Cam demlikler, altları plastik veya çelik malzemeden üretilen çaydanlıklarda elektronik olarak demlendiği için, çay makineniz çalıştığı müddetçe çayınızın sıcak kalmasını sağlar.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Çay içmeyi seven geniş ailelerin ve arkadaş gruplarının tercihi olan büyük cam çaydanlık tasarımları ile fazla miktarlarda çay hazırlamak kolayca mümkün olur. Isı koruma özellikleriyle içerisinde bulunan sıvıyı kolay bir şekilde soğutmazlar. Aynı zamanda ısıtmalı olan farklı tasarımlar da bulunur.
Direkt ateşe konulabilir. Borosilikat cam malzemedir. Isı farkına ve kimyasal tepkimelere dayanıklıdır. Ağır metaller, kurşun-Kadmiyum içermez.
Uzun yıllar dayanıklı kalması ve sağlıklı çay demlemesiyle döküm çaydanlık kullanımının da çok yaygın olduğunu belirtmek gerekir. Suyla temas ettiğinde paslanmayan, darbelere maruz kaldığında kırılmayan, yüksek ateşe dayanıklı döküm ve çelik, en sağlıklı çaydanlık sıralamasında başı çeker.
İlgili 21 soru bulundu
Rizeliler Lokali Başkanı Hayati Aksu da iyi bir çay demlemenin sırrını şöyle açıklıyor: 'Porselen demlik veya bakır demlik kullanılmalı. Eğer bunlar yoksa alüminyum demlik tercih edilmeli. Çelik çaydanlıkta çay iyi olmaz.
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Uygun miktarda suyu iç kısmına yerleştirdikten sonra ısınmaya bırakabileceğiniz cam çaydanlıklar, çok kısa bir sürede suyunuzu kaynatır. Kaynama işleminin ardından suyunuzla orantılı şekilde siyah çay ya da bitki çay kullanarak içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.
Cam temperleme işlemi özel ısıtma tekniği ile yapılır. 600 – 650 santigrat derece hızlı bir şekilde soğutulur. Yüksek sıcaklığın düşürülmesi ile camlar sertleşir. Ayrıca dış kısımlar, sonra ise iç kısımlar soğur. Bu soğuma ile camların yüzeyinde basınç ve iç alanlarda ise çekmeler meydana gelir.
Cam ürünlerde gıdaların tadı, kokusu değişmeden uzun süre saklanır. Cam içindeki maddelerle kimyasal ve mikrobiyolojik etkiye girmez. Ürünlerin daha sağlıklı saklanmasını sağlar, çünkü camın gaz ve buhar geçirgenliği yoktur. Cam ısıya dayanıklı ve şeffaftır, dolayısıyla diğer ambalajlardan daha kullanışlıdır.
Cam süzgeçli demlikler kolay servis sağlayan özelliklere sahiptir. Bu nedenle süzgeçli cam demlik nasıl kullanılır sorusunun cevabı oldukça basit olup süzgeç bölümüne demlemek istediğiniz çay ya da kahve türünü koyarak kaynar su eklemeniz yeterlidir şeklinde yanıtlanabilir.
Direkt ateşe konulabilir. Borosilikat cam malzemedir. Isı farkına ve kimyasal tepkimelere dayanıklıdır.
Yapımı basit görünen çayın lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar var. Lezzetli bir çay demlemek isteyen kullanıcıların demlik seçimine önem vermesi tavsiye ediliyor. Sağlığa faydalı olan bakır çaydanlık çaya güzel bir lezzet veriyor.
KAYNAYAN SUYU EN AZ 3-4 DAKİKA BEKLETİN
Hemen hemen herkes çay demlemek için kaynattığı suyu doğrudan demlik kısmına ekliyor. Kaynama noktasına gelen su çoğu zaman çayın yanmasına neden olabilir. Daha yumuşak içimli bir çay deneyimi için evvela kaynayan suyun 3-4 dakika dinlenmesini sağlamak gerekiyor.
Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam 300°C'lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C' lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.
Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300 °C arasında yapılabilir. Camların dayanıklıkları kullanılan silis ve alüminyum oranıyla değişmektedir. Cam ısıtıldığında viskozitesi kademeli olarak düşer ve tersine; soğutulduğunda kademeli olarak yükselir.
Birçok alanda tercih edilen temperli cam, ısıya olan dayanıklılığı ile de şaşırtmaktadır. Normal bir cama oranla nerdeyse 5 kat daha dayanıklı olan bu cam türü, güvenlik camı olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde birçok alanda tercih edilerek yaşanacak olan yaralamaları önemli ölçüde önlemektedir.
Yanmış çaydanlığı temizlemek oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlem için yalnızca bir bardak sirkeye ve bir çay kaşığı tuza ihtiyacınız var. Çaydanlığınızın temizliği için ulaşılması kolay olan üzüm ve elma sirkelerini kullanabilirsiniz ancak en etkili sonuçlar için bir beyaz sirke edinmelisiniz.
Kaynayan suyun içine 1 fincan sirke veya 2 yemek kaşığı limon tuzu dökün. Birkaç saat suyu ısıtıcının içerisinde beklettikten sonra boşaltın ve içini iyice durulayın. Makineyi bir kez daha sadece su ile çalıştırın ve bu suyu da dökün. Kireç temizlenir.
Diş macununu biraz su ile karıştırın ve lekeli bölümlere yayın. Böylece daha az diş macunu kullanırsınız. diş macununu lekelerin üzerinde bekletin. Ardından bir sünger ile ovun ve su ile yıkayın. Yeniden lekelerin oluşmaması için iyice kurulayın.
çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
İsteğe göre harmanlanmış kuru çay, demlik olarak adlandırılan ve çaydanlığın üst kısmında bulunan ve genellikle alt kısmından daha küçük olan bölüme konur.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri