Necaset bulaşan yeri ıslak mendil veya bir bez parçasıyla silinir ve suyla temizlenir. Bu konunda önemli olan husus, koku ve rengin giderilmesidir.
Günümüzde ıslak mendiller temizlik malzemelerinin olmazsa olmazlarından. Islak mendil, tuvalet kâğıdının daha estetik ve daha temizleyici bir versiyonu gibi. Üstelik insanlar mendilin ıslak özelliğinden dolayı kalça bölgesini temizleme konusunda daha etkili olduğunu sanıyor.
Islak mendille temiz olan elbisesini silmesi de necis bulaştırmaz. Çünkü ortada necis yoktur. Ancak eğer, koltuğa oturan köpek ıslak ise, onun yerine oturan kişinin elbisesi necis olduğu gibi, necis olan elbisesine sürdüğü ıslak mendil de necis olur. En son koltuğa oturan kişinin durumu da yaş-kuru konumuna göredir.
Taharet alırken su şart değildir, mendille de taharet alınabilir.
Necis toprakla yapılan küp gibi şeyler, fırından çıkınca temiz olur. Necaset, her temiz su ile abdest ve gusül alınmış su ile sirke ve gül suyu gibi akıcı mayilarla ve tükürük ile temizlenir. Süt ve yağla temizlenmez. Şıra, yani üzüm suyu temizdir.
İlgili 32 soru bulundu
Özetle, görülemeyen bir pisliğin bulaşmış olduğu eşya, bir kap içine konarak üç kez yıkanır ve her defasında sıkılmakla temiz olur.
Necaset parmakla alınır, sonra parmak yıkanır. Kalan necaset de temizlendikten sonra, tuvalet kâğıdıyla veya bezle kurulanmak iyi olur. Tuvaletten çıkınca, eli sabunla bile yıkamak gerekmez. Normal suyla yıkanınca el necasetten temizlenmiş olur.
Tuvalete Islak Mendil Atılır Mı? Elbette atılmaz. Çünkü ıslak mendiller tuvalette atıldığında erimeyen maddelerdendir. Tuvalete ıslak mendil atılması ile tuvalete bez atılması arasında bir fark yoktur.
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...
Islak mendillerin öncelikle alkolsüz olmasına dikkat etmelisiniz. Yenidoğan ıslak mendillerinde pamuktan üretilmiş olup sadece su ile ıslatılmış olması önemlidir. Mendilde var olan alkolsüz ve paraben free bileşimi hızlı ve güvenilir bir temizlik sağlar.
Islak mendil ve diğer paketler üzerinde "Tuvalete/Klozete Değil Çöp Kutusuna Atınız" ifadesi görülebilir büyüklükte yer almalıdır. Biyolojik olarak parçalanmayan (bozulmayan) ıslak mendillerin, bebek ıslak mendillerinin ve diğer atıkların tuvalete atılması yasaklanmalıdır.
Ama sol el kuruduktan sonra rutubetli elbiseye değdiğinde onu da necis eder. Ama o elbise nemli olarak başka bir şeye değerse onu necis etmez. Aynı şekilde ıslaklık öbürüne geçmeyecek kadar az olursa, necasetin özü olsa dahi, temiz olan şey necis olmaz.
Fetva Kurulu, "necis maddelerin, örtü veya toprakta kuruduğu durumlarda, ıslak olmayan bir başka kumaşa veya bedene temas durumunda necis yapmayacağını" belirtti.
Makat bölge temizliğinde ilaçlı, parfümlü ve deodorantlı ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. Makat bölgesi her dışkılamadan sonra - tuvaletten sonra - alkol, antiseptik veya benzeri katkı maddeleri içeren ıslak tuvalet kağıdı, bebek mendilleri ve ıslak havlular kullanılarak temizlenmemelidir.
Islak mendil ya da kolonyalı mendil, katlanmış ve kolaylık sağlamak için ayrı ayrı sarılan küçük ıslak kâğıt veya kumaş parçasıdır. Islak mendil, kişisel hijyen veya ev temizliği gibi temizleme amaçları için kullanılır.
1- Islak mendil ile makyaj çıkartmak
Özellikle acil durumlarda başvurulan bu yöntem, cildini kurumasına ve hassaslaşmasına neden olabilir. İçinde ne olduğunu bilmediğin ıslak mendilleri cildine sürmeni hatta cildini bunlarla ovalamanı hiç tavsiye etmiyoruz.
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Pislik, dışkılığı namaza mani olacak şekilde dağılmadıkça su olmaksızın sade taşlarla da taharetlenebilirim." demektir. Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir.
(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133). Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekânlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyolarda, necaset bulunmadığı için abdest almak veya banyo yapmakta sakınca yoktur.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Klozet içi temizliğinde tuvalet fırçası, çamaşır suyu, kireç önleyici ve yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra klozet kapağı temizliğinde ise sünger, bez ve sıvı temizleyicileri kullanabilirsiniz.
Tuvalet temizliğinde en çok tercih edilen ürünlerin başında çamaşır suyu gelir. Çamaşır suları hem lekeleri yok ettiği hem de mikroplar üzerinde etkili olduğu için daha sık kullanılır. Bunun yanı sıra kireç sökücü, sprey ve krem formunda olan tuvalet ve banyo temizliği ürünleri farklı yüzeylerde kullanılır.
Necâset, sidik, köpek salyasının eseri gibi görünmeyen nitelikte ise, temizlendiğine kanaat getirinceye kadar yıkanır. Bu da üç defadır. Yani üç defa su döküp sıkmak yeterlidir. Necâset, kan ve dışkı gibi gözle görülen çeşitten ise, bunların temizliği bir defa da olsa pisliğin kendisini gidermekle olur.
İslam açısından on bir necaset (idrar, dışkı, kan, leş, şarap, arpa suyu, kâfir, köpek, domuz, necaset yiyen devenin teri) ve bu necis şeylerden biriyle teması olmuş ve necasetin kendisine geçtiğini insanın kesin bilgiyle bildiği şeyler dışında her şey temizdir.
Evet. Otomatik çamaşır makineleri, el ile yıkanandan daha iyi yıkamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri