Haşyet Kelimesi TDK Anlamı TDK anlamı 'korku korkmak' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle Kuran-ı Kerim'de karşılaşılan ve Osmanlıcada yer edinen bir kelimedir. Emin ve Reca kelimesi haşyet kelimesinin zıttı olarak kullanılmaktadır. Havf kelimesi ile birlikte kullanılır ve aynı anlamı içerir.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
Haşmet kelimesinden türemiş olan haşmetli kelimesinin anlamı görkemli demektir. Ayrıca haşmetli hükümdarlara verilen bir unvan olmaktadır.
Bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etme anlamında ahlâk terimi.
- Karışıklık. - Ara bozuculuk. - Hile. - Bazı konularda iyimser davranmayan ve kötü yorumlayan kişi.
İlgili 38 soru bulundu
- İnsanlar için mecaz anlamda kullanılan sürekli sözünü değiştiren ve sözünden dönen kişi.
Kem Gözlü Kime Denir? Kem gözlü daha çok kişi ya da kişiler için değerlendirilen bir ifadedir. Yani baktığı kişiye nazar değdirebilecek ya da ona zarar verdirebilecek insanlardır. Özellikle bu tip insanlar kıskanç, fesat ya da başkalarının kötülüğünü düşünen kişiler şeklinde ifade edilir.
Zebil sözcüğü TDK'ya göre zayıf, yoksul ve perişan anlamlarına sahip olan bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
HÜSNÜZAN – HÜSNİZAN
(ﺣﺴﻦ ﻇﻦّ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve ẓann ile ḥusn-i ẓann) Bir kimse hakkında iyi ve güzel kanâat besleme, iyi fikir besleme.
Sert, kırıcı, gönül kırıcı olan.
haşmet - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥşm kökünden gelen ḥaşma(t) حشمة “maiyet ve erkân sahibi olma, itibar, tantana” sözcüğünden alıntıdır.
Kelimenin Moğolca'da “nakit” anlamına gelen mungun / mongondan geldiği belirtilir. Kaynaklarda mangur, mankur ve mankır şeklinde de yazılır. Osmanlılar'da renginden dolayı buna “kızıl mangır” denildiği gibi halk dilinde “pul” olarak da geçer.
Cibilliyet kelimesi, yaratılıştan gelen huy ve karakter manalarında kullanılmaktadır. Genel olarak cibilliyetsiz şeklindeki kullanımı ile bilinmekte olan kelime ise yaratılışı kötü manasına gelmektedir.
i. (Fars. firişte “melek”ten) argo. Bir işi en iyi bilen, en iyi yapan kimse, üstat: “Kendini bu işin feriştahı sayıyor.”
Türk Dil kurumuna göre zembil kelimesinin sözlük anlamı hasırdan örülmüş kulplu torba olarak kabul edilmektedir. Zembil kelimesinin diğer anlamı ise eşyaları veya gıdaları taşımak amacıyla kullanılan kenarlarında kulpları bulunan sepet veya küfe anlamına gelmektedir.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin ziyanı yok, mühim değil anlamına gelir. Ziyan zebil olmak ise bir şeyin boş yere harcanması demektir.
Sebil etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bolca vermek, dağıtmak.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Osman Arslan, insanın 5 duyusu arasında dış ortamla ilişkisini en aktif şekilde kuran organın göz olduğunu kaydetti. Sağlıklı gören her gözün güzel olduğunu belirten Prof.Dr. Osman Arslan, “Ama kesinlikle eşek gözü, domuz gözü, ceylan gözü güzeldir.
f. göz. ayn. dide.
İlkesiz, tutarsız ve dönek insanlar, genelde, yaşamdan ne beklediklerini bilmezler; son derece kararsızdırlar. Yeni bir görüş ya da düşünce ile karşılaştıklarında birden bir yön değiştirebilirler. Bu kişilerin, genellikle, benlik saygıları düşüktür.
FİYAKALI. sıf. Gösterişli, cakalı, afili: “Fiyakalı bir ceket.” Saçları dağılmış, üstleri hacı misi kokan Antalyalı gençlerin fiyakalı fiyakalı gezinmelerini görür gibi oldu (Sait Fâik).
Topaç, çoğunlukla köşeleri yuvarlatılmış koni şeklinde, sivri ucu üzerinde ve dikey bir eksen etrafında dönen oyuncak.
Murç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Betonu kırmakta veya betona delik açmakta kullanılan sivri uçlu, çelikten yapılmış bir alet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri