1- HARAMA BAKMAK VE ÎFFETİ KORUMAK Hz. Peygamber (S.A.V) de; "...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır..." buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir. Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.
Göz zinası cinsel ilişkiye götürücü olmasa da bağımsız bir haramdır. Göz zinası cinsel doyum arzusuyla bakmaktır. Dinimiz kalbî duyguların arılığını gideren, cinsel zaafları çoğaltan ve de zina eğilimini artıran göz zinasını haram kılmıştır. Zira bütün ahlâk dışı münasebetler önce bakışmalarla başlar.
Haram ve helak edici bir günahtır. Rahmetten uzaklaşma sebebidir. Hem dünya hem ahirette ağır cezası vardır. Göz zinası evlenilmesi caiz olan bir evli ya da bekâr kadının bakılması haram olan azalarına şehvetle bakmaktır.
Göz zinası, gayrimeşru cinsel ilişki gibi değildir. Göz zinası da haram olmakla beraber normal zina gibi aynı derecede bir günah değildir. İlave bilgi için tıklayınız: Harama bakmaktan nasıl korunuruz; ibadetlerimden zevk alamıyorum ne yapmam gerekir?
İlgili 41 soru bulundu
İster göz zinası olsun ister fiili zina. Tevbe eden affedilir. Bu ayet ve hadislerde de geçer.
Bu konuda Hz.Peygamber (asm) şöyle buyurmaktadır: "Birinci bakış sana, ama ikincisi aleyhinedir." Yabancı erkek ve kadınların birbirine göz kırpmaları, kadının gözlerini süzmesi, gözlerin zinasıdır.
Kitaplarda bildirildiğine göre göz vasıtasıyla beyne aktarılan namahrem görüntüler insanda unutkanlık meydana getirir. Allah Rasulü (sallallahu aleyhi ve sellem), harama bakışın, şeytanın kalbe attığı zehirli bir ok olduğunu belirtmiştir.
Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz. 3. Namaz kılmak için de olsa yalan söylemek caiz değildir. Ancak kişi doğruyu söylemesi zarar verecekse ya susmalı ya da yalana girmeden kinayeli ifadeler kullanmalıdır.
Peygamber efendimiz de "göz zinası" hakkında buyuruyor ki: "Azab-ı ilahiden korkarak, başını yabancı kadından çevirene, Allahü teâlâ ibadetin tadını duyurur.) "Harama bakmıyan gözler, Cehennem ateşi görmez." "Kadına, şehvetle bakanın, gözlerine erimiş kurşun dökülüp, Cehenneme atılır."
İslam Ansiklopedisi, Kebire md.) NOT: Vecdi Akyüz'ün hazırladığı bu konudaki şu makaleyi de okumanızı tavsiye ederiz: Gizli şirk ve göz zinası gibi fillerde büyük günahlardandır.
Zina olarak kabul edilmeyen davranışlar, sadakatsizlik olsa da cinsel ilişkinin varlığına karine olmayan her türlü haldir: öpüşme, kucaklaşma, aşıkane hareketlerde bulunma.
Hepsine şehvetsiz bakmak caizdir. Fakat, şehvet ile bakmak veya şehvete sebep olacak görüntülerine bakmak haramdır. Demek ki, kadının avret yerlerine şehvetsiz bakmak haram olduğu halde, bunların resimlerine ve TV'deki görüntülerine şehvetsiz bakmak haram değil, mekruhtur.
Peygamber (a.s.m) Hz. Ali (ra)'ye hitaben şöyle buyurmuştur: “İlk bakışa ikinci bakışı ekleme. Çünkü birincisi senin lehinedir, ikincisi ise senin lehine değildir.”(Ebu Davud, Nikah, 44).
İkinci bakış ise, senin hakkın değildir (kendi isteğinle olduğu için ikinci bakışında sana günah vardır.)" (Ahmed, Ebu Dâvud, Tirmizî ve Dârimî rivâyet etmişler, Elbânî de 'Sahîhu'l-Câmi'; hadis no: 7953'de hadisin hasen olduğunu belirtmiştir.)
Buna göre kadının, bir erkeğin vücudunun, göbekle dizi arası dışında kalan yerlerine şehvetsiz olarak ve tekrar edilmeden bakması caizdir. Erkeğin de, kadının el ve yüzüne şehvet hissi olmadığı takdirde bakması helâldir.
Arap dilinde cünüplük, cinsel ilişkidir. Bu ilişki neticesinde meni gelmemiş olsa da gusül gerekir, meninin gelip gelmemesi farketmez. Cinsel ilişkide zina haddinde de bu böyledir, yani zina edenden meninin gelmesi şart değildir. Mehirde de aynıdır (cinsel ilişkide bulunursa meni gelmezse de mehir ödenir).
1- Bir erkek, bir kadını yahut bir erkeği çıplak görse, gusül gerekmez. Bakarken şehvetlenip meni gelirse gusül gerekir, mezi gelirse, yine gusül gerekmez. 2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez.
Buna göre tevbe zina günahından yapılmalıdır. Zina (nikah olmaksızın cinsel ilişki) henüz başlamamışsa, dokunma temas etme, avrete caiz olmayan bir surette bakma günahı kazanılmış olur. Bütün bu günahlar her iki tarafın rızasıyla ise her iki atarf ta bu günahlardan tevbe etmelidirler.
Bu konuda (21784) ve (20229) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz. Müslümanın, özellikle de oruçlu kimsenin, haramların orucuna zarar vermemesi için yabancı kadınlara bakmaktan gözünü sakınması gerekir. Bu günaha düşenin ise, Allah Teâlâ'ya tevbe etmesi gerekir.
Günümüzün yaşam temposunun yarattığı stres, kaygılar, sigara ve alkol tüketimi, hareketsizlik gibi etkenler belleğimizi zayıflatır.
Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
İslamda Göz Hakkı
Anlaşılacağı üzere İslam dininde göz hakkı olarak bilinen bir kurum bulunmaktadır. Başkasına ait bir malın sahibinin rızası alınmadan tüketilmesi hırsızlık olarak nitelendirilmiştir. Kişinin bu fiili sonucunda manevi dünyada kul hakkı maddi dünyada ise hukuki sorunlar doğuracağı açıktır.
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Ayrıca günaha tekrar dönmeme ve varsa hakları hak sahiplerine iade etmektir. Yüce Allah; şirki, cana kıymayı ve zinayı zikrettikten sonra her kim tövbe eder, iman edip salih amel işlerse Allah onun tövbesini kabul eder ve günahlarını sevaplara dönüştürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri