1- Islahat fermanının en önemli özelliklerinden biri; kanun önünde eşitliktir. 2- Osmanlı Vatandaşlarının canının, malının ve ırzının korunması güvence altına alınmıştır. 3- Vergilerin eşitlik içinde herkesin gelirine göre toplanması ve iltizam usulünün kaldırılması.
Bu fermanın amacı, millet sistemini kaldırarak bütün din topluluklarının eşit vatandaşlık hakları sağlayarak Müslüman ve gayrimüslim Osmanlı tebaası arasında tam bir eşitlik sağlamaktır. Böylece Millet-i Rûm haricinde gayrimüslimlere de devlet kademelerine memur olma yolu açılmıştır.
Gayrimüslimler Islahat Fermanı ile askeri okullara gitmek, devlet dairelerinde çalışmak gibi haklara da sahip olmuşlardır. Bu da devlet içerisinde Müslümanlar ile gayrimüslimleri eşit hale getirmiştir. Ferman kapsamında farklı dinlerin ibadetleri ya da gerçekleştirdikleri törenlere de özgürlük getirilmiştir.
30 Mart 1856'da imzalanan Paris Antlaşması öncesinde yayımlanan ferman, antlaşma ile Osmanlı Devleti'nin Türkiye Devleti adıyla Avrupa devletleri ailesine resmen dâhil edilerek Rusya'ya karşı Avrupa'nın ortak himayesine alınmasının bir bedeliydi.
İlgili 40 soru bulundu
Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
Islahat Fermanı ile tekrardan verilen sözlerden anladığımız kadarıyla, Osmanlı'daki klasik millet sistemi değişmiş ve gayrimüslim tebaa ile devlet arasında yeni bir ilişki kurulmuştur. Zımmi olarak nitelendirilen tebaa, artık Müslüman tebaa ile eşit haklara sahip olmuştur.
Islahat fermanı veya Islahat Hatt-ı Hümayunu; siyasi kuruluşlar, kişi hakları, yeni kurumların kurulması hususlarında yapılması planlanan köklü değişiklikler ve yenilikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan bir fermandır.
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı'nın devamı niteliğinde bir belge olan Islahat Fermanı; Osmanlı tebaası içindeki gayrimüslim ve yabancı azınlıklara bir takım haklar tanıyan ve ırk, din, dil ayrımı gözetmeden bir Osmanlı toplumu yaratmayı amaçlayan bir fermandır.
- Tanzimat ile halkın güvenliği, adalet ve askeri konular ele alınırken, Islahat Fermanı daha fazla azınlık haklarına değinmektedir. - Tanzimat Fermanı Müslüman çoğunluğu esas alarak ortaya koyulmuşken, Islahat Fermanı azınlık temellidir.
Tanzimat fermanı ile ıslahat fermanın ilan nedenleri
Bu ferman da Avrupalı devletlerin desteğini almak ve Kırım Savaşı'nı sona erdirecek Paris Antlaşması'nda kazanımlar elde etmek amacıyla ilan edilmiştir.
TDK'ya göre ıslahat kelimesi, düzeltme anlamındadır. Düzeltme olarak kullanılan ıslahat kelimesi, çok yaygın şekilde kullanılmıyor. Islahat kelimesinin kullanımı tamamen kişilere bağlı olarak gelişen bir durum oluyor.
Kanunların üstünlüğünün kabul edildiği bir ferman olan Tanzimat Fermanı sonuçları şu şekildedir: Osmanlı padişahı kendi isteğiyle yetkilerini kısıtlamıştır. Tanzimat Fermanı ile birlikte Osmanlı Devleti'nde anayasacılık faaliyeti başlamıştır. Batılılaşma hareketleri hız kazanmıştır.
İlan edilme sebebi, Tanzimat Fermanı ile benzerlik gösterir. Bu ferman da Avrupalı devletlerin desteğini almak ve Kırım Savaşı'nı sona erdirecek Paris Antlaşması'nda kazanımlar elde etmek amacıyla ilan edilmiştir.
Islahat Fermanı'nda eğitimden bahsedilmiştir. Fermana göre bütün milletler kendi okullarını açma hakkına sahiptiler. Padişah tarafından oluşturulacak olan “Meclis-i Maarif” bütün okulları denetleyecekti.
3.2 Islahat Fermanı
1839 tarihli Gülhane Hatt-ı Hümayunu ile bütün Osmanlı tebaasının can, mal, namus ve konut dokunulmazlıkları devlet tarafından güvence altına alınmıştı.
Bu sırada Rusya'nın hazırlamış olduğu Doğu Anadolu vilayetleriyle ilgili ıslahat projesi de, 26 Ocak 1330/8 Şubat 1914 tarihinde Sait Halim Paşa ile Rusya'nın İstanbul büyükelçisi Gulkeviç arasında İstanbul'da imzalandı.
Cevap: Islahat Fermanı, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasi kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması düşünülen köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanmış olan fermandır.
Islahat Fermanı'nda hukuk alanında yapılan değişiklikler, ticaret ve ceza davaları karma mahkemelerde yapılacaktır, mahkemeler herkese açık olacaktır, şahitler de ifadelerini kendi dillerinde verebileceklerdir. Böylece hukuki anlamda kapsamlı ve kökten bir değişimin yapılmasıyla reform hareketlerinin önü açılmıştır.
Tanzimat Fermanı da bir anayasa değil, anayasal belgedir. Sened-i İttifak gibi misak değil (iki yanlı bir işlem), tek yanlı bir işlem yani fermandır. Ferman usulünde hükümdar, tek taraflı olarak, kendi isteğiyle kendini sınırlandırmakta, tebaasına birtakım haklar bahşeder.
Tanzimat fermanı, Sultan Abdülmecid döneminde, Sultanın izni ile Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan bu ferman, 3 Kasım 1839'da yine Hariciye Nazırı Koca Mustafa Reşit Paşa tarafından okunmuştur.
Tanzimat hareketinin hukuk alanı içinde en fazla etkilediği alan ceza hukuku alanı olmuştur. Bu çalışma- da, Tanzimat Fermanı sonrası Osmanlı Devleti'nde kanunlaştırma hareketlerinin ceza hukuku bağlamın- da önemli bir parçası olan 1840 tarihli ceza kanunu ele alınmıştır.
Islahat Fermanının içeriğinin hazırlanmasında da Avrupa devletlerinin önemli bir etkisi olmuştur. Fermanın içeriği büyük ölçüde İngiltere, Fransa ve Avusturya'nın İstanbul'da bulunan elçileriyle Osmanlı sadrazamı ve dış işleri bakanı arasında yapılan toplantı sonucunda belirlenmiştir.
Fransız İhtilâli'nin, Islahat Fermanı'nın içeriğine kattığı en önemli ilke ise eşitlik ilke- sidir. Bu ilke ile Osmanlı sosyal düzeni yeniden inşa edilmeye çalışılmıştır.
Kânun önünde eşitlik, dinî fark gözetilmek- sizin herkese memur olabilme ve askerlik yapabilme hakkının tanınması, karma mahkemelerin kurulması, din yetkililerinin sivil otoritelerinin kal- dırılması, vergi reformu ve rüşvetle mücâdele Ferman'ın getirdiği başlı- ca yeniliklerdir (3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri