İslam, dini ritüel veya mitlerden çok toplumsal düzen ve hukukla ilgilenen bir dindir. Oxford Companion to World Mythology, bir dizi geleneksel anlatıyı "İslami mitler" olarak tanımlar.
Yani bizzat İslâm'da mitoloji olmamakla birlikte, bu dinin insanlığa ulaşmasında yani yorum ve destek- lenmesinde mitolojiden faydalanıldığı anlaşılmaktadır.
Dinde hüküm ve irrasyonel itikât, mitte ise bağlılık ve ilk rasyonel bilgi vardır. Mitler dinin aracıdır, yani zaman zaman dinler mitlere müracaat etmiş, ondan yararlanmışlardır. Zaman zaman mitlerin de mazmunu değişmiş, dini içerik kazanmışsa da mit dini kullanamamıştır.
“Mit, değerler paradigmasında dünyayı algılama, şekillendirme, sembolleştirme, kısaca ifade etmek gerekirse hayatın ve olayların genelleştirilmiş modelidir. Anlam paradigmasına göre mit, bir düşünce tarzı, bir şuur ve bilinç çeşididir.
Mitoloji ise beşerî kökeni ve içinde taşıdığı şirk unsurları ile batıldır. Mitolojik unsurlar, tefsire tarihsel bilgiler taşıyan israilliyyat şeklinde girmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Mitoslar, İnsan hayaline dayanan ve dinden beslenen ürünler olmaktadır. Dinde ise tüm kavramlar tanrıya dayanmaktadır. Dinin özünü tevhit, ahiret oluşturmaktadır. Mitolojide ise bunlar yoktur.
Kur'an'a göre şirk Allah'ın asla bağışlamayacağı en büyük günah, doğru yoldan sapma (en-Nisâ 4/48, 116) ve büyük bir zulümdür (Lokmân 31/13). Şirk hadis kaynaklarında da genişçe yer almaktadır.
Mit Türleri
Birçok farklı mit türü vardır, ancak temelde üçe ayrılabilirler: Etiyolojik mitler. Tarihsel Mitler. Psikolojik Mitler.
Felsefede mitos ne demek baktığımızda mit ve mitos aynı şey mi, öncelikle bunu çözmemiz gerekir. Mitle ilgili olanlara mitos denirken aynı zamanda destansı mitler de mitos denilmektedir. Birden fazla mit ve mitos olduğu için çeşitleri de bulunabilmektedir.
MİT'te çalışan herkes birbirini tanır mı? Tanıyorsa, gerçek kimliği ile mi, kod adıyla mı tanır? MİT yasal bir kuruluş, mensupları ise yurt dışına ve Türkiye sathına yayılmış devlet memurlarıdır.
Kur'an'da birçok ayet, Allah'ı Tek Yüce Tanrı olarak kabul eder ve diğer bütün tanrılardan ayrı olarak O'na özel bir yer verir.422 İslam öncesi insanların Uzza, Menât ya da Menâh gibi hususi tanrılar kabul ettikleri ke- sindir.
İslam'a göre içerisindeki her şeyle birlikte evrenin yaratıcısı, doğma ve doğurma sıfatlarından münezzeh ve tek Tanrı olan Allah'tır.
Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır.
Mitler toplumca kutsal ve gerçek sayılır ve bu mitler takip edilmesi gereken bir model kabul edilir. Böylece sosyal bir ferman (social charter) niteliğinde olup insanı düşünüş ve davranış yönünden etkiler. Mitlerin de asıl işlevi budur.
Mitler, masal, destan, efsane, halk hikâyesi gibi çeşitli türlerin içinde günümüze kadar gelerek yaşam hakkındaki temel sorularımıza geçmişten bir cevap oluyor. Mitoloji araştırmaları da bu mitleri ortaya koyan milletlerin, insan, tabiat, hayat, ölüm gibi temel konulardaki görüşlerini ortaya çıkarıyor.
Mit kutsal bir öyküyü anlatır; en eski zamanda, "başlangıçtaki" masallara özgü zamanda olup bitmiş bir olayı anlatır. Mit her zaman bir "yaratılış"ın öyküsüdür: Bir şeyin nasıl yaratıldığını, nasıl var olmaya başladığını anlatır.
Başvuru sahipleriyle SMS, e-posta, sabit telefon veya cep telefonu aracılığıyla irtibat kurulmaktadır.
MİT personeli devlet memuru niteliği taşımakta olup, 2937 sayılı "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilâtı Kanunu" çerçevesinde görev yapmaktadır.
MİT'in temel görevi; Türkiye'ye içten ve dıştan yöneltilen tehditler karşısında 2937 sayılı Kanun'da belirtildiği üzere milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturmak, bu istihbaratı ilgili yasada sayılan makamlara ve gerekli kuruluşlara ulaştırmaktır.
Cezai yaklaşımları fıkıh ve şeriat belirler. İki ayette zina şirk ve adam öldürme gibi büyük günahlar arasında zikredilir. Ayrıca bir başka ayette de zina eden erkekle zina eden kadına yüzer sopa vurulması emredilir ve zina eden kimsenin ancak zina edenle veya bir müşrikle evlenebileceği vurgulanır.
İrtidat; Fıkhî mezheplerin buluştuğu ortak noktaya göre, büyük günahlardan olan ve en büyük günah sayılan "şirk" koşmanın küfür olduğu ve bu nedenle de bu günahı işleyen kişilerin din'den çıkacakları yani kâfir olacakları yönündedir.
Yüce Allah'ın şirke bakışını ve şirkin Kur'an'daki tanımını sergileyen diğer bazı âyetlerin meâli şöyledir: "Allah, kendisine ortak koşulmasını elbette bağışlamaz. O'ndan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah'a ortak koşarsa, büsbütün sapıtmıştır." (Nisa, 4/116).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri