Liçi nut olarak da adlandırılan liçi meyvesi, doğal toksinler içerdiğinden zehirli bir tohuma sahiptir ve yenilmemelidir.
Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu, oldukça incedir ve kolayca soyulur. Meyvesi yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda ve tatlıdır. Çekirdeği yaklaşık 2 cm uzunluğunda, 1–15 cm çapında, sert ve parlak kahverengidir. Çekirdeği hafifçe zehirlidir ve yenilmez.
Liçi, kanama riskini arttıran bitki ve takviyelerle alındığında kanama riskini daha da arttırabilir. Ginkgo biloba ile birlikte kullanımı sonucunda çok sayıda kanama vakası bildirilmiştir. Litchi meyvesi önemli miktarda profilin içermektedir. Hassas bireylerde tüketimi ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.
PEKİ LİÇİ MEYVESİ İÇERİĞİNDE NE VAR? Yapılan araştırmalarda ölüme yol açan liçi meyvesinin içeriğinde tespit edilen hipoglisin A ve Metilen, Siklo, Propil, Glisin isimli toksinlerin neden olduğu kan şekeri düşüklüğü ve metabolik bozukluktan kaynaklandığı bulgulanmıştır.
Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Liçi, Güney Asya ve Güney Amerika'da yetişen, bolca şifalarıyla kendini çok sevdiren, tropik bir meyvedir. Dış kabuğu biraz serttir fakat içindeki meyveli kısım; üzüm yumuşaklığında tatlı bir lezzete sahiptir. Adeta içinde beyaz üzüm vardır.
Liçi, birçok vitamin ve minerali bir arada bulunduruyor. Öncelikle çok iyi bir C Vitamini kaynağı olan liçi, A ve B6 Vitamini ile doğal antidepresan görevi görüyor. Liçi aynı zamanda protein ve fiber kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle diyet yapanların liçi yemesi tavsiye ediliyor.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Sıcak iklimlerden hoşlanan liçi ağacını evde saksı da yetiştirmek için asgari 15-20 litrelik saksı kullanmamız yeterli olur. Güneşli alanlardan hoşlanan liçi ağacının iç mekanda sağlıklı bir şekilde yetişmesi için saksıyı güneş gören pencere önlerine koymamız gerekir.
Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz - Ekim ayları arasında olgunlaşır. Liçi, C vitamini açısından oldukça zengindir.
Liçi geç gelişen bir ağaç olarak bilinir. Dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Fakat tam verime 20 yaşında ulaşır. Yani 3 yaşında meyve vermeye başlasa da istenilen verime 20 yaşında ulaşır.
Tropikal bir meyvedir. Liçi, başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyvedir. Kral meyvesi olarakta bilinir.
Antiviral, kanser önleyici, damar genişletici etkileri bulunan liçinin aşırı miktarda tüketimi tahriş olmuş zarlara, kanamaya,karın kramplarına, ateşe ve boğaz ağrılarına neden olabilir.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesi. Asya'nın güneyinde ve Güney Amerika'da yetişen bu meyve, üzümden daha tatlı ve belirgin bir lezzete sahip. Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da yetişiyor.
Çarkıfelek meyvesi antioksidan meyveler arasında yer alır ve bu özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır. İltihapları temizlerken yeni hücre oluşumunu da destekler. Antioksidan gücünü kullanarak hem zayıflamaya hem de arınmaya yardım eder. Bu özelliği sayesinde kolesterolü de dengelemektedir.
Sert,pembe ve kırmızı kabuk, çiçeksi ve hoş kokulu tatlı bir lezzet ile üzüm dokusuna benzer. Günümüzde taze ve konserve olarak yaygın bulunmaktadır ve dünyadaki birçok tropik iklimde yetiştirilmektedir. Gusse Liçi şurubu smoothie ve çay, limonata ve kokteyllerinize kokulu leziz bir tat katmaktadır.
Toprak ve gübreleme: Liçi kışın az yağışlı veya kurak iklimi olan yerlerde toprak seçmez, ağır killi topraklarda bile güzelce yetişir. Akdeniz iklimi gibi kış boyunca yağışlı olan yerlerde ise humuslu, organik besleyiciliği yüksek, süzekliği çok iyi ve hafif asitli toprakta iyi yetişir ve iyi ürün verir.
Mesela karpuz bir üçgen dilim, erik, kiraz ve çilek ise 8-10 tane yenmeli. Fazla meyve tüketmek, içerdiği meyve şekeri nedeniyle kan şekeri seviyesinde dengesizliklere neden olur. Bu da mevcut hastalıkları tetikleyebildiği gibi sağlıklı insanlarda da kilo alımına neden olabilir" diye konuştu.
Meyvenin etli kısmı ile çekirdekler arasında bir boşluk vardır, bu nedenle meyve sallandığında tıkırtı sesi duyulur. Meyvenin tadının elma ile kavun arasında olduğu söylenir, belirgin bir gül kokusu vardır.
Kabuğun içinde ise mandalina dilimlerine benzer bir meyve yer alır. Bu meyveler bir nebze de sarımsak dişlerini andırır. Kabuk içindeki meyveler 5 ya da 7 dilimdir ve dokusu muz ve ananas karışımındadır. Bu meyveyi tadanlara göre; mangostanın tadı ananas ya da üzüm karışımında bir aromaya sahiptir.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Bir insanı zehirleyecek kadar siyanürün salımı için, 100'den fazla çekirdeğin aynı anda çiğnenerek ya da toz haline getirilerek tüketilmesi lazım.
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri