Necaset bulaşan yeri ıslak mendil veya bir bez parçasıyla silinir ve suyla temizlenir.
Sual: İnsan veya hayvan necaseti, gusülde kullanılmış su ile de temizlenebilir mi? Cevap: Necaset, her temiz su ile, abdest ve gusül alınmış su ile, sirke ve gül suyu gibi akıcı mayilerle ve tükürükle temizlenir.
Elbise veya insan bedeni gibi necaseti emerek içine çekmeye elverişli olan şeylere pislik isabet ettiğinde ancak yıkamak ile temiz olur. Necasetin yaş yada kuru, sıvı veya katı olması arasında da bu hususta herhangi bir fark yoktur.
Islak mendille temiz olan elbisesini silmesi de necis bulaştırmaz. Çünkü ortada necis yoktur. Ancak eğer, koltuğa oturan köpek ıslak ise, onun yerine oturan kişinin elbisesi necis olduğu gibi, necis olan elbisesine sürdüğü ıslak mendil de necis olur. En son koltuğa oturan kişinin durumu da yaş-kuru konumuna göredir.
Elbiseye ve bedene dokunan pisliği de kazımak veya toprağa sürmek yeterli değildir, bunu yıkamak gerekir. İnsanların kurumuş olan menileri ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da, yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Şehvetle gelen meni hariç, hiç biri guslü gerektirmez. Kadınlarda meni gelmesi daha zor olur. Meni gelmez de, mezi denen akıcı sıvı gelirse gusül gerekmez. Meni, titreyerek gelir, kasılmalar olur.
Boşalma su içine olmuşsa; ancak bu durumda gebelik mümkün değildir. Çünkü, su içerisinde spermler kolayca dağılır ve yoğunluğunu kaybeder. Spermin rahim içerisinde kaygan olmasını sağlayan meni de su içinde dağıldığından, artık gebelik imkansız hale gelir.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
Ama sol el kuruduktan sonra rutubetli elbiseye değdiğinde onu da necis eder. Ama o elbise nemli olarak başka bir şeye değerse onu necis etmez. Aynı şekilde ıslaklık öbürüne geçmeyecek kadar az olursa, necasetin özü olsa dahi, temiz olan şey necis olmaz.
Islak mendil, genellikle temizlik veya hijyen amaçlarıyla kullanılan nemli bir bez veya kağıt ürünüdür. Islak mendiller genellikle hafif temizlik, yüz temizliği, bebek bakımı ve el temizliği gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
el Cevab: Mezi meninin incelmiş halidir. Uykudan uyandığında mezi ya da meni ıslaklığının çamaşırda görülmesi durumunda ihtiyaten gusül gerekir. Uyanıkken mezi gelmesi sadece abdest gerektirir. Çünkü mezi olduğunda oluş şekli itibarıyla bir şüphe yoktur.
İnsana ait kurumuş meni ovalamakla temizlenebilir. Ancak yaş olan meninin su ile yıkanması gereklidir. Diğer yandan kuru bir meni ovalamakla temizlendikten sonra, bu elbise ile namaz kılınabilirse de, yeri yeniden ıslanırsa, sağlam görüşe göre pislik yeniden döner.
Alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz de; idrar yolundan mezi gelmesi durumunda avret yerlerinin yıkanmasını, temizlenmesini ve namaz için abdest alınmasını buyurmuştur.
Yağmur kesildikten sonra, dökülmekte olan suyun necasete değdiği anlaşılırsa necistir. 38- Necis olan yere (toprağa) yağmur yağarsa temiz olur. Eğer yağmur akar ve tavan altındaki necis bir yere ulaşırsa orayı da temizler.
Necâset yaş olursa, ancak yıkamakla temizlenir. Fakat iz kalmayacak şekilde temiz bezle bilinmesi de câizdir. Eğer necâset gözle görünmeyen sidik, şarap damlası cinsinden olursa, yıkamak ve sabunlu bezle iyice silmek gerekir.
Renginin kalmasının önemi yok, üç kere yıkamak yeterlidir. Namaza mani değildir. Kandan başka renkli necis maddeler de böyledir. Yıkandığı hâlde rengi çıkmazsa, namaza mani olmaz.
[1] Bu nedenle, necis bir yerde yatma durumunda ıslaklık (su, beden teri, havanın nemli olması vb.) bedenden yere veya yerden bedene ulaşacak kadar olmazsa, beden necis olmaz. Hz.
İslam açısından on bir necaset (idrar, dışkı, kan, leş, şarap, arpa suyu, kâfir, köpek, domuz, necaset yiyen devenin teri) ve bu necis şeylerden biriyle teması olmuş ve necasetin kendisine geçtiğini insanın kesin bilgiyle bildiği şeyler dışında her şey temizdir.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Evet bir ıslak mendil, pecete, temiz ve hijyenik bir bez ile de silip temizlenebilirsiniz.
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
Sperm yaşamak için neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyar, bu nedenle havaya maruz kaldıktan sonra hızla ölürler. Boşalma sonrası meni kurur kurmaz içindeki sperm ölür. Kimi durumlarda dış ortamda vajinaya yakın bir sıcaklık ve nem ortamı bulan meninin içinde spermler 20 dakikaya kadar yaşayabilir.
Bu da doğal olarak herhangi bir şekilde gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelir. Yani diğer bir ifade ile kıyafetlerden geçerek dışarıdan bulaşan sperm ile hamile kalınmaz.
Su başlı başına spermi öldürme etkisine sahip değildir. Düzenli sauna veya sıcak banyo yapma alışkanlığı olanlarda da sperm kalitesinde bozulma görülebilmektedir. Şampuan, sabun, duş jeli, sularda bulunan klor sperme zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri