Gözü İlişmek Ne Demek? Gözü ilişmek bir duruma izinsizce bakmak ya da istemsizce oluşan bir olayı görmek için kullanılmaktadır. Gözü ilişmek aynı zamanda da istemsizce bir olaya tanık olmak, istemsizce yanlışlıkla birine bakmak içinde kullanılmaktadır.
Göz kesilmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bütün dikkatiyle bakmak.
Yok pahasına DEYİMİ AÇIKLAMASI
Son derece ucuz, değerinin altında bir fiyata, ölü fiyatına. “Yok pahasına sattılar evi, yazık oldu.”
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Çok çabuk, kimsenin sezmesine fırsat vermeyecek kadar az bir zaman içinde. “Kaşla göz arasında kapıverdi mendili.”
İlgili 16 soru bulundu
Bu deyimlerden birisi de "cin gibi" deyimi olmaktadır. Bu deyim ise çok akıllı ve becerikli insanları betimlemek için kullanılmaktadır. Bazı kişiler son derece akıllı ve zeki olmaktadır.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
Kış kıyamet TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çok zorlu kış Yağmurlu, fırtınalı soğuk hava.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Bacak kadar deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gözü kesmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işi yapabilme konusunda başkalarına ve kendisine güvenmek. “Onca işi yapmaya gözün kesiyor mu?”
"Gözü uyku tutmamak" ifadesi, genellikle kişinin kaygı, stres, heyecan, endişe veya benzeri bir duygusal durum nedeniyle uyuyamamasını ifade eder.
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Göze çarpmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Görünüşü ile dikkati üzerine çekmek.“O uzun boyuyla hemen göze çarpıyordu.”
"El etek çekmek", birinden veya bir durumdan uzaklaşmak, ilgiyi veya desteği geri çekmek, ilişkiyi kesmek ya da birine veya bir şeye olan müdahaleyi sonlandırmak anlamında kullanılır.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Deyim. [1] Doğru karar veremeyip durmadan karar değiştirmek.
Akıntıya kürek çekmek geçekleşmeyeceği bir iş için çaba sarf edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Akıntı bir kuvveti temsil ederken kürek çekmek de verilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
El emeği göz nuru insanların kendi çabası ile gerçekleştireceği pek çok farklı durumu anlatabilecek en güzel deyimlerden biridir. Tek başına veya cümle içerisinde amaca uyumlu biçimde kullanılabilir.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
Genellikle, başarıların kolay elde edilmediğini ve sıkı çalışmanın önemini vurgulamak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri