Bu hareketlere örnek; Sir Seyyid Ahmed Han, Şiblî Nu'manî (1857-1914), Muhammed Abduh, ve Reşid Rıza (1865/1935) tarafından başlatılan harekettir.
Modernizm ya da Çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir.
Modernite üzerine görüşler
Karl Marx, Emile Durkheim ve Max Weber modernitenin sosyoloji alanında ele alan en belirgin üç isimdir.
Frankfurt Okulu içinde modernizme yönelik bilinen en derin analiz Theodor Adorno'ya aittir. Adorno okul içinde çalışma alanları en geniş filozoflardan biri olarak bilinmekle birlikte modern çağa özgü krizi bir çok yönüyle ele alan ve temellendiren kişi olarak da bilinmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
Çağdaş dönem İslâm düşüncesinin yenilikçi isimlerinden birisi olan Muhammed Abduh, 1265/1849 yılında Mısır'da doğdu. Abduh okuma-yazma ve Kur'ân öğrenme gibi ilk eğitimlerini babasının desteği ile özel hocalar sayesinde aldı. Sonrasında ise Ahmediye mescidinde tecvit, fıkıh, sarf, nahiv gibi dersler aldı.
Mısırlı İslâm düşünürü, yenilik hareketinin öncülerinden. Çağdaş İslâm düşüncesinin öncülerinden, ıslahatçı âlim. İslâmî uyanışı etkileyen XIX. yüzyıl fikir ve siyaset adamlarından.
Çağdaş İslâm düşüncesinin öncülerinden, ıslahatçı âlim. Reşîd Rızâ'nın (ö. 1935) Kur'an tefsiri.
Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi (çoğulu şüyûh, meşâyih) tasavvufta velî, pîr ve mürşidle eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Türkçe'de er, eren ve ermiş kelimeleri de “şeyh” mânasına gelir.
Tefsîrü'l-Menâr, Cemâleddîn-i Efgānî ve Muhammed Abduh tarafından başlatılıp Reşîd Rızâ'nın çalışmalarıyla sürdürülen, ilk dönemlerde de var olduğu kabul edilen saf İslâm anlayışı ile çağdaş medeniyetin müsbet değerlerini uzlaştırmayı amaçlayan ve “Menâr ekolü” diye adlandırılan düşünce hareketinin tefsirdeki örneğidir ...
1974 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimi ile hafızlığını doğduğu ilçede tamamladı. İmam Hatip Lisesini birincilikle bitirdi.
19. yüzyılda söz konusu düşünce akımlarının öncüleri olarak Cemaleddin Efgânî Muhammed Abduh, Tunuslu Hayreddin Paşa, Emir Şekip Arslan, Said Halim Paşa, Bediüzzaman Said Nursi, Eşref Edib ve Mehmet Âkif gibi dönemin fikir ve siyaset adamları ön plana çıkmıştır.
İslamcılık akımının belli başlı temsilcileri; Said Halim Paşa, Mehmed Akif (Ersoy), M. Şemsettin (Günaltay), Abdulhak Bağdadî ve Ahmed Naim'dir.
20. yüzyıl İslamcılığının merkezi ve önde gelen isimleri arasında Reşid Rıza, Hassan el-Benna, Seyyid Kutub, Abul A'la Mevdudi, Hasan et-Turabi, ve Humeyni gibi isimler yer alıyor.
Kartal İlçe Müftüsü Sn. Mehmet ÖZTÜRK, İlçe Şube Müdürü Sn. Ahmet ÇAYIR ve Kurfalı Merkez Camii İmamı Sn. Ramazan AYDINHAN okulumuzu ziyaret ederek bizleri onurlandırdılar.
Dr. Emin Maşalı'nın İstanbul Müftülüğü'ndeki 2 yıllık görev süresi sona erdi. Kendisi için veda programı düzenlenen Maşalı, personel ve ilçe müftüleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Müftülükten kendi isteğiyle ayrılan Emin Maşalı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki görevine geri döndü.
İlçe Müftümüz Hanifi ÖZLEN Diyanet Yayın Evine ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye Diyanet Vakfı Payas Şubemizce Vekalet Yoluyla Kurban Bağış Kampanyamız Devam Etmektedir. Bu kapsamda; ilçe Müftümüz sayın Hanifi ÖZLEN başta olmak üzere tüm personelimiz söz konusu kampanyaya katkı sağlamaktadır.
Cuma Vaazı Üzeyir Yavaş İznik İlçe Müftüsü | By İznik İlçe MüftülüğüFacebook.
Özgeçmiş: 21.01.1965 yılında Trabzon'un Şalpazarı ilçesine bağlı Sayvançatak köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu.
İslam alemi ve Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olan Camiul Beyan ve Tarihu'l Ümem Ve'l Mülük adlı eserleriyle bilinen büyük tefsir, hadis, tarih ve fıkıh alimidir İmam Taberi. Asıl adı Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî et-Taberî el-Bağdâdî'dir.
İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır. Tefsirciler tarafından ilk müfessir kabul edilen Muhammed, Kur'an'ı yine Kur'an ile tefsir etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri