Peygamber Efendimiz ﷺ “Allah, öpmeye varıncaya kadar her hususta çocuklar arasında adaletli davranmanızı sever.”[5] buyurmuştur. Çocuklar evlilik çağına geldiğinde onları evlendirmek de ana ve babalar üzerindeki evlat haklarındandır. Demek ki çocukları dünyaya getirmek yetmez, onların haklarına riayet etmek de şarttır.
Hazret-i Ömer buyurdu ki: - Evet çocuğun da hakkı vardır. Evlenirken çocuklarına anne olacak kızı veya kadını iyi aileden seçmesi, çocuğa güzel bir isim koyması ve dinini öğretmesi gerekir.
Genelde aileleri evlatlar arasında ayırımcılığa yönelten en önemli nedenlerin başında; kendilerine daha fazla benzeyen (fiziksel, ruhsal, davranışsal, yaşam tarzı) evlatların aileler tarafından daha fazla ilgi gördüğü ve onlara pozitif ayırımcılıkla davrandıkları gözlemlenmiştir.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
Miras bırakanın ölüm tarihinde anne ve babası ile birlikte sağ olan eşi varsa; eşi de anne ve babası ile birlikte mirasçı olacaktır. Mirasın yarısı sağ kalan eşin, kalan yarısı ise anne ve babasının olacaktır. Anne ve baba miras üzerinde eşit haklara sahiptirler ve yarı yarıya mal varlığını bölüşürler.
İlgili 35 soru bulundu
Bir babanın mallarının tamamını veya bir kısmını, diğerlerinin rızası olmadan, kız olsun erkek olsun çocuklarından bazılarına vererek aralarında ayrım yapması dinen uygun değildir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Babamın parasını ondan izinsiz almam caiz mi? Değerli kardeşimiz, Babanın evlatları arasında ayrım yapması doğru değildir. Ancak her ne surette olursa olsun evladın babasına kırılması ve ondan -nafaka giderleri dışında- izinsiz parasını alması caiz değildir.
İslam'da çocuklar arası ayırım yapılmaması emredilmiştir. Kız evlat veya erkek evlat birbirinden üstün değillerdir. Çocuklar arasında ayırım yapmak Allah'ın (cc) kurallarına aykırı gelmektir.
İnternet sitesi 'mumsnet'in yaptığı araştırmada, annelerin çoğu zaman 'ilk göz ağrısı' sayılan ilk çocuklarını, sonra doğan çocuklarına kıyasla daha çok sevdikleri kanıtlandı.
Anne ve babalar, istem dışı olarak genetik hazineleri en iyi olan yavruya daha fazla ilgi gösterirler ve yine istem dışı olarak daha fazla destek olurlar. Bunun yanı sıra, aile içinde en çok görülen özelliklere sahip olan çocuklar 'benzerlik' unsurundan dolayı ebeveynlerin daha çok ilgisini çekerler.
Çünkü evlatlık olayı, mirasta haksızlığa sebep olmakta, aile içerisinde İslâm ahlakına uygun düşmeyen yakınlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Çocukları olmayan ve evlatlık almak isteyenler, başkalarının çocuklarını evlatlık almasınlar. ALLAH evlat edinmeyi yasaklamıştır.
İşte bu âyet-i kerime ile evlatlık âdeti kaldırılmış oldu. Meşru olmayan bu âdet haram kılındı. Çünkü evlatlıkla ne hakiki bir evlat olunur ne de evlatlık edinen kişi gerçek bir baba olur. Evlatlık müessesesinde şu mahzurlar bulunduğu için dinimizde yasaklanmıştır.
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur. Yani o çocuk yabancı olur. Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz.
Dolayısıyla, davanın seyri esnasında verilen nafaka kararı tedbir nafakası olacak, boşanma kesinleştikten sonra ise iştirak nafakası olarak devam edecektir. Bu iştirak nafakası ise boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren, müşterek erkek veya kız çocuk ergin olana kadar yani 18 yaşını doldurana kadar sürecektir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
EMSAL KARAR
Emsal nitelikteki kararda, anne babanın hatırını sormayan evladın mirastan rededilebileceği vurgulandı.
Yargıtay'dan emsal karar: Hayırsız evlada miras yok! Yargıtay'dan miras davaları için emsal nitelikte bir karar çıktı. Buna göre, anne-babalar, "hayırsız evlatları" mirastan reddedebilir. Ailesiyle ilişkilerini sonlandıran, anne-babasını ziyarete gitmeyen evlat mirastan faydalanamayacak.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.
Allah konu hakkında Nisa Suresi'nin 11. ayetinde, "Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe, kadının payının iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, ölünün bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri