Makyaj temizleme mendili, bebek bezi, ped, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt havlu ve ıslak mendil gibi kozmetik ve hijyenik kağıtlar ve kirlenmiş her türlü kağıt geri dönüşüm kutusuna değil çöpe atılmalıdır.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Evsel Atıklar
Örneğin; yiyecek atıkları, şampuan ambalajları, meyvesuyu kartonları ve şişeleri, plastik su ve meşrubat şişeleri, cam kavanozlar, teneke ve metal konserve kutuları evsel atıklara örnek verilebilir.
Evsel katı atıklara örnek vermek gerekirse; yiyecek atıkları, ev eşyası atıkları, ambalaj malzemeleri (cam şişeler, kâğıt, karton, teneke kutular), yakacak atıkları (kül) bunlardan bazılarıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kâğıt ve karton mavi kutuya, ıslak mendil gri kutulara atılacak.
Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb. Ancak porselen atıklarını cam olarak değerlendiremeyiz! Cam ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra cam atık olarak nitelendirilirler. Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb.
Toplanmasından belediyenin sorumlu olduğu evden çıkan atıklara kısaca evsel atık denir. Endüstriyel ve elektronik atıklara oranla çevreye daha az zararlı olan bu atıklar, çevre kirliliğine yol açabilir. Görüntü kirliliği de oluşturan evsel atıkların yaklaşık 'i geri dönüşümüme gönderilir.
Merhaba; Evet.Evsel atıktır.
Evsel atık çeşitlerini birkaç gruba ayırabiliriz; organik evsel atıklar, geri dönüştürülebilir evsel atıklar, tehlikeli evsel atıklar. İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklar tehlikeli atık sınıfına giriyor. Bu nedenle bu atıkları çöpe atmamız uygun değil.
Atık yağlar, kimyasal sıvılar, fabrika atık sıvıları ve kanalizasyon suları gibi atıklar sıvı atık olarak değerlendirilmektedir. Kızartma yapıldıktan sonra yanmış olan yağlar ise evsel sıvı atıklardandır.
Evsel atıkların doğada yok olma süreleri, ürünün cinsine göre değişiklik gösterir. Örneğin, tüm çöpler sınıflandırılarak atıldığında yiyecekler en fazla 6 ay içerisinde kendiliğinden yok olur. Her gün ortaya çıkan plastik ambalaj ve kullan at ürünler ise 500 yıl gibi uzun bir süreye ihtiyaç duyar.
Doğada çözünemez yani biyoçözünür olmayan, ıslak mendil yapıları rayon ve polyester gibi sentetik ve modifiye lifler kullanılarak üretilir. Islak mendiller, tuvalet kağıtları gibi parçalanmazlar. Genellikle plastik içerirler, bu nedenle denize ulaştıklarında uzun süre dayanırlar ve deniz yaşamına zarar verirler.
#3 Kağıt peçeteler, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve her türlü hijyenik kağıt. Geri dönüşüme yollanan kağıtların temiz olması gerekir.
Islak mendiller, bebek ıslak mendilleri, saç kılları, sigara izmaritleri ve diğerleri tuvaletlere/klozetlere değil çöp kutusuna atılmalıdır (Şekil 2).
Çeşitleri: Kâğıt, karton, plastik, ahşap, yiyecek atıkları, cam, metal, özel atıklar, zararlı atıklar vs. Ticarî işletmelerin, çeşitli kurum ve kuruluşların faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıklardır. Çoğunlukla evsel atıklar kadar organik madde içermezler.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Örneğin yazışma kâğıtları, karton koliler, kâğıt peçete ve havlular, defterler vb. kullanım ömrünü doldurduktan sonra kâğıt atık olarak değerlendirilirler. Kâğıt-karton ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kâğıt-karton atık olarak nitelendirilirler.
Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri