Hurma. İçerisindeki doğal şeker sayesinde hurma, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur. Bunun yanında lif barındırdığından oruç tutan kişilerin sıklıkla tercih ettiği sahurda tüketebileceği tokluk hissi sağlayan besinler arasında yer alır.
Tüm bunların yanı sıra hurma, lif bakımından da zengindir. Lifli besinlerin sahurda tüketilmesi, sindirimi düzenler ve tokluk hissini artırır. Sahurda tüketilen lifli besinler, gün boyunca açlık hissini geciktirir ve tok kalmanıza yardımcı olur.
100 gram hurmada ortalama 314 kcal kalori oranı vardır. Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Sahurda ise sindirimi kolay olan hurma, gün boyunca tok kalmanıza destek olabilir. Ramazan ayında hurma tüketirken porsiyon kontrolü de oldukça önemlidir. Aşırıya kaçmadan 2-3 adet hurma, bir öğün için genellikle yeterli olur.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
İlgili 42 soru bulundu
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Sahurda tok tutan besinlere örnek menüler:
Yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık. Yulaf ezmesi, yoğurt, meyve, fındık.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalıktır.
Hurma belli bir limitte tüketilirse aslında kilo aldırmaz. Fakat limit aşılırsa ve fazla yenirse hurma kilo aldırması mümkün olan bir besindir. Hatta fazla tüketilen hurma vücutta yağ şeklinde depolanmaktadır. Hurma tüketimi belli bir dengede olursa da vücuda çok fazla fayda sağlar.
Hurma, cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan ve cildi pürüzsüz olmasına etki eden C ve D vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Hurma ayrıca yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve melanin (cilt pigmenti) birikimini önlemektedir.
Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan hurma diyeti kısa sürede yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için. Diğer öneriler ise… Tıpkı hurmada olduğu gibi doğadan gelen bazı şekerler, diş minesini güçlendirir ve onları plağa karşı korur.
Bu tatlı meyve, yüksek enerji içeriği ve besin değeri ile dikkat çeker. Bir adet orta boy hurma yaklaşık 20-25 gram ağırlığında olup, bu da ortalama 60-70 kaloriye denk gelir. Hurmanın kalori değeri, tatlı lezzetinin bir göstergesi olarak yüksek oranda doğal şeker içermesinden kaynaklanır.
İçerdiği protein, doğal şeker, vitamin ve enerji bakımından zengin oluşu sporcuların sıklıkla kullandığı tatlı atıştırmalık olmuştur. Sporcu öğünlerinde tüketilen hurma sporcuya günlük enerji ihtiyacını sağlamada ve başarının gizli kahramanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmelidir. Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, Kepekli ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketimi unutulmamalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.
Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketin.
Sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilmesi gereken hurma, vitamin ve mineral deposu bir besin. 4 adedi bir porsiyona eşit olan hurmanın faydaları yazımızda…
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Taze hurmanın 100 gramında 71 kalori bulunmaktadır. 1 adet (80 gr) taze hurma 57 kaloridir. Taze hurmanın 100 gramı 15.3 gram karbonhidrat, 0.66 gram protein, 0.08 gram yağ, 3.34 gram lif içermektedir.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri