İslam hukukunun dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir.
1 — islâm hukukunun aslî kaynakları. Aslî kaynaklar dörttür : Kur'an, Sünnet, Icma, Kıyas.
İslâm hukukunun dört kaynağı Kur‟ân, Sünnet, icmâ‟ ve ictihâda göre hükümler vazedilirken, toplumun örf ve adetlerinin Kur‟ân‟ın koyduğu temel ilkelere aykırı olmaması şartıyla göz önünde tutulması hukukî bir zorunluluktur.
Doğrudur. İslâm hukukunun kaynakları arasında Kur'an, sünnet, icma ve içtihat şeklinde bir hiyerarşik sıralama vardır.
Doğrulanmış Cevap. İslam hukukunun temel ilke ve kaideleri, Kuran-ı Kerim ve peygamberlerin söylemleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Fıkıh usulünde de İslâm hukukunun aslî ve tâli kaynakları incelenirken aslî delillerden ilk sırada kitap yer alır. Dinî ahkâmın temel ve ilk kaynağının Kur'an olduğu bütün müslümanların ortak kabulü ve görüşüdür.
İslam hukuku, ana kaynakları olan Kuran ve Sünnetten elde edilen temel ilkeler ışığında sivil kişilerin elinde ortaya çıkıp gelişimini devam ettiren bir hukuktur. Her hukuk sisteminin arka planında felsefi, ahlaki ve inanca dayanan kökler bulunur.
Hukukun düşünsel yürürlük kaynağı olarak doktrin gösterilmektedir.
Kıyas (Arap: قياس), analoji, bir İslâm hukuku terimi, fıkhın dördüncü kaynağı. Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir.
“Medine Vesikası”, Hz. Peygamber (sav)'in, Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra, yeni kurulan İslam Devletinin anayasası mesabesinde olmak üzere yazdırdığı rivayet edilen meşhur mukavelenamedir. Bu vesika, dünyanın ilk yazılı Anayasası olarak kabul edildiği için, Hukuk tarihi açısından özel bir öneme sahiptir.
Adaletin gözetilmesi: Adalet İslamın temel ilkeleriinden biridir. Herkes İslam önünde eşittir ve cinsiyet ayrımı yapılamaz.
Fıkıh, Arapça kökenli bir sözcüktür. "Bir şeyin özünü ve inceliklerini kavramak" anlamındadır. Kur'an'da da bir bilimden çok "ince anlayış, keskin idrak ve konuşanın amacını anlamak" anlamlarında kullanılmıştır. "Fakih" ise "bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse" demektir.
- Türk İslam devletlerinde hukuk, şerî ve örfî olmak üzere ikiye ayrılmıştır. - Şerî hukukun kaynakları Kur'an-ı Kerim, Sünnet, İcma ve Kıyas'tır. - Kullanıldıkları Alan : ● Evlenme ● Boşanma ● Miras ● Maliye - Örfî hukuk kuralları ise Hun, Kök Türk ve Uygur kanunları ile Oğuz gelenekleri yani eski Türklerden gelen ...
Geniş anlamıyla fıkhın ibadetler dışında kalan kısmını, dar anlamıyla daha çok mal varlığına ilişkin hükümleri ifade eden terim. İslâm ibadet ve hukuk ilmi. İslâm hukukunun amelî-tatbikî bölümünü ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eden fıkıh terimi.
İslâm'da dört aslî delil vardır: Kitap (Kur'ân-ı Kerîm) Sünnet (Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadisleri) İcmâ
Yardımcı (Tali) kaynaklar
Bu kaynaklar arasında; Açıklayıcı Genel Tebliğler, Örf ve Adetler, Muktezalar (Özelgeler), Genelge ve Genel Yazılar, Yargı Kararları ve Bilimsel Öğreti (Doktrin) sayılabilir. Sirküler de toplulaştırılmış mukteza niteliği ile yardımcı kaynaklar arasına dâhil edilebilir.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
İslâm Hukuku, dinin pratik hayata ilişkin hükümlerini belirli delillere ve kaynaklara dayanarak ortaya koyan ve böylece ferdin dinî hak ve yükümlülüklerini bilmesini sağlayan bir bilimdir.
Sözlükte masdar olarak “bir malı yerden kaldırıp almak”, isim olarak “buluntu mal” anlamına gelen lukata İslâm hukukunda “mâliki bilinmeyen, fakat mubah mal grubunda da yer almayan buluntu mal” veya “üzerindeki hakkını terketme niyeti olmaksızın mâlikinin iradesi dışında kaybolmuş ve bir başkası tarafından bulunmuş ...
İslamiyet dininde din kaynağı olarak Kuran-ı Kerim', Hazreti Peygamberin hadisleri ve sünnetleri dinin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kuran-ı Kerim'in Allahu Tealanın emir ve yasaklarını bildiren bir kitap hadisler ise Kuran-ı Kerim'i açıklamaya ve uygulamaya yarayan kaynaklar olarak bilinmektedir.
ayrımı da yapılabilir. Asıl (asli-birincil) hukuk kaynakları bağlayıcı nitelik taşıyan, uyulması zorunlu olan hukuk kaynaklarıdır. Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Resmî merciler tarafından çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, Bakanlar Kurulu Kararları, genelgeler ve genel emirler gibi yazılı tasarruflara “iş hukukunun resmî kaynakları” denir.
Fıkıh, amellerin, yani insan davranışlarının tâbi olduğu hükümler demek olduğuna göre, “fıkıh” demek aslında “hukuk” demektir. “Fıkıh” terimiyle herhangi bir hukuk değil, İslâm hukuku kastedildiği için, fıkha, doğrudan doğruya “İslâm hukuku” da diyebiliriz.
3- Fıkıh- İslam Hukuku: İslâmî literatüre ait bir kavram olan fıkıh, din/şeriat'ın izahı için kullanılan bir metot olarak bilinmektedir23.
Buna göre, toplumsal düzenin sağlanmasında katkısı bulunan ve sosyal hayatın ayrılmaz parçası olan değişik konular yanında; evlenme, boşanma, miras, alışveriş, vekâlet, kefâlet, cezalar gibi konular da İslâm hukukunun kapsamına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri