İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
İslâmcılık, Batı medeniyeti karşısında Osmanlı Devleti'ndeki yenileşme, güçlenme ve İslâm'a yapılan itiraz ve hücumlara cevap verme söyleminin genel adı olarak kabul edilmiş bir harekettir. Bugünkü anlamıyla İslâmcılık, II. Meşrutiyetten (1908) sonra vücut bulmuştur.
Ankara. Siyasi hayatı boyunca, dünya Müslümanlarını bir araya getirmek için yoğun bir çaba ortaya koyan Necmettin Erbakan, İslam aleminin siyasi, teknolojik, kültürel ve para birliği idealini savundu.
İslamcılık akımının belli başlı temsilcileri; Said Halim Paşa, Mehmed Akif (Ersoy), M. Şemsettin (Günaltay), Abdulhak Bağdadî ve Ahmed Naim'dir.
Meşrutiyet süreci ile gerçekleşmeye başlamıştır. Bu düşünce özellikle II. Abdülhamit dönemi politikalarında başat bir rol oynamış ancak II. Abdülhamit'in hal edilmesinden sonra terk edilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
İslamcılık, 19. yüzyılda bazı Müslüman aydınların aradığı kurtuluş reçetelerinden biri olarak günümüzdeki anlamlarıyla ortaya çıkmıştır. İslamcılık, özellikle Batı sömürgesine ve işgaline karşı İslam coğrafyalarında siyasal birlik ideolojisinin bir aracı olarak kabul görmeye başlaması Osmanlı açısından II.
Siyaset biliminde İslam, 'inanç ve ibadet' anlamında bir dini tarif eder. İslamcılık, kişisel inanç ve ibadetin ötesinde, hayatın her alanına hükmeden kapsamlı bir 'İslami' düzeni öngören dini siyasi ideolojidir; 'Siyasal İslam' da deniyor. İslamcılığın milli sınırlar ötesine taşınması, taşması Ümmetçiliktir.
İslamcılık akımının öncüleri olarak Tunuslu Hayreddin Paşa, Said Halim Paşa, Cemaleddin Efgani Muhammed Abduh ve Mehmet Akif gibi siyaset adamları gösterilebilir. Bu dönemde Batı örnek alınmaya devam edilmiş fakat Müslümanlığı manevi ve ahlaki değerleri de korunmak istenmiştir.
Meşrutiyet'ten sonraki basın ve fikir hürriyeti atmosferinde ise bu düşünceler yoğun ve sistemli bir şekilde Sırât-ı Müstakîm (Sebîlürreşâd), Beyânülhak, Livâü'l-İslâm, Hikmet, İttihâd-ı İslâm, Tasavvuf, İslâm Mecmuası, Volkan gibi gazete ve dergilerde tartışılmaya başlanmıştır.
İslamcılık düşünce akımının öne sürdüğü İslam Birliği düşüncesi Arnavut ve Arap isyanları ile geçerliliğini yitirmiştir.
İslamcılık:
İslamcılık düşüncesinin en büyük savunucusu padişah II. Abdülhamit olmuştur. Ancak İslamcılık düşüncesi de devleti kurtarmaya yeterli olmamıştır. 31 Mart İsyanı, Arnavutluk İsyanı ve milliyetçilik akımının müslümanlar üzerinde de etkili olması İslamcılık düşüncesinin güçlenmesini engellemiştir.
İslamcılık başlı başına bir politika olarak II. Abdülhamit dönemin- de benimsenmiş, ittihad-ı İslam adı altında 1870 yılından itibaren Osmanlı Devleti'nin hakim siyasi düşüncesi olmakla beraber, bir fikir hareketi olarak ortaya çıkışı, II.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Şerif Mardin'e göre, İslâmcılık akımı, daha çok 19. yüzyılın ortalarında, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzak çevresinde ve Hindistan'da şekillenmiş olmasına rağmen, 1870'lerden itibaren imparatorluğun merkezinde gittikçe güçlenen bir ideolojik davranış kümesine verilen addır.
Tanzimat Fermanı'ndan sonra etkili olmaya başlayan bir düşünce akımıdır. Osmanlı devletinde yaşayan tüm tebaanın yani halkın din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin eşit olması gerektiğini savunan bir fikir akımıdır. Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir.
Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir.
Osmanlıcılık: Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi dönemin jön Türkleri yani genç osmanlıları bu görüşün temsilcileridir. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın (herkesin eşit durumda sayıldığı) bir Osmanlı toplumu oluşturma fikriydi. Türkçülük akımının zıttıdır.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
İslamcılık “İslam Birliği” adı altında, 1870'ten itibaren Osmanlı İmparatorluğu'na hâkim olan siyasi unsur hâline gelirken yaklaşık kırk sene sonra bir düşünce akımı olarak ortaya çıkmıştır (Kara 1997: XV).
Osmanlı İmparatorluğu'nun Batı karşısında geri kalmış olduğunu vurgulayarak, devletin devamlılığı için her tür alanda Batı medeniyetinin örnek alınmasını ve Avrupa devletleri ile yakın ve iyi ilişkiler kurulmasını zorunlu kılar.
Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Tevfik Fikret, Beşir Fuat, Abdullah Cevdet, Celal Nuri olarak bilinmektedir.
İslamcılık düşüncesi, günümüzde genel kabul gören anlayışa göre, 19. Yüzyılda Osmanlı Devletinde ortaya çıkan düşüncedir. Bazı kesimlere göre bu düşünce İslamı yaymanın adı olarak kabul görürken bazı kesimler bir ideoloji olarak kabul etme temayülündedir. Çalışmanın kabulüne göre de İslamcılık bir ideolojidir.
İkinci Meşrutiyet'in ilk yıllarında dönemin en önemli İslamcı dergisi Sırat-ı Müstakim-Sebilürreşad etrafında toplanan İslamcılar ve Türkçüler 1912 sonrasında farklı milliyetçilik anlayışları yüzünden fikir ayrılığına düşmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri