Çek Kanunu'nda Yer Alan Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunun Cezasına İlişkin Düzenlemede Değişiklik Yapıldı 7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun“) 18 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ancak 7226 Sayılı Yasanın yürürlüğe girmesi ile karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının ortadan kalkması ya da affa uğraması söz konusu değildir. Hükmün infazının durdurulduğu süre boyunca ceza zamanaşımının işlemeyeceği de hüküm altına alınmıştır.
YENİ ÇEK YASASI NASIL UYGULANACAK? 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6278 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5941 sayılı Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikler, kanunun yayımlandığı tarih olan 9 Ağustos 2016'da yürürlüğe girdi.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
İlgili 35 soru bulundu
Yeni yasa değişikliği ile Bankaların her bir çek yaprağı için belirli bir tutar ödeme yükümlülüğü süre ile sınırlandırılmıştır. Yasa değişikliğinin yürürlüğünden itibaren yayımlanacak TCMB tebliğine göre basılacak olan yani üzerinde baskı tarihi yer alacak olan çekler için bu süre 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Değişiklik Kanunu'nun 16. Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Karşılıksız çek keşide etme suçu kapsamında ceza alan ve çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına hükmedilen kişi asli para cezasının ödendiği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasak kararı verilmesinden 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını talep edebilecektir.
Karşılıksız çek keşide eden kişiye verilecek olan hapis cezasından TTK hükümlerine göre kurtulmak mümkündür. Bu, yeni çek yasası düzenlemelerinin açığından yararlanarak yapılan bir durumdur.
Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor. Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor.
Adli para cezası ve doğrudan hapis cezasına çevrilme 09.08.2016 tarihi itibariyle “karşılıksızdır” işlemi yapılan çekler için geçerlidir.
Onları buna iten ise, 14.7.2023 tarih ve 7456 sayılı “Torba Kanun” ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici 15'inci madde, izinli mahkumların izinlerini uzatılırken çek mağdurlarını kapsam dışı bırakılması.
KARŞILIKSIZ ÇEK AFFI 2020
"Çalış-öde" olarak isimlendirilen modele göre, karşılıksız çekten hapis cezası alan kişinin, denetimli serbestlikten yararlanması öngörülüyor. Buna göre, alınan hapis cezası kaç ay ise kişinin borcu o kadar ay takside bölünecek.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
7226 sayılı Kanun'un 49. maddesi ile 25.03.2020 tarihinde 5941 sayılı Kanun'a Geçici 5. Madde eklenmiş ve karşılıksız çek suçu nedeniyle verilen hükümlerin infazı durdurulmuştur.
TCK'nın genel af hükümleri doğrultusunda eğer TBMM genel af çıkarır ise kamu davası düşer ve hükmedilen cezalar düşer. Ancak TBMM genel ya da özel af çıkarmadığı takdirde adli para cezasının affı ya da iptali söz konusu değildir.
Türk Ticaret Kanunu madde 796' ya göre çekte ibraz süreleri: Çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün. Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir aydır.
Özellikle 30 şubat 2014 gibi takvimde bulunmayan günlere yönelik çek üzerinde bir tarih konulması durumunda bu tarihin o ayın son günü olarak kabul edilerek geçerli olacağı görüşü Yargıtay'ın son içtihatlarında benimsenmiştir. Ancak 32 Mart 2015, 33 Nisan 2017 gibi tarihler de geçersiz sayılacaktır.
Bakıldığında 5941 sayılı Çek Kanunu'nun geçici 3.maddesinin 5.fıkrasında yapılan değişiklikle 31.12.2021 tarihine kadar ileri tarihli keşide tarihi olan çeklerin üzerinde yazılan tarihten önce muhatap bankaya ibraz edilmesi yasaklanmaktadır.
Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, bankalar süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının hiç bulunmaması halinde 6 bin TL ödemekle yükümlü olacaklar. Bankaların karşılığı bulunmayan her bir çek yaprağı için zorunlu ödeme miktarı 3 bin 600 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı.
1- Hiçbir ticari bir işlem olmadığı halde düzenlenmiş olan hatır çekleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 241. Maddesi uyarınca tefecilik suçu kapsamına girmektedir. 2- Çeki veren firma kazanç elde etmek amacı ile bir başkasına ödünç para vermiş sayılmaktadır. Bu suçta, kazanç elde etme amacının varlığı şarttır.
Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez. Çekin üzerine bir şeyler dökülmesi, çekin yırtılması, çekin yanması, çekin kaybolması gibi durumlarda çekin hamil tarafından bankaya ibrazı imkânsız hale gelir, bu durum hukuk dilinde çekin zayi olmasıdır. Yani çekin zayi olması durumunda açılacak dava çek iptal davasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri