Bunun için yapılması gerekli olan yöntem bir leğenin içerisine ılık bir su ilave etmektedir. Daha sonra ise küf lekesi bulaşan ıslak bir kıyafetin bu suyun içerisine koyulması gerekmektedir. Ardından alınan bir bardak süt küf lekesinin üstüne dökülür ve küf lekesi olan alan el yardımı ile iyice çitilenir.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin. Daha sonra giysiyi güneşte kurumaya bırakın. Giysi kuruduktan sonra küf lekesi için müdahale ettiğiniz alanı durulayın. Son aşamada giysiyi, bakım talimatı doğrultusunda benzer renklerle yıkayın.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Tuz & Limon Suyu
Limon suyu ve tuz ile küf lekesini çıkarma yöntemi, özellikle koyu renkli kıyafetlerde olabildiği gibi açık renkli giysilerde de oluşan küf lekesi için etkili bir yöntemdir.
İlgili 15 soru bulundu
Pamuklu Giysiler
Önce giysideki küf lekesi bulunan bölgeyi beyaz sabunla iyice yıkayın ve küfe sebep olan mikroorganizmalardan kurtulun. Sonra bir leğene beş bardak su ile bir bardak oksijenli suyu dökün ve giysinizi bu suda yıkayın.
Bir yemek kaşığı klorlu ağartıcıyı bir bardak suyla karıştırarak seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan küf lekesi üzerine uygulayın. Uygulamayı sprey tabancasıyla püskürterek de yapabilirsiniz.
Lekeyi ne şekilde çıkaracağınız, kumaşın dayanıklılığına bağlıdır. Kot ve pamuklu giysilerde bölgeye bir parça Persil Gülün Büyüsü Jel veya Persil Color Jel deterjanı dökün, ardından diş fırçasıyla hafifçe fırçalayın. Güvenlik için bu işlemi dış ortamda yapın, böylece küf partiküllerin eve dağılmasına engel olursunuz.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin.
tarife göre küf lekesinin üzerine biraz limon suyu ve biraz da tuz döküp yarım saat kurumaya bırakmak gerekiyormuş. denemekten zarar gelmez diyerekten denedim ve ta taa! evet leke yarım saat sonunda sadece kuruyarak, kendi kendine yok oldu.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Çamaşır makineni “sıcak” programda çalıştır.
Giysiler veya başka herhangi bir kumaş türü üzerindeki küfle uğraşırken her zaman sıcak programda yıkama yap. Sıcak su, küfü öldürmede ve çıkarmada etkili olur; ılık veya soğuk su etkisiz olacaktır.
Beyaz kumaştan pas lekesi çıkarmak için pas olan bölgeye öncelikle limon sıkınız. Sonrasında ise üzerine bir miktar tuz dökerek parmağınız ile leke olan bölgeyi ovunuz. Ardından güneş olan bir alan içerisine beyaz kumaşı bırakınız. Ortalama 4 saat boyunca güneş altında kumaşın dinlenmesini sağlayınız.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Önce temiz ve kuru bir temizleme fırçasıyla halınıza zarar vermeden küflü alanı güzelce fırçalayın. Ardından elektrikli süpürge ile halının üzerinde kalan küfü çekin. Ardından 1 ölçü sirke ile 1 ölçü suyu karıştırıp sprey şişesinin içine alın, halının üzerinde küfün oluştuğu bölgeye bu karışımı bolca püskürtün.
Her evde bulunan o malzemelerle duvarınızı ilk günkü gibi yapın! Boşalan cam sileceği şişelere sadece çamaşır suyu ile doldurun ve küflerin üzerine sıkın. Kuruduğunda küf lekelerinin yok olduğunu göreceksiniz.
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar. Mobilya neden küflenir sorusuna cevap bulduğumuzda mobilyaların ömrü daha uzun olacaktır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Bunun için yapılması gerekli olan yöntem bir leğenin içerisine ılık bir su ilave etmektedir. Daha sonra ise küf lekesi bulaşan ıslak bir kıyafetin bu suyun içerisine koyulması gerekmektedir. Ardından alınan bir bardak süt küf lekesinin üstüne dökülür ve küf lekesi olan alan el yardımı ile iyice çitilenir.
Küf lekesi olan çamaşırları amonyaklı su ile yıkayınız. Küf lekesini limon ve tuzla ıslattıktan sonra güneşte kurutunuz. Küf kokusu olan çamaşırlarınızı yarım su bardağı lizol ile yıkayınız.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri