Reform, yeniden biçimlendirme demektir. İslam dininin buna hiç ihtiyacı yok. İslam'daki yenilenme, ağaçtaki yenilenmeye benzer. Bir ağaçta bu yılın çiçekleri, yaprakları, meyveleri gider, yeni yılda yeni çiçekler, yapraklar, meyveler gelir.
Kelime anlamı olarak ıslahat ya da yenilik anlamına gelen Reform; Katolik kilisesinde meydana gelen bozulmalara bir tepki olarak ortaya konmuş olan dinsel harekettir.
Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa'yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir.
Reformist İslâmcılık, İslâm'ın iktidar sorunundan, ekonomik yöndeki geri kalmışlığına hatta dinde reforma kadar birçok yönden yeniden yapılandırılması fikriyle ortaya çıkmış; Cemaleddin Efganî, Muhammed Abduh ve Reşit Rıza ile vücud bulmuştur.
Bidat (Arapça: بدعة), kelime itibarıyla sonradan ortaya çıkan şey, yenilik olup, İslam hukukuna göre örneksiz bir şey yapmak, yepyeni bir iş ortaya koymak, genel kanaate aykırı davranışta bulunmak ve daha önce benzeri olmayan bir şeyi icat etmek gibi anlamlara gelir.
İlgili 42 soru bulundu
DİNDE REFORM - OSMAN NURİ ÇERMAN | Nadir Kitap.
İnovasyonun pek çok çeşidi olsa da temel olarak dört inovasyon çeşidi öne çıkmaktadır. Başlıca inovasyon çeşitleri; ürün inovasyonu, hizmet inovasyonu, süreç inovasyonu ve pazarlama inovasyonu olarak sıralanabilir.
Reform hareketinin başlangıcı olarak genellikle 1517 tarihi gösterilir. 31 Ekim 1517'de Luther devrin adetlerine ve tartışmalarına uygun olarak Witten- berg şatosunun Kilise kapısına 95 maddelik iddialarını asmıştır.
Reformist Yahudiler dinde modernleşmeden yanadırlar. Bunu sağlamak için, ibadetin bazı şekillerini değiştirerek kadın-erkek ayrımına son vermişler, cumartesi çalışma yasağını kaldırarak sinagog ayinlerini azaltmışlar, müziğe çok az yer vererek kadınlarla erkeklerin bir arada oturmasını serbest bırakmışlardır.
Sosyalist düşüncede reformizm, kademeli artan demokratik ilerlemenin toplumun temel ekonomik ilişkilerini ve politik yapısını değiştireceğini söyleyen görüştür. Bu görüş Marksist düşüncede yer alan toplumu, spesifik anlamda altyapıyı, değiştirmek için devrimin şart olduğu yönündeki devrimci anlayışa karşıdır.
Martin Luther'in 31 Ekim 1517'de "95 Maddelik Tez" isimli eleştirilerini Wittenberg kasabasındaki kilisenin kapısına çivilemesinin üzerinden 500 sene geçtikten sonra, onun başlattığı hareketin sonucunda kurulan Protestanlık, bugün dünyanın dört bir yanında önemli bir Hıristiyan yorumu olarak taraftar bulmuştur.
XVI. yüzyılda Roma Katolik Kilisesi'nin uygulamaları karşısında duyulan rahatsızlıkla başlayarak Hristiyanlığın üçüncü büyük mezhebi olan Protestanlığın ortaya çıkmasıyla sonuçlanan ulusal karakterli dinî hareketin adıdır.
Reform hareketleri öncelikle Almanya'da başlamış, daha sonra da Fransa, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde etkili olmuştur (Kılıç, 2006: 39 ).
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Reform kelimesi, Antik Roma'dan sonra ilk kez, 16. yüzyılda, Fransa'da kullanılmıştır. Latincede ''Re'' yapmak ve uygulamak demektir. Form ise biçim vermek ve yenilemek anlamına gelir. Kamusal, idari ve ekonomik alanda yaşanan krizleri sona erdirmek için yapılan yenilikler, reform olarak adlandırılır.
Reform hareketlerinin Osmanlı Devleti üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yaşanmamıştır. Osmanlı Devleti egemenliği altında yaşayan Hristiyan halkın geniş haklara sahip olması ve dini özgürlüklerin bulunması bu durumun başlıca sebeplerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır. Tevrat terimi "Kanun, Töre, şeriat, emir, ders" vb. anlamlara denk gelir.
Bu nedenle, nelere iman edilmesi gerektiği konusu Yahudiler arasında daima tartışmalı olmuştur. Örneğin, Tevrat'ta bulunmadığı gerekçesiyle Sadukiler ve günümüzdeki bazı reformcu Yahudiler öldükten sonra dirilmeye ve ahiret hayatının varlığına inanmamaktadırlar.
Yahudilik, tektanrıcı bir dindir. Tanrı, her şeyi yaratan ve hükmeden yüce bir varlıktır. Ezelî ve ebedîdir. Onun bedeni, şekli, eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
Protestan Reformu esnasında büyük reformcular kimlerdi? Pek çok mühim reformcu vardı ama en önemlileri Martin Luther, Huldrych Zwingli ve John Calvin'di.
Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).
DEUİFD LVI/ 2022, ss. 7-49. Martin Luther'in 1517 yılında Wittenberg Kilisesi kapısına 95 maddelik manifestosunu asmasıyla birlikte Avrupa'da Protestan reformu başlamıştır.
Yıkıcı inovasyon, yeni bir pazar ve değer ağı yaratan ve sonunda mevcut bir pazar ve değer ağını bozarak yerleşik pazar liderlerini yerinden eden bir yeniliği ifade eder. Statükoya meydan okumanın ve oyunu değiştirmenin yeni bir yoludur. Yıkıcı inovasyon, her zaman en büyük veya en köklü şirketler tarafından yapılmaz.
Radikal yenilikler (radical innovations) genellikle firmaların, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin planlı Ar-Ge faaliyetleri sonucu gerçekleşen, ürün veya süreçlerdeki köklü değişiklikler ile yeni ürün veya süreçlerin uygulamaya konulmasıdır.
İnovasyon ve Yaratıcılık Arasındaki Fark
Farkı mümkün olan en basit şekilde açıklayalım. Yaratıcılık, bir şey yaratmak için hayal gücünün veya orijinal fikirlerin kullanılması olarak tanımlanır. İnovasyon ise yeni bir yöntem, fikir, ürün vb. anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri