AKRABA: Birbirine yakın kimseler, aralarında, nesep, süt veya evlilikten doğan bir yakınlık bulunanlar. Birbirinin soyundan gelmek veya evlilik sebebiyle eşlerden birinin kan hısımları ile diğer eş arasında meydana gelen yakınlığa akrabalık; bu durumda olan her bir kimseye de akraba denir.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; - Çocukları [ve eşleri], - Annesi [ve eşleri], - Babası [ve eşleri].
1. dereceden akrabalarınız: anne, baba ve çocuklarınız. 2. dereceden akrabalarınız: kardeşler, torunlar, dedeler, anneanne ve babaanneler. 3. dereceden akrabalarınız: yeğenler, dayı, amca, hala ve teyzeler. 4. dereceden akrabalarınız: kuzenler ve diğerleri.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Geniş manasıyla kuzen bir kimsenin geniş ailesindeki akrabalarından biridir. Bir kimsenin herhangi bir dereceden kuzenleri ile en az bir ortak atası olması gerekir. Biyolojide zaman zaman canlıların ortak atalardan olan uzak akrabaları için de kuzen tanımlaması kullanılır.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1'inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2'nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
a) Birinci Derece: Kayınvalide, kayınpeder. b) İkinci Derece: Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce). c) Üçüncü Derece: Eşin kardeşinin çocukları olan yeğenler. Yani kayın, baldız ve görümce çocukları.
Üçüncü derece akrabalar: bu sınıfta yeğenler, hala, dayı ve bunların çocukları yer alır. Yukarıda da belirtildiği üzere ve genel olarak eş ve çocuklar öncelikli olur ancak belirtilen akrabaların hiç birisi yoksa ve eş varsa bütün miras eşe kalır.
Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir. İki erkek kardeşin eşleri birbirlerinin eltisi olur.
Fâsık olan, günah işlememize sebep olacak akrabayı ziyaret etmek gerekmez, fakat salih olan akrabayı ziyaret etmek gerekir. Yakınlarından münasebeti kesmek büyük günahtır. Erkek ve kadın zi rahm-i mahrem akrabayı ziyaret etmek vaciptir. Amca kızı gibi mahrem olmayan akrabayı ziyaret etmek vacip değildir.
derece hesaplanırken aradaki doğum sayısına bakılır.senin doğumun 1, kardeşinin doğumu 2. sonuç:kardeşin 2. derece akraba olur. bir örnek daha vermek gerekirse, yeğenin 3. derece akraban olur.senin doğumun 1, kardeşinin doğumu 2, kardeşinin çocuğunun doğumu(yeğen) 3.
Derece Akrabalar
Çifte İkinci Kuzen: %6.25 - Birbiriyle birinci kuzen olan iki kişi, birbiriyle birinci kuzen olan iki kişiyle çocuk yaparsa veya birbiriyle çifte birinci kuzen olan iki kişi, iki diğer kişiyle çocuk yaparsa, bu çocuklar çifte ikinci kuzen olurlar.
Akraba kelimesi birbirleri arasında nesep, evlilik ve sütten kaynaklanan yakınlık durumunu anlatan bir kelime olmaktadır. Birbirlerinin soyundan gelme ve evlilik gibi durumlardan dolayı kurulan yakınlığa akraba adı verilmektedir.
1.Derece kayın akrabalığı: Eşin annesi, babası eğer varsa eski evliliğinden çocuğu birinci derece kayın akrabadır. 2.Derece kayın akrabalığı: Eşimizin kardeşi, Büyükbabası, Büyükannesi ve varsa torunları bizim ikinci derece kayın akrabalarımızdır.
Sözlükte geçen ve bir kimsenin ikinci derece kan hısımları sayılabilecek isimler Ģunlardır: Kardeş (Kız Kardeş, Şvester, Hemşire, Abla, Abi, Ağa, Ağabey, Efe, Ahi, Bacı, Birader, Ede, Dadaş), Dede (Büyükbaba, Büyükpeder), Torun (Ahfat, Döl Döş), Anneanne (Ebe), Büyükanne (Kadınnine, Nine), Babaanne.
1-) Sıhri Hısımlık (Evlenmeyle Doğan Hısımlık) (Kayın Hısımlığı) : - Eşlerden birinin diğerinin kan hısımları ile olan hısımlığıdır. Evlenme ile iki eş arasında herhangi bir hısımlık bağı oluşmaz. (Buradaki ilişki karı-koca ilişkisi olup, birbirlerinin hısımı olmazlar.)
Bir kimseyle amcası, dayısı, halası veya teyzesi arasında üçüncü dereceden hısımlık vardır, zira biri kendinin doğumu, biri babasının (veya anasının) doğumu, biri de amcasının (veya dayısının) veya halasının (veya teyzesinin) doğumu olmak üzere ortada üç doğum vardır.
Karı ve Koca Arasında, Akrabalık İlişkisi Var Mıdır? Karı ve koca arasında, akrabalık ilişkisi yoktur. Karı ve koca arasında, “dereceler üstü bir ilişki” söz konusudur.
Baldız: Bir erkeğin karısının kız kardeşidir. Bacanak: İki kız kardeşle evlenmiş iki erkek birbirlerinin bacanağı olur, Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır. Kayın, valide veya kaynana: Gelin için damadın, damat için de gelinin annesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri