Söz verme ve verilen söz; kişinin gelecekte kendiliğinden hukukî bir tasarrufta bulunacağını haber vermesi anlamında fıkıh terimi.
Taahhüt kelimesi söz ve vaat anlamına gelen ''ahd'' kökünden türetilmiştir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu sözcük, bir şeyi belirtilen süreye kadar yapacağına dair söz vermek ve üstüne almak demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan tağut hem haddini aşan hem de Allah'tan başka ibadet edilen put anlamına gelir. Dinimize göre tağuta tapınmak şirktir ve şirk en büyük günahtır.
Taahhüt kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Özellikle ticari noktada yapılan alışveriş ve sözleşme bağlamında çok sık kullanılan bir kelimedir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında ise taahhüt kelimesinin karşılığı 'bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme' anlamlarına gelmektedir.
Konumuz olan Bakara 2/282. ayet ise “Ey İman Edenler! Belirlenmiş bir süre için borçlandığınız vakit onu yazın. Bir kâtip onu aranızda adaletle yazsın. Hiçbir kâtip Allah'ın kendisine öğrettiği gibi yazmaktan geri durmasın, yazsın.
İlgili 16 soru bulundu
Taahhüt, müşterinin belirli bir süre boyunca şirketin hizmetlerini kullanmayı kabul edilmesi anlamına gelir. Bu taahhüt süresi genellikle 12 ay, 24 ay veya 36 ay olabilir. Taahhüt verdiğinizde, bu süre boyunca sözleşmelerinde belirtilen hizmetleri kullanabilirsiniz.
göre Zümmer 39/17, Nahl 16/36, Bakara 2/256-257, Nisa 4/51, 60, 76 ve Maide 5/60 ayetlerinde olmak üzere sekiz yerde geçmektedir.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. TAAHHÜT NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "taahhüt mü, tahüt mü?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Taahhüt şeklinde olmalıdır.
Taahhütsüz Ne Demek? Taahhüt, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan açıklamaya göre; bir şey yapmayı üstüne alma, üstlenme anlamına geliyor. Taahhütsüz ise bunun tam tersi anlamına geliyor. Yani herhangi bir sorumluluğun yok, özgürsün.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin,taahhüt şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıkişilercekullanılan "tahahhüt" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"taahhüt"dur.
Allah'a karşı yapılan itaatsizlik, Allah'a itaat etmesi gerektiği fikrini reddetme, küfre başvurma, Allah'a isyan etmek değil, aynı zamanda isyanlarını da empoze etmek ve şirk koşmak tağut olarak kabul edilir.
Bakara Suresi, 257. ayet: Allah, iman edenlerin Velisi (dostu ve destekçisi)dir. Onları karanlıklardan nura çıkarır; inkar edenlerin velileri ise tağut'tur.
Taahhüt sözleşmesi, borçlunun borcunu taksitlendirerek ödeyeceğini icra müdürü karşısında yazılı olarak taahhüt etmesidir.
Taahhütün son ayında numara taşıma yapmak mümkün. Ancak, son ayda yapılan taşımalarda ceza ödenmesi halihazırdaki sözleşmenize göre değişebiliyor. Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz.
Bir taahhüdü verdiğinizde yasal olarak o konudaki belirtilen zamanda hizmeti kullanacağınıza dair söz vermiş olursunuz. Yani bir internet servis sağlayıcıya abone olduktan sonra taahhüt süresi boyunca o interneti kullanmakla yükümlüsünüzdür. Yaygın internet taahhüt süresi genelde 3, 12 ve 24 ay olarak sunulur.
taahhüd / تعهد / تَعَهُّدْ (Ahd. den) Bir işin veya bir şeyin yapılması için söz verme, üzerine almak. İltizam etme. Resmi söz verme.
İİK madde 340 hükmü ile düzenlenen taahhüdü ihlal: "111 inci madde mucibince veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.
Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak. Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacak" dedi.
Taahhüdü ihlal suçunun cezası kanunumuzda düzenlenmiştir. Buna göre ödemelerini herhangi bir neden yokken aksatan borçlunun cezası 3 aya kadar tazyik hapsi olacaktır. Borçlu tazyik hapsine başlandıktan sonra borcun tamamını veya o zamana kadar yatırmak zorunda olduğu kısmı öderse tahliye edilir.
Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışlarla vatandaşın kafasını karıştırıyor. Oysa 12 ayın üzerinde taahhütlü satış yapmak yasak ve abonelerin ceza ödemeden cayma hakkı bulunuyor.
Yükümleme; yüklenme; üstlenme; Kişinin kendi ad ve hesabına, bir gerçek kişi veya tüzel kişiye karşı, sözleşmeli ya da sözleşmesiz olarak, bir işin yapılmasını veya bir şeyin teslimini üstlendiğini gösterir belge.
444 1 444 Müşteri Hizmetleri üzerinden adınıza kesilen cezaları ve kalan taahhüt süresini öğrenebilirsiniz. Türk Telekom Online İşlemler mobil uygulaması üzerinden adınıza kesilen cezaları ve kalan taahhüt süresine paketlerim bölümünden bakabilirsiniz. Telefonunuzun arama ekranına *124# yazarak arama yapın.
“Tâğût” kelimesi, sözlük anlamıyla sınırları aşan herkes için kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm bu kelimeyi 'Allah'a isyan eden, Allah'ın kullarının hâkimi ve mâliki olduğunu iddia eden ve onları kendi kulu olmaya zorlayan kimse' için kullanır.
Kur'ân-ı Kerîm'de gerçeği kabul etmeyen kaba ruhlu insan için veya küfrün ve kötülüğün temsilcisi olan her şey anlamında kullanılan bir tabir. Azgınlık göstererek haddi aşma mânasında bir Kur'an terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri