Göğüs Yoğunluğu Hakkında Bilgi Almanın Önemi Daha yoğun meme dokusuna sahip kadınların meme kanseri riski daha yüksektir. Bu nedenle, göğüs yoğunluğunuzu anlamak, genel meme kanseri riskinizi değerlendirmek için önemlidir. Ülkemizde mamogram sonuçlarında göğüs yoğunluğu raporlaması zorunlu tutulmamıştır.
Eğer memenizde glandüler doku ile fibröz bağ dokusu fazla, yağ dokusu az ise meme dokusu yoğun (dens, dense, İng.) olarak kabul edilir. Bu durum tamamen genetik bir özelliktir. Fonksiyonel olarak yani süt üretimi açısından dens meme ile lipomatö (yağ dokusu ağırlıklı) meme arasında bir fark yoktur.
Meme yoğunluğu arttıkça memedeki yağsız doku artarken yağlı doku ise azalır ve daha fazla bez dokusu oluşur. 40-74 yaş arası kadınlara baktığımız zaman da yaklaşık %8'inde oldukça yoğun bir meme dokusu olduğu görülüyor.
Meme yoğunluğunun kişiye özel olduğunu belirten Subaşı, 'Meme dokusu, genel olarak süt ve yağ bezlerinden ve destek dokudan oluşur. Memenin kompozisyonunu oluşturan bu yapılardan, 'fibroglandüler doku' dediğimiz süt bezlerinin oranı fazla ve dağılımı düzensiz ise sırasıyla yoğun ve heterojen meme yapısından bahsederiz.
Meme kanseri teşhisinde değerlendirilen, memede ele gelen kitle, memede şişme ve kalınlaşma, meme ucunun kabuk bağlaması, meme derisinde kızarıklık, göğüslerin üzerindeki damarlarda büyüme, koltuk altında şişlik ve meme ucunun içe dönmesi en yaygın meme kanseri belirtileridir.
İlgili 24 soru bulundu
Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Daha yoğun meme dokusuna sahip kadınların meme kanseri riski daha yüksektir. Bu nedenle, göğüs yoğunluğunuzu anlamak, genel meme kanseri riskinizi değerlendirmek için önemlidir. Ülkemizde mamogram sonuçlarında göğüs yoğunluğu raporlaması zorunlu tutulmamıştır.
Eğer mamografide görülen dokunun çoğu bağ dokusu ve bez dokusu içeriyorsa meme dokusu “yoğun” demektir.
Meme asimetrisinin çoğu doğumsaldır. Bir memenin daha az gelişmesine ya da diğerinin ondan daha fazla gelişmesine bağlı bariz asimetriler görülmektedir. Özellikle doğumdan sonra her iki memede farklı miktarda süt üretimi ya da bebeğin bir memeyi daha fazla emmesine bağlı olarak da memelerde eşitsizlik gelişebilir.
Basit meme kisti; içindeki sıvı yapısının aynı olduğu, çevresi düzgün, damar yapısı bulunmayan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan kistlerdir. Birkaç kistin bir araya gelmesiyle oluşan komplike meme kisti, kist içindeki sıvının çok yoğun olması durumuna ise yoğun içerikli meme kisti denir.
Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Memede kitle kaç cm olunca alınmalı? Memede kitle 3-5 cm'ye ulaşınca memede ağrıya neden olabilir. Büyüyen kistlerin içi enjektörle boşaltılabilir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Meme dersini çekmişse, Şekil bozukluğu ve kızarıklık oluşturmuş ise, Radyolojik olarak yapılan mamografi incelemesinde şüpheli lezyon olarak tarifleniyor ise, Memeye yapılan ultrason sonucunda şüpheli lezyon olarak değerlendirilip, biyopsi öneriliyor ise.
Mamografide saptanan bir oluşum eğer sınırları belirgin ve düzenli ise iyi huylu bir oluşum olma olasılığı daha fazladır. Eğer sınırları düzensiz ise kanser bulgusu olabilir. Eğer beraberinde mikrokalsifikasyon da varsa bu daha çok bir kanser bulgusu olabilir.
Meme kanserleri süt bezi içerisinden çıktığından Mamografide beyaz tonda görülür. 40 yaş altı kadınlarda memede süt bezi yapısı hakim olduğundan beyaz bir meme dokusu içerisinde yine beyaz görülen meme kanseri dokusu ayırt edilemez. 40 yaş sonrası ise meme dokusunda süt bezi yapısı gerileyerek yağ dokusuna dönüşür.
BIRADS 1: mamografi sonucu normal demektir. BIRADS2: mamografide bir şey görüldüğü fakat %100 olarak iyi huylu olduğuna emin olnunan durumdur. BIRADS3: çok yüksek olasılıkla iyi huylu olduğu düşünülen durumdur. 6 ay sonra takip önerilir.
--Yoğun meme dokusu ağrıya yatkınlık oluşturur. Doğuştan gelen bir özelliktir.
lezyonların görülememesi, solid veya kist olup. olmadığının ayırt edilemesi gibi sebeplerden dolayı Mamografi çekimi sonrası meme ultrasonu ihtiyacı oluşabilmektedir.
Şekil bozuklukları ve iki meme arasındaki boyut ve form farkı da meme kanserinin belirtileri arasında sayılabilir. Meme kanserinin bir diğer önemli belirtisi ise meme başında görülen şekil bozukluklarıdır. Kimi zaman meme ucu içe doğru çökebilir. Renk değişikliği yaşanabileceği gibi baş kısmından akıntı da gelebilir.
Meme Kanseri Evre 1: Tümör boyutu 2 cm' den küçüktür. Meme Kanseri Evre 2: Tümör boyutu 2-5 cm arasındadır ve/veya lenf bezlerine kanser hücreleri sıçramıştır / yayılmıştır. Meme Kanseri Evre 3: Tümör boyutu 5 cm' den büyüktür ve/veya Meme Kanser hücreleri lenf bezlerine sıçramıştır / yayılmıştır.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Bu evredeki meme kanseri tedavilerinde evre 1 meme kanseri tedavisiyle aynı yöntemle uygulanabilir. Ancak tümör büyük ve lenf bezlerine sıçramışsa tedaviye kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri