Islak rotorlu pompalarda, basınçlandırılan akışkanın rotor gömleği içerisinden rotor etrafında dolaşmasına ve rotor milinin oturduğu karbon yatakları ıslatıp bir nevi yağlamasına izin verilir. Bu şekilde motorun sargı ve yatak grubundaki ısınma problemleri bertaraf edilir.
Kuru rotorlu pompada, akışkan ile temas eden bileşenler(ıslak parça) motordan ayrıdır. Islak rotorlu pompalarda ise tüm dönen parçalar (mil, rotor, çark) transfer edilen akışkan ile birlikte rotor gömleğinin içinde yer alır. Soğutma ve yağlama, transfer edilen akışkanla sağlanır.
Kuru Rotorlu İnline Pompa Nedir? Kuru rotor özelliğine sahip İnline pompalar havadan yardım alarak soğutma işlemi yapmaktadır. Islak pompaların basmaya gücü yetmeyen kapasitelere erişmesine kuru rotorlu pompalar yardımcı olur. Klima santralleri ve soğutma tesislerinde sıklıkla bu teknolojiden faydalanılır.
Sirkülasyon pompası sistemde dolaşan suyun ilerlemesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Sirkülasyon pompaları kapalı devre çalışan ısıtma ve soğutma sistemlerinde sıvının sirkülasyonu için gereklidir. Kombi, boyler, kazan ve benzeri gibi cihazlarda sıvının sirkülasyonunu yaparlar.
Sirkülasyon pompası seçimi için gerekli olan doneler Debi ( Q : m3/h ) ve Basınç ( Hm : Mss ) bilinmelidir. Eğer proje varsa bu doneler projeden alınarak pompa seçilir. Proje yoksa aşağıdaki pratik yol takip edilerek pompa seçilir. Pompa debisi tayin etmek için ısıtılacak mahallin hacminin bilinmesi lazımdır.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni nesil enerji verimli sirkülasyon pompaları kapasite ile değişmek ile beraber yaklaşık olarak maksimum çalışma şartında saatte 50 Watt enerji tüketmektedir.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Sıcak Su Hazırlama - Boyler Hattı Devresi Sirkülasyon Pompası: Binada kullanılacak/tüketilecek olan sıcak suyu hazırlayan boylerin ihtiyaç duyduğu ısının kazandan boyler içerisindeki serpantin devresine iletilmesini-sirküle edilmesini sağlayan pompadır. Kazan çıkışı ile boyler girişi arasındaki hat üzerine bağlanır.
Daha da önemlisi; pompaların emiş hattında akışkan olmadan kesinlikle kuru çalıştırılmamalarıdır. Buna yaygın olarak “susuz çalıştırma” denir.
Bir çok avantajının yanında, kuru rotorlu pompalara göre daha düşük verimde çalışmaları ve belirli bir kapasitenin üzerinde üretilememeleri yüzünden ıslak rotorlu pompalar genelde ısıtma ve soğutma sirkülasyonunda kullanılır.
Islak rotorlu pompaların aksine, akışkanın motor ile teması yoktur. Bu nedenle agresif akışkanların transferinde de kullanılabilirler. Kuru rotorlu pompaların bir diğer farkı ise, pompa gövdesi ve pompa milinin havayla olan temasının yumuşak salmastra veya mekanik salmastra kullanılarak kesilmiş olmasıdır.
NASIL ÇALIŞIR? Sirkülasyon pompası, ısıtma sisteminizin kalbi gibidir. Isıtma sisteminizin etrafındaki suyu daha yüksek bir hızda pompalamadan önce, pompaya su alarak, çarklarla suyu basınçlandırarak çalışırlar. Bu, sıcak suyun evinize verimli bir şekilde pompalanmasını sağlamaya yardımcı olur.
Rotorların sincap kafesli, sabit açılı, rijit ve faz sargılı olmak üzere farklı türleri mevcuttur. Rotor, tıpkı stator gibi laminasyon yığınlarından imal edilmiştir. Ancak statordan farklı olarak, rotorun laminasyon yığını silumin veya alüminyum çubuklarla doldurulur.
Rotor, elektrik motorları gibi makinelerde, manyetik alan içinde dönen bir bileşen olduğu için genellikle stator ile birlikte kullanılır. Elektrik motorlarındaki rotorlar, genellikle manyetik kutuplara sahip silindirik yapılar oluşturur ve statorun manyetik alanıyla etkileşime girerek hareket özelliği sağlar.
Emme ve basma flanşları aynı hat üzerinde olan in-line pompalar tesisata direkt bağlanabilen pompalardır. In-line pompalar; su arıtma sistemlerinde, endüstriyel uygulamalarda, iklimlendirme sistemlerinde ( ısıtma ve soğutmada ) kullanılır.
11- Sirkülasyon pompalarını eski alışkanlıklarımızdan vazgeçerek gidişe yerleştirmek gerekir. Sistemin hava yapmadan rahatça çalışabilmesi için bu şarttır.
Sirkülasyon pompası kombide markadan markaya değişmekle birlikte, brülör kapadıktan sonra genellikle 3-5 dk daha çalışıp durur. Yani kesintisiz pompa çalışması, servis veya kullanıcı müdahalesi olmaksızın pek mümkün değil.
Su hattı içerisinde (taş, toprak, vb) bulunan maddeler bazen sirkülasyon pompasının sıkışmasına yada kanatlarının kırılmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda pompanın iç yatağının temizlenmesi, kırılma ya da bozulma varsa bu parçanın değiştirilmesi gerekmektedir.
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır. Bu pompa genelde küçük tarla alanlarını kullanmak için kullanılır. 6 metre ila 10 metre arasında olan kuyularda genelde Jet pompa kullanılır.
Sirkülasyon pompasına kombinizin anakartı gerektiği zamanlarda voltaj göndermektedir. Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir.
Kombi devirdaim pompası arızası durumunda kombilerin birden açılması ya da birden kapanması veya birden çalışmaya başlaması gibi durumlar görülmektedir. Bunlar ile birlikte uzun zamanlı kullanım sebebiyle özelliğini kaybetmeye başlayabilir. Kombi devirdaim pompasına ait olan parçalar aşınabilir.
Sistem 90-70°C olarak çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri