa ekleyebilir yeni vakıa için delil gösterebilir.
Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.
Islah dilekçesine karşı tarafın vermesi gereken dilekçeye ise Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi denmektedir. Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi ile ıslah dilekçesinde ki hususlara itiraz edilir ve cevap verilir. Islah dilekçesine karşı cevap verme süresi ıslah dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır.
Islah Nasıl Yapılır? Islah harcı hesaplama için ıslah edeceğimiz toplam miktarı tespit etmeliyiz. Bu meblağın 2023 yılı için binde 68,31 'in dörtte biri ıslah harcı olarak mahkemeye ödenmelidir.
Bu aşamalarda yoksulluk nafakası talep edilmemişse yoksulluk nafakası ancak karşı tarafın açık rıza göstermesi halinde ya da davayı ıslah ederek mümkündür.
Taraflar iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağının başladığı andan itibaren tahkikat sonuçlandırılıncaya kadar ıslah yoluna başvurabilir. Bu nedenle tahkikat aşaması sonuçlandıktan sonra istinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri