İslam özgür irade ve tercihe dayanır. Dini konusu, baskı ve zorlamaya dayalı söz ve eylemler değildir. Dinin tebliğcisi ve ilk muhatabı Hz. Muhammed bu ilkeler ışığında eğitilmiştir.
İnsanlık dini olan İslâm'da zorlama yoktur. Müsâmahaya son derece önem veren bu yüce dinin prensibi, insanın serbest olarak iman etmesidir; gönülden istemeyen herhangi bir kişinin inanması için baskı yapılması da müslümanlıkta söz konusu değildir.
“Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır.” (2:256) “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.” (109/6) “De ki: “Hak, Rabbinizdendir.
İslam düşünce geleneğinin parametresi “dogma” değil, “nass”tır. Nas, tefsire, tevile, müzakere ve ictihada açıktır. Düşünme ve ifade özgürlüğü, nassın hikmetini ve maksadını anlamak bakımından kısıtlanması mümkün olmayan bir hakkın kullanımıdır.
Bu özellik İslam dininin evren- selliğinden kaynaklanmaktadır. İslam dini bütün insanların dini, Kur'an bütün insanların kutsal kitabı, Hz. Peygamber (sav) de bütün insanların peygamberidir. Dolayısıyla İslam dinine dayanan insan hak ve özgürlük- leri de bütün insanlara hitap eden evrensel hak ve özgürlüklerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Hayrettin Karaman'a göre İslam hiçbir şekilde laiklik ile bağdaşmaz.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.
Kelime anlamı "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak" olan İslam,dini bir terim olarak "Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak" demektir.
Neden İslam'ı seçmeliyiz? Çünkü Allah'ın gönderdiği din İslam'dır ve insanlar için seçtiği din de İslam'dır. Hz. Âdem (as)'den Peygamberimize (asm) kadar bütün peygamberler ve ilahi kitaplar İslam dinini tebliğ etmişlerdir.
Dinde baskı yapılaınayacağını Allah Teala şöyle beyan etiniştir: "Dinde zorlama yoktur. Hak yol, batıl yotdan aynll1llştır. Kim tağutu inkar ·eder, Allah'a inanırsa~ kopması mümkün olmayan en sağlam kulpa tutunmuş olur.
Zorla bir davranışta bulunan insanın dinî amelinden söz edilemez. Dinin en önemli iki unsuru olan “iman ve amel” zorlamayla olmayacağına göre “Dinde zorlama yoktur, insan zorla mümin ve dindar olamaz” cümlesi, tabiatta câri ilâhî kanunlar gibi kevnî bir gerçeği ifade etmektedir.
Yani sadece dinde değil, her neye olursa olsun, zorlama cinsinden hiçbir şey, hak din olan İslâm dininde yoktur. Din çerçevesinde zorlama kaldırılmıştır. Dinin konusu, zorunlu fiiller, davranışlar değil; isteğe bağlı fiiller ve davranışlardır.
Zorlama ile itikat (iman) mümkün değildir. Zorlama ile gösterilen iman, gerçek iman değil, zorlama ile kılınan namaz, namaz değildir. Oruç da öyle, hac da öyle, cihad da öyledir… Bundan başka bir kimsenin, diğerine saldırıp da herhangi bir işi zorlama ile yaptırması da caiz değildir.
Kim Tâğût'u / İsyancı Azgınlar'ı inkâr eder, Allah'a inanırsa, gerçekten, kopmayacak Sağlam Tutamağa yapışmıştır. Allah bilen işitendir. Dinde zorlama yoktur. Artık doğru ve yanlış ortadadır.
Tesettür Allah'ın emri olup büluğa ermiş her genç kız için farzdır. Fakat bir kimse evladı dahi olsa incitip şiddet uygulayarak onu tesettüre sokması doğru değildir. İrşad ederken yumuşak ve İslami değerleri sevdirerek hareket etmek gerekir.
Bu bakımdan “İslâm” ile “din” âdeta eş anlamlı iki kelime gibi telakki edilmiş ve bütün peygamberlerin getirdiği dinin İslâm olduğu ifade edilmiştir (Âl-i İmrân 3/85; en-Nisâ 4/125; el-Mâide 5/3; eş-Şûrâ 42/13). Ayrıca İslâm özel olarak Hz. Muhammed'e gelen dinin adıdır (el-Mâide 5/3).
Bunu gerek eski dinlerde gerekse günümüzde mevcut bütün dinlerde görmek mümkündür (bk. DİN). Vahiy geleneğine göre İslâm hem ilk hem de son dindir.
İslâmiyetin doğuşunu ve yayılışını anlatan İslâm tarihleri, İslâmi literatürdeki en önemli kaynaklardandır. Muhtelif Türkçe İslâm tarihleri olmakla birlikte bu sahada akla ilk gelen çalışma, şüphesiz Mustafa Âsım Köksal'ın İslâm Tarihi adlı 8 ciltlik eseridir.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
İslâm dinine inanmayan bütün grupları kapsayan “gayri müslim” (gayrü'l-müslim) karşılığında ise Kur'an'da ve hadislerde kâfir (çoğulu kâfirûn, küffâr, kefere) kelimesiyle küfr kökünün çeşitli türevleri kullanılmış, kâfirler içinde de bazı gruplar kendi özel adlarıyla anılmıştır.
Zıtlıklar prensibine göre iki zıt bir arada bulunmaz ilkesinden hareketle din, laikliğe zıt bir konuma yerleştirilirse, dini kabul eden laikliği kabul edemez; laiklik dine zıt ise, laik olan da dini kabul edemez17 gibi, son derece yanlış bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri