Namus, insanın kişiliğini ayakta tutan ve koruması gereken temel değerdir. Namusa sahip çıkmak demek; Allahın Resulü'ne gelen inanç ve ilkelere sahip çıkmak, onları korumak ve muhafaza etmek anlamlarına gelmektedir… İslam'da cinsel ahlâk anlamında namus değil ama “ırzı korumak” kavramı kullanılmaktadır.
Ferc kelimesi hakikat olarak cinsel organlar, mecaz olarak da iffet ve namus demektir.
Bir kimsenin mahrem, gizli sırları olup, işlerinin ve hâllerinin iç yüzüne vâkıf olana, onun namusu denir. Hayırlara ait gizli hâllere vâkıf olana da namus denir. Cebrail aleyhisselam, diğer meleklerce bilinmeyen vahyin sırlarına vâkıf ve mahrem olması cihetiyle ona, namus-i ekber denir. Din anlamında da kullanılır.
Namus, kadınların cinsel davranışlarındaki ahlaki kurallara bağlılık anlamını taşımaktadır. Cinsel saflık ve bakirelik anlamının (Kardam, 2007) yanı sıra namus kavramı, kadının ve ailesinin saygınlığını ve ahlaki durumunu da kapsamaktadır.
Bu bağlamlar açısından namus, erkek bireyin değerini ve saygı görme hakkını temsil eder. Namus bağlamında, bir erkeğin namusu, ilgili kadınların bedenlerini, davranışlarını ve cinselliklerini kontrol etme becerisiyle belirlenir.
İlgili 33 soru bulundu
Namus kültüründe namus normları gereği kişinin ya da ailenin namusuna zarar verilmesi bir durumda şiddet göstermeyi talep etme söz konusudur. Namusu kaybetmek utanç duygusu doğurur ve telafi edici davranış olarak intikam ya da namusu temizleme (grup içi şiddet) ortaya çıkar.
Dünyanın pek çok yerinde namus kavramı İnci'ye (2013:286) göre, bireyin topluma kabul edilmesi açısından önemlidir. Bu konudaki başarısızlık kişinin utanç duymasına ve statü kaybetmesine neden olmaktadır. Hatta bazı toplumlarda erkeklerin bu namusunu kaybetmesi erkekliğini kaybetmesi anlamını taşımaktadır.
Adaletsizliğe ve zulme menfaatleri gereği ses çıkarmamak namussuzluktur. Kin ve nefret dolu olmak, insanların felakete uğramalarını temenni etmek namussuzluktur. Çok bencil olmak ve kendini her şeyden üstün ve önde görmek, kendini aşırı abartmak namussuzluktur.
Namus cinayeti ise kadınların, aile namusunu ve şerefini kurtarmak amacıyla aile üyeleri tarafından öldürülmeleridir. Namus nedeniyle adam öldürmenin cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır.
Sözcük anlamına baktığımızda Türk Dil Kurumu namusu, “bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet” olarak tanımlar.
İffetli bir kimseye zina iftirasında bulunma anlamında fıkıh terimi.
ar-ü namus: ar sözcüğü Arapça kökenli birisimdir ve utanma, utanç, hayâ, hicap manalarının yanı sıra utanılacak şey, ayıp anlamlarına da gelmektedir. Namus sözcüğü Yunanca “töre, yasa” manasınaki nómos olup sonrasında nāmūs olarak Arapça'ya geçmiştir.
Nâmus kelimesi dilimizde yaygın olarak ırz, iffet, haya, edeb, doğruluk, dürüstlük, itibâr, güvenilirlik, ahlâkî ölçülere bağlılık, emniyet, şan, şeref, temizlik gibi fazilet ve yüksek değer taşıyan hasletleri ifade etmek için kullanılır. Yunanca asıllı bir kelime olduğu söylenir.
Bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet, 2. Dürüstlük, doğruluk" olarak açıklanmıştır.
Ahlak, namus veya töre; kültürel, dini, sekü- ler ve felsefi bakış açılarına göre bireylerin (görece) çeşitli davra- nışlarının doğru veya yanlış ol- duğunu ileri süren ilkeler siste- mini içine alır ve yazılı olmayan kurallar bütünüdür.
Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.
TÜRK CEZA KANUNU MADDE 82 KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
Söz Yükü on X: "“En namuslu sözler, en namussuz insanların dilinde.” | Şener Şen" / X.
İffet kelimesi, toplumda büyük bir çoğunluğun uyduğu ahlak kaidelerine uymak, edep dışı sözlerden ve davranışlardan kaçınmak demektir. Bu kelime, özellikle karşı cinsle ilişkilerinde mesafeli olan ağırbaşlı kadınlar için kullanılır.
Cebrail: İslam'da dört büyük melekten biri olan Cebrail'in peygamberlere vahiy getirmek, onlara Allah'ın emir ve yasaklarını bildirmekle vazifeli melek olduğuna inanılır. Cebrail'e 'Cibrîl', 'Rûh-ul-emîn', 'Nâmûs-ı ekber' de denir.
Namus (1973) - IMDb.
Rüyasında bir şeyini kaybettiğini görmek, tersiyle yorumlanmıştır. Yani kaybettiğini gördüğü şeyini bulmaya, bulacağına işarettir demişlerdir. Bazıları da, rüyasında bir şeyini kaybettiğini gören kişi, malından bir zarara uğrar şeklinde yorumlamışlardır.
Sözlüklerde ar kelimesi ayıp, kusur, utanma, yaramaz nesne gibi anlamlarla karşılanmaktadır (Şemseddin Sâmî, 1317: 921; Ahterî, 1978: 297).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri