Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
“Kelâm, İslâm dininin iman esaslarını ve amellere ilişkin temel ilkeleri naslardan hareketle belirleyen, onları nasların bütünlüğü çerçevesinde temellendirip aklî yöntemlerle destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplan- dıran bir ilimdir”.
Sözlükte “maddî ve mânevî açıdan etkilemek, yaralamak” anlamındaki kelm kökünden masdar ismi olan kelâm “konuşma, söz söyleme, sözlü etkiyi algılama” mânasına gelir.
6- Kelam: Kelam sıfatı, Allah'ın kullarıyla kelimelere ve seslere ihtiyaç duymadan konuşabilmesi anlamına gelir.
Giriş: Kelâm İlminin Doğuşu
Bir kelâm terimi olarak “kelime”, söz, akıl, logos ve delil anlamla- rında kullanılmaktadır. 1 Kelâmın bu isimle anılmasının sebeplerinin başında, Allah'ın kelâm sıfatı ve bunun Kur'an'la olan bağlantısının sis- temli bir biçimde tartışılmış olması gelmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu tanıma göre Kelam'ın konusu, iman ve eylem olarak belirlenmektedir. İmanın üç temel alanını Allah, nübüvvet ve ahiret konuları oluşturmaktadır. Kelamın eylem yani amel alanı ise ahlakı ilgilendirmektedir.
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Kelam ilmi, İslam'ın inan alanını konu edinmektedir. Bu ilim Allah'ın varlığı ve birliğinden bunun yanında O'nun varlık alemleri ile olan ilişkilerinden bahseder. Konu ile alakalı olan ve insanların aklına takılan sorulara mantıklı cevaplar aramaktadır.
Temel kelâm mezhepleri (“Ehl-i sünnet”, “Eş'ariyye”, “Mâtürîdiyye”, “Mu'tezile” gibi) yanında hem kelâmî hem de siyasî kaynaklı büyük mezhepler (“Şîa”, “Hâricîlik”, “Mürcie” gibi), bu mezheplerin günümüze ulaşsın ya da ulaşmasın alt kolları (“İbâzıyye”, “İsnâaşeriyye” gibi), itikâdî tavrı yansıtan anlayışlar ile ...
Bu dönemin önemli kelâmcıları arasında Bâkıllânî, İbn Fûrek, Ebû Bekir el-Beyhakī, Cüveynî, Hakîm es-Semerkandî, Ebû Seleme es-Semerkandî, Ebü'l-Yüsr el-Pezdevî ve Ebü'l-Muîn en-Nesefî yer alır.
İmam Malik'in 'kelam'ı bir ilim olarak görmediği, çünkü onun zihninde 'ilim' denilen şeyin ancak naklî/şer'î ilim olduğu açıkça görülüyor. Dolayısıyla 'kelam', kesinlikle bir ilim, daha doğrusu naklî/şer'î bir ilim olarak görülmüyor.
Ahmed el-Hârizmî, şey kelimesini kelâmcıların terimleri arasında zikrederek “kendisinden söz edilmesi ve kendisine delâlet edilmesi mümkün olan” şeklinde tanımlar (Mefâtîḥu'l-ʿulûm, s. 43).
Kelâm, Arapça kökenli bir sözdür ama şiirlerimize de giren, sözlükleri- mizde yer alan ve kullanım sıklığı fazla olan bir kelimedir. ta metin anlamına da gelir. Beyit, deyiş, güfte, ibare, ifade, kelime, laf, vecize ve emsal anlamlarında da yalın hâlde veya tamlamalarda kullanılmıştır.
Kelam İlmi Neden Önemlidir ve Neyi İnceler? Kelam ilmi, Allah'ın varlığını ve birliğini kanıtladığı için önemlidir. Kelamcılar İsbat-ı Vacib başlığı altında Hudus ve İmkan delillerini ortaya koymuşlar ve Allah'ın varlığını akli delillere dayandırmışlar.
Ona göre kavl sözcüğünün karşılığı olan söz, lafız ve ifade anlamına gelmekte; kelam ise, kendisiyle bir şeylerin anlatıldığı söz demektir.7 Buna göre kelam, anlamın belli bir kasıt ve niyetle lafza dökülmesidir.
Kelamcılar, varlıklar arasında en temel ayrımı Ezeli Varlık- hadis var- lık, yani Allah ile sonradan olmuş varlıklar şeklinde yapmaktadırlar. Bu ayrım Allah ve Allah'ın dışındaki her şey olarak tanımlanan alem dikkate alınarak yapılmaktadır.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Sünniler günümüzde inanç açısından Maturidilik ve Eşarilik, fıkhi açıdan da Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbelî mezheplerine bağlıdırlar. Bu dört mezhepten ilki olan Hanefi mezhebi itikad olarak Maturidiliğe diğer üç mezhep ise Eşariliğe bağlıdırlar.
Kurtuluş yolu, Ehl-i sünnet ve'l-cemaat denilen dört mezhepte toplanmıştır. Bu dört mezhep; Hanefi, Maliki, Şafiî ve Hanbeli'dir. Bu zamanda bu dört hak mezhepten birine tabi olmayan ehl-i bid'a olup cehenneme gider.
Sünni itikad mezheb imamlarından Ebü'l Hasan Eş'arî Sünni kelam ilminin kurucularından sayılır; akıl ve nakili birlikte kullanır.
KELÂM ANABİLİM DALI
Bu yapısıyla Kelâm, İslam vahyi ile ortaya çıkan teolojik gerçeklikte Kur'ân'da tevhid kavramı ile ifade edilen inanç anlayışını ve İslam'ın “Ulûhiyet”, “Nübüvvet” ve “Meâd” olarak sistematize edilen diğer inanç konularını rasyonel olarak temellendirme çabalarını ifade eder.
Malum kelam ilminin amacı, naslarla belirlenmiş olan akaidi (dinî inançları), aklî deliller ile yerleştirmeye çalışmak ve özellikle de bir bilgi kaynağı olarak vahyi kabul etmeyen inkarcı zümrelere karşı bu inançların savunusunu yapmaktır. Akaid ilmi inançları belirler ve delil olarak da nasları kullanır.
etmeye başladığı hicrî II. yüzyılla birlikte ayrıntılı ve muayyen delillerden çıkarılan pratik hükümlerden bahseden ilme Fıkıh; dini hükümlerin kaynağı olan delillerden bahseden ilme Usul-i Fıkıh; itikâdî hükümleri delillerine dayanarak anlatan ilme de el-Fıkhu'l-Ekber ya da Kelam adı verilmiştir (Teftazanî, 1411: 53).
Ona göre cevher, müstakil varlığı olan, kendi başına varlığını sürdürebilen, varlığını devam ettirmede başka bir şeye ihtiyaç duymayan, birtakım niteliklerle nitelenen, oluş ve bozuluşa tâbî olmayan şeydir.
Bu durumda akîde “gönülden bağlanılan şey” anlamına gelir; bir terim olarak da “inanılması zaruri olan ilke” (iman esası, mü'menün bih) diye tarif edilebilir. Buna göre akaid, “İslâm dininin temel kaideleri, inanılması zaruri hükümleri” mânasına gelir. Bu temel kaidelerden bahseden ilme de akaid ilmi denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri