Kaynaklarda kimlere fakir ve miskin denileceği konusunda çeşitli tanımlar yapıla gelmiştir. Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak nisab miktarı malı olmayan ve aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselere fakir, hiç malı olmayan ve dilenmek zorunda kalan kimselere de miskin denileceği ifade edilmiştir.
Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olmayan kimsedir.
- Fakir kavramı, Kur'an'da “fakir-miskin” kelimeleriyle ifade edilmiştir. Fakir ile miskinden hangisinin daha fakir olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Hanefilere göre, fakir: ev ve ev eşyası gibi aslî ihtiyaçlarını karşılayamayan, nisap miktarından daha az malı bulunan kimsedir.
Kâfir (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir), İslam dinî terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.
İnsanın zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlardan yoksun olması veya kendisini her zaman Allah'a muhtaç bilmesi anlamında tasavvuf terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
İlgili 33 soru bulundu
Allah'ın kendilerine ilim ve hikmet verdiği bildirilen peygamberlerden olan Hz. Eyyûb, sahip olduğu tüm zenginliğini ve çocuklarını kaybetmiş, tüm bunlara ve çektiği ağır hastalığa karşı gösterdiği sabır nedeniyle yüce Allah tarafından ödüllendirilmiştir.
Yoksulluk sorunu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yoksulluğun nedenleri olarak; işsizliğin artması, enflasyon, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, savaşlar, iç ve dış göçler, ülkede yaşanan sosyo-ekonomik krizler sayılabilir.
Fakīr kelimesi Arapça'da “delmek, kazmak, kırmak” mânalarına gelen fakr kökünden sıfat olup asıl anlamı “omurgası (fekār) kırılmış kimse”dir. Bu durumdaki insan gibi bir işe güç yetirememesi, başkasına muhtaç olması sebebiyle maddî bakımdan sıkıntı içinde bulunan kimseye de fakir denildiği ifade edilir (bk.
Yoksulluk ile fakirlik arasında fark vardır. Fakirlik, üstesinden gelinebilen. Ama yoksulluk müzminleşmiş, demir gibi katılaşmış ve elem verici bir hale gelmiş, çözümü çok zor olan bir yapıyı temsil eder olmuştur.
miskin muhtaç olup insanlardan dilenerek zillete düşmüş kimsedir. Zira Araplar arasında meskenet, zillet manasına gelir. Dolayısıyla miskin, fakirlik ve meskeneti (yani dilenme ve isteme sebebiyle zilleti) bir arada üzerinde bulunduran kimsedir.
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır.
Miskin, hiçbir mal ve gelire sahip olmayan yoksuldur. Arapçada hareket edemeyen demektir. Çoğulu mesâkîndir.
Kur'an, insan için çalışmanın dışında hiçbir şey olmadığını söylemektedir (Kuran, 53:39). Yoksulluktan, sabrederek değil, çalışarak kurtulabiliriz. Onur ve özgür insanlar olmak, çalışmak ve varlık yaratmayı gerektirmektedir. Yoksulluk, kader değildir.
Sadaka bir Müminin sadakatini ortaya koyar ve sadakasını yerine getiren bir Müslüman imanına da sadıktır. İşte böyle bir Müslüman az çok demeden, maddi gücüne, bütçesine göre sadaka verir.
Gelir vergisi açısından zengin sayılabilmek için ABD yönetimine göre bireyin yıllık gelirinin 400 bin doları aşması gerekiyor. Eğer aile ise yıllık gelirin 450 bin doları aşması şart. Bu gelirin bireylerde 50 bin 600 doları, ailede ise 78 bin 750 doları vergiden muaf tutulacak.
Nisap miktarı Peygamberimiz'in (sav) hadislerinde şu şekilde belirtilmiştir: Nisap miktarı, 80,18 gr. altın veya aynı değere denk gelecek gümüş, para ya da ticari mallar olarak sıralanabilir. Ayrıca 5 deve, 40 koyun veya keçi ya da 30 sığırı olanlarda nisap miktarına sahip kişiler olarak görülmektedir.
Fakīr kelimesi Arapça'da "delmek, kazmak, kırmak" mânalarına gelen fakr kökünden sıfat olup asıl anlamı "omurgası (fekār) kırılmış kimse"dir. Bu durumdaki insan gibi bir işe güç yetirememesi, başkasına muhtaç olması sebebiyle maddî bakımdan sıkıntı içinde bulunan kimseye de fakir denildiği ifade edilir (bk.
Fakir, H. Wilhelm Kicherer tarafından 1933 yılında Almanya Stuttgart'ta kuruldu. “Fakir” markası Almanca'da aile anlamına gelen Familie ve kurucusunun soyadı Kicherer'in birleşmesinden doğdu.
Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur. Özellikle, yiyecek, içecek, barınma, giyim-kuşam gibi temel ihtiyaçlara zor erişmek veya erişememek yoksulluk olarak tanımlanabilmektedir.
Kulun kullara muhtaç hale düşmesi, hiçbir mazereti yokken insanlara yük olması, veren el değil, alan el olması dinimizin çok tehlikeli saydığı bir fakirliktir. Peygamberimiz, "Fakirlik küfre yakındır!" buyurmuşlardır.
Arapça fḳr kökünden gelen faḳīr فقير “1. oyuk, çukur, 2. beli bükük, 3. yoksul” sözcüğünden alıntıdır.
Tasavvuf ahlakı ve uygulamaları ile bazı hâl ve makamları ifade eden “zühd, tevekkül, riyâzet, halvet, kanaat, şükür, sehâ, îsâr, fakr, fütüvvet, melâmet” gibi kavramlar tasavvufun iktisadi yönü ile öne çıkan bazı kavramlarıdır.
Mekânsal olarak dünyanın farklı bölgelerinde, sosyo- ekonomik zorluklar, savaşlar, terör ve doğal afetler gibi nedenlerle insanlar göç etmekte-dir. Bazen yoksulluktan dolayı göç olgusu yaşanırken bazen de göçten dolayı yoksulluk yaşanmaktadır (Tümtaş ve Ergun, 2014: 2).
(3) “Öznel Yoksulluk”, toplumun kendisinin yoksulluğu belli asgari yaşam koşullarının altında kabul etmesi konusundaki değer yargılarından oluşan bir yaklaşımdır.
gelirlerinin asgari refah düzeyini dahi karşılayamaması durumudur. ihtiyaçları karşılayacak olan harcama miktarını belirleyen mal ve hizmet fiyatlarından oluşmaktadır. toplumda yaşayan ve ortalama bir gelire sahip olan birey arasında sahip olunan gelir kaynakları açısından farklılık olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri