İkindi namazı vakti girdikten sonra, akşam ezanına 45 dakika kalan sürede kerahat vakti girmektedir. Bu nedenle bu süre içerisinde uyunmasının önerilmediği belirtilir. Feylule vekti olan bu vakitte uyunmaması gerektiği belirtilir. Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Ancak dinimizde kerahat vakti olan ikindi ile akşam arası uykunun insan için verimli olmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle de ikindi kerahati uyku dinen hoş karşılanmamıştır.
O günkü yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibi olur. Bu sebeple, bu uyku da hadiste mekruh sayılmıştır.
İlk olarak Ebû Ya'lâ el- Mevsılî'nin (ö. 307/919) el-Müsned isimli eserinde geçen bu rivâyetin başka tarîkleri de bulunmaktadır. Bu rivâyetten hareket edilerek ikindiden sonra uyumanın dinen yasak olduğu, hoş görülmediği veya caiz olmadığı gibi farklı hükümler belirtilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
PAYLAŞ Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır. İkinci kerahat vakti, istiva vakti de denilen güneşin göğün tepe noktasında olduğu andır.
Gaylûle, fecirden sonra, tâ kerahet vakti bitinceye kadar uyunan uykudur. Bu uyku, rızkın eksilmesine ve bereketsizliğine hadisçe sebebiyet verdiği için, sünnete zıttır. Çünkü rızık için çalışmanın ön hazırlıklarını hazırlamanın en uygun zamanı, sabahın serinlik vaktidir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Arapça'da “öğle uykusu” anlamına gelen kaylule uykusu, aslında öğle sıcağının çok fazla arttığı gün ortasında uyuma" anlamına gelir. Genellikle öğle yemeğinden hemen önce, 12:30 civarı veya öğle yemeğinden sonra 14:00 civarında yapılır.
Arapça ḳayl masdarından türeyen kaylûle ve kāile “öğle sıcağının şiddetli olduğu gün ortasında uyuma” anlamına gelir.
sabah erken kalkan kişiler için en çok uykunun bastırdığı zaman kerahet vaktidir.ama eğer bu vakitte uyunursa,uyanıldığında insanı sersem eder.uyuduğuna pişman eder.feci baş ağrısı da yapıyor bende. sağlık açısından son derece zararlı bir davranış olduğu gibi dinen de uygun görülmeyen bir harekettir.
Uyumanın mekruh olduğu vakitlerde uyanık olmak, güzel şeylerle meşgul olmak sünnettir ve sevabı vardır. Ancak bu vakitlerde uyuyan kimse, bu sevaptan ve bereketten mahrum kalsa bile günah işlemiş olmaz. “Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.”
Ancak bilimsel olarak gündüz en verimli uyku saatleri 13.00 – 15.00 aralığındadır. Bu saatlerde geçirilen uykular, gün içerisindeki diğer saatlerde uyumaktan daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşanmasını sağlar. Gece uykunun verimliliği konusunda uzmanlar pek çok araştırma yapmıştır.
Efendimiz (aleyhissalatü vesselam) öğleden sonra istirahat ederlerdi... Yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı. Hz.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Allah dostlarının tavsiye ettiği uyku süresi ise en fazla 5 veya 6 saattir. Zira çok uyumak kalbi öldürür. Gündüz uykusu için en uygun zaman, öğle saatleridir.
Bu küçükken annelerimizin 'güzellik uykusu' adı altında bizi uyutmalarını da bilimsel açıdan açıklıyor olabilir. Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor.
Bu sözcük ise, uyuklamak manasına gelen kayl kelimesinden türetilmiştir. Kaylule ise, özellikle öğle saatlerinde ve yaz aylarında yapılan 1- 2 saatlik şekerleme anlamına gelir. Kaylule uykusu nedir, faydaları nelerdir sizler için derledik. Kaylule kelimesi ile yakın ve eş anlamlı olan üç farklı sözcük vardır.
İkindi vakti, güneş batarken kerahet vaktinde, neden uyunmaz hikmeti nedir? - Ahmet Hamdi Yıldırım - YouTube.
Japonların günlük ortalama uyku saati, dünya ortalamasının altında. 28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında. Bu sebeple gün içinde çok bitkin oluyorlar.
Cevap: Hanefi mezhebinde namaz kılınması tahrimen mekruh olan üç vakit vardır. Bu üç vakit; güneş doğarken, batarken ve zeval vaktinde yani gündüz ortasında ikendir. Bu üç vakte, Kerahet zamanı denir. Bu üç vakitte başlanan farzlar sahih olmaz.
a) Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede, b) İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede, c) Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce, d) Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269-271).
Sorular ve Cevaplar » AKŞAM VE YATSI NAMAZLARI
Cevap: Şafak vaktine kadar (sabah namazı vaktine kadar) namazını kılabilir. 3 Soru: Yatsı namazını akşam namazından önce kılabilir miyim? Cevap: Yatsı namazı akşam namazından önce kılınırsa namaz batıl olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri