Zan, dini literatürde sıkça ifade edilen bir kavramdır. Tek başına mutlak iyi ya da kötü bir an- lam taşımayan zan kavramı, daha çok nötr olarak bir şey hakkına bir kanaate sahip olmaktır.
Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan (zann) masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir. Zan kökünden türeyen birçok kelime zannın bu iki temel anlamını yansıtır.
Zan kelimesi Türkçede "sanmak, sezmek, zannetmek, sanıda bulunmak, itham ve töhmet altında bulunmak" şeklinde ifade edilmektedir. Zan, kesin bilgi olmadan öyle veya böyle tahminde bulunmak ve buna daya¬narak hüküm vermek demektir.
Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır. Zan; İnsanlar hakkında belli duygu ve düşünceleri beslemektir. Şahit olunmayan, %100 delil olmayan bir olaya zan denilir. Su-i zan; İnsanlar hakkında kötü duygu ve düşünceleri beslemektir.
Birincisi: Allah hakkında husn-i zan (iyimser olmak) kalple yapılan yüce bir ibadettir. İnsanların çoğu bunu hakkıyla anlamamaktadır. Bizler ehli sünnet ve cemaat'ın bu ibadet hakkında inancını şu şekilde açıklayabiliriz: Allah hakkında iyimser olmak demek, Yüce Allah'a yakışan isim ve sıfatlara inanmak demektir.
İlgili 22 soru bulundu
Büyük hadis âlimlerinden Süfyân es-Sevrî'nin belirttiğine göre, zan, günah olan ve olmayan şeklinde iki çeşittir. Günah olan zan şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur ve onu söyler. Sakınılması gereken “sû-i zan” işte budur.
Zan, ihtimal üzere bir hüküm olduğundan bir kısmı hakka hiç isabet etmez, etmeyince de başkasının hakkına ait hususta o şekilde aleyhine hüküm bühtan ve iftirâ ve bundan dolayı bir vebal olur. Özellikle zannın kaynağı yalnız nefsi işler olduğu zaman hata daha büyük olur.
1- Zan Altında Kalmak / Bırakmak
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerin başında gelen zan altında kalmak, kişinin işlemediği bir suçla itham edilmesi anlamına gelir. Zan altında bırakmak ise birisini yeterli kanıt olmadan suçlamak demektir.
Müslümanın fasık zannedilmesi suizandır ve bu da günahtır. Haram işleyen birisinin bilinmesi ve onun sevilmemesi ise buğd-ı fillah kabul edilir.
Aksi ise su-i zan olarak anılır. Kulun Allah hakkında hüsn-ü zan beslemesi, Allah'ın vaat ettiği rahmetinin kendisi üzerinde gerçekleşeceğine tam olarak inanması demektir. Kul dua ettiği zaman duasının kabül ile alakalı olarak hüsn-ü zan beslemelidir.
Zan, dini literatürde sıkça ifade edilen bir kavramdır. Tek başına mutlak iyi ya da kötü bir an- lam taşımayan zan kavramı, daha çok nötr olarak bir şey hakkına bir kanaate sahip olmaktır. Sa- hip olunan kanaate göre iyi ve kötü anlamlar yüklenmiştir.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas.
2. Vaz'î Hüküm. Usulcüler vaz'î hükmün, şâriin bir şeyi başka bir şey için sebep, şart veya mâni kılması olduğunu söylemişlerdir. Burada şâri' iki durum arasında bir bağ kurmakta ve onlardan birini diğeri için sebep, şart veya mâni kılmaktadır.
Hakkında soruşturma yapılan kişi hakkındaki delillerin niteliği ne olursa olsun, suçu işlediği delillerden açıkça anlaşılsa bile, iddianame ile hakkında dava açılana kadar kişi şüpheli konumundadır. Şüpheli yerine özellikle medya tarafından “zanlı” ifadesi de kullanılmaktadır.
Zan, kalbin tereddütle ve şüpheyle meşgul olmasıdır. İyimser olunmadığında önyargıya neden olan, daha ileri boyutlarıyla kalpteki hastalıkları tetikleyen bir kuruntudur. Bu yüzden Allah Rasulu (sav) zannın yol açabileceği zararlara karşı insanları şöyle uyarmaktadır: “Zandan sakının.
Zanlı kelimesi ile sanık sözcüğü eş anlamlıdır. Zanlı kelimesinin anlamı ise Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturması yürütülen yani bir suçu işlediği düşünülen şüpheli demektir.
Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir. Hz. Peygamber'in tanımına göre zan, yalandan ibarettir. Kurtubi'ye göre âlimler, zannı “itham” olarak manalandırmışlardır.
Hüsnü Zan TDK Sözlük Anlamı Nedir? Hüsnü zan, olumlu düşünmek ve başkalarının kötülüğünü istememek anlamına gelir.
Kötü zann, fena tahmin, şüphe "Sû" "fenalık, kötülük" demektir. "Sû-i hareket (kötü davranış)", "sûi ahlâk (kötü ahlâk)", "sû-i niyet (kötü niyet)" vb. gibi, "sû-izan" da, "kötü zan" anlamındadır.
Töhmet, herhangi bir mevzuda kabahati bile olmayan birine suç isnat etmek anlamına gelir.
Zannetmek (doğru kullanım) Zan etmek (yanlış kullanım)
Savı sözcüğü TDK'da benzer anlamında yer alan bir kelimedir. Aynı zamanda benzer harici gibi anlamında da kullanılıyor.
Sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan (zann) masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir.
Suizan haramdır. Haram işleyen kimseyi bilir ve onu sevmezse, suizan olmaz, buğd-ı fillah olur, sevap olur.
Zannın birçoğundan(1) sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri