Mermer yüzeylerin temizliğinde kullanabileceğiniz birkaç yöntem aşağıdaki gibidir: Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir. Fakat lekeli alanlar üzerinde biraz daha yoğun çalışılır. Bu şekilde 1-2 saat kuruması beklenir. Daha sonra temiz su kullanılmak suretiyle mermer durulanır.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Mermer temizleme yöntemleri ile ilgili en kritik konu ise kullanılan temizlik malzemeleridir. Çamaşır suyu, kireç çözücüler ve sentetik bazlı malzemeler mermer için uygun değildir. Mermerlerin temizliği için PH değeri sıfır olan temizlik malzemelerini seçin.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Hazırladığınız Sol Cement C'yi mermer üzerindeki betonlu bölgeye uygulayın. Fırça veya sünger yardımıyla ürünü bölgeye sürün. 3. Sol Cement C'yi mermerin yüzeyinde en az 10 dakika bekletin. Bu süre zarfında ürün beton kalıntılarını yumuşatarak kolayca çıkmalarına yardımcı olacaktır.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Sirke: Sirke mermer yüzeylerdeki kireç lekelerini çıkarmak için yaygın bir yöntemdir. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Lekenin üzerine dökün. 10 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Beyaz mermerler için uygun olan limon ve beyaz sirke ile temizlik, tezgahın daha parlak ve daha temiz olması için uygulanabilir. Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin.
Mermer temizliği için mutlaka doğal ürünleri kullanmanız gerekir. Asitler ve kimyasal temizlik maddeleri doğal taştan zarar vermektedir. Özellikle metal yıkayıcıların kullanmaktan uzak durmanın gerekir. Doğal mermer temizliğinde sirke, limon suyu ve aseton gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Mermer ilk etapta parlak, estetik ve sağlıklı bir görüntüye sahip olsa da düzensiz kullanımı ve uzun yıllar sonrasında mat bir görüntü ortaya çıkarabilir. Bu durumlarda mermerin tekrar pırıl pırıl görünmesi için mermer silimi ve parlatma gibi bir işlem sağlanabilir.
Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir. Granit (granit) veya ana bileşeni silisli taş, granit parlatma tozu ile cilalanabilir.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Mermer tezgah temizliği yaparken tel kullanmadan, yumuşak sünger ve bezle doğal içerikli deterjanla uygulama yapmanız önerilir. Laminat tezgah temizliği de diğer türler gibi hassas olacağından temizlik teli kullanmadan, bulaşık deterjanıyla ya da doğal içerikli deterjanla temizlik istemektedir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Suni mermer lekeleri için genel olarak kimyasal ürünler tercih edilmez. Özellikle mermerin hasar görmesini engellemek için sıklıkla sabun tercih edilmektedir. Suni mermer lekesini temizlemek için sıvı sabunu tezgah üzerine dökünüz. Sonrasında ise sünger ile mermeri ovalayın.
Mermer üzerindeki lurumuş harç kalıntılarını temizlemek için öncelikle DNC Kimya, harç sökücü kullanın. Kirlenmiş beton alana harç sökücü uygulandıktan sonra en az 5-10 dakika beklenmelidir. Bekleme süresinden sonra beton kalıntısının tamamen temizlenmesi için fırça veya sünger kullanmanız gerekebilir.
Mermer, asidik yapıya sahip maddelere belli bir süre maruz kaldığında aşınabilir. Bu, özellikle de mutfak tezgâhı olarak kullanılan mermerler için bir problemdir; zira limon suyu, sirke, şarap gibi malzemeler, asidik yapılarının etkisiyle mermerde lekelenmeye sebep olabilir.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Eğer doğal taş temizleyici kullanmak istemiyorsanız, bir parça beyaz sirkeyi veya limon suyunu biraz suyla seyrelterek de kullanabilirsiniz. Yüzeyi Temizleme: Hazırladığınız temizlik solüsyonunu mezar taşının yüzeyine uygulayın. Yumuşak bir fırça veya diş fırçası kullanarak dairesel hareketlerle yavaşça ovalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri