İşlemciler, sistemlerin tüm iş yükünü organize eden birimler olduğundan dolayı, çok kolay şekilde ısınırlar. Oyun oynamak, yüksek çözünürlüklü film izlemek, veri kopyalamak gibi birçok işlemde işlemci zorlanır, daha fazla güç ister ve haliyle daha çok ısınır.
İşlemciniz yüksek derecelerde kullanıldığı için işlemcinizin üzerinden bulunan termal macun erimiş olmalıdır. İşlemcinizin termal macununu yeniledikten sonra sıcaklık sorununuz geçecektir.
İşlemci ve ekran kartı arasında yer alan termal macun, bu parçaların soğutulmasını sağlar. Ancak bu macun zamanla yüksek ısıdan dolayı iletkenliğini kaybederek kuruyabilir. Böyle bir durum, bilgisayarın sürekli olarak aşırı ısınmasına neden olur. Termal macunu düzenli olarak yenilemek, ısınma sorununun önüne geçer.
İşlemci (CPU) Aşırı Isınma Durumunda Hasar Görür mü? Bu soruya hayır denilebilir. Çünkü işlemci hiçbir şekilde sisteminiz bir işlemcinin hasar görecek kadar ısınmasına izin vermez. Gerçek saat diliminde çalışan bir işlemci ki genellikle masaüstü bilgisayarlarda ısınma problemi yaşanmaz.
Eğer çevre sıcaklığı yüksekse, laptopun soğuması daha zor olabilir ve ısınma sorunları artabilir. Yoğun işlem gerektiren görevler, CPU'nun daha fazla çalışmasına ve ısınmasına neden olur. Birden fazla uygulama açmak, sanal makineler çalıştırmak veya ağır veri işleme işleri laptopun sıcaklığını artırabilir.
İlgili 42 soru bulundu
100 derece gibi rakamlarda işlemcinin çalışması mümkün değildir, büyük ihtimal yazılımda hata var. Siz yine de termal macun değiştirip fanları temizleyebilirsiniz.
Yüksek sıcaklıklar, işlemcinin verimliliğini düşürür ve hatta sistem çökmelerine yol açabilir. Ayrıca, işlemcinin uzun süreli yüksek sıcaklıklara maruz kalması, bileşenlerin aşınmasına ve işlemcinin ömrünün kısalmasına neden olabilir.
Windows güç seçeneklerinden veya bilgisayarınıza ait güç yönetimi yazılımından en yüksek soğutma seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Bu menü seçeneği bilgisayardan bilgisayara değişkenlik gösterir. Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
Özellikle oyun ve izleme deneyimi açısından performansı belirleyici olmaktadır. Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Aşırı ısınma masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara zarar verebilecek bir sorundur. Isınan bilgisayardaki donanım parçaları tehlikededir, yüksek ısı sonucunda herhangi bir parça zarar görebilir. Sürekli aşırı ısınma problemi yaşanan bilgisayarların kullanım ömrü kısalır.
Genel olarak işlemci sıcaklığı normal kullanımlarda 40 ile 55 derece aralarında seyreder. 65 derecenin üzerine çıkılan sıcaklıklar, donanımlar için kritik sorunlara yol açabilir.
İşlemcinin ana teknolojisine baktığımızda transistörler iş yaparken etraflarına belirli sıcaklıklar yayarlar. Performans içeriği yüksek olan işlemciler düşük performanslı işlemcilere göre çok daha fazla sıcaklık yayabiliyorlar. Bu aşamada işlemcinin ısınması yukarıda belirttiğim gibi normal bir durumdur.
Birçok Windows bilgisayarda, CPU sıcaklığını BIOS (temel giriş/çıkış sistemi) menüsünde veya UEFI (birleşik genişletilebilir bellenim arabirimi) menüsünde görüntülemek mümkündür.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
CPU'nuzun aşırı ısınmasından endişe ediyorsanız, satın alacağınız özel bir fan kullanmanız iyi bir fikir olabilir. CPU'nuzun normal çalışma sıcaklığı, ideal olarak, 75 dereceden daha sıcak veya 20°C'den önemli ölçüde daha soğuk olmamalıdır.
Bu dereceler her ekran kartı modeli için değişiklik gösterir. Ancak kabul edilen maksimum sıcaklık 80-85 derece arasındadır. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık 30-35 derece, ekran kartı yük altındayken ise ideal sıcaklığın 60-80 derece arasında olması gerekir.
Cpu belirli bir sıcaklığa gelince kapanır. Fakat o sıcaklığa fansız bir şekilde geldiğinde iş işten çoktan geçmiştir. Aynı şekilde tekrarlarsa işlemcinin silikon yapısı bozulur eline alırsın.
Hediye olarak verilen soğutucuya ihtiyacınız yok. Tabii ki daha iyi bir soğutucu stok soğutucuya göre fazla iş görebilir (ürüne göre tabii değişir) ancak hiç bir soğutucu olmadan kullanmak mümkün olmaz. Yukarıdaki arkadaşların da söylediği gibi kısa bir süre içerisinde işlemci kendini korumaya alır ve PC kapanır.
Örneğin satın aldığınız laptop soğutucu kalitesiz ve yeterince hava sirkülasyonu sağlamıyor ise laptopunuz soğumayacaktır ve performans olarak bilgisayarınızda bir iyileşme göremeyeceksiniz. Elbette ki laptop soğutucu işe yarar, lakin kaliteli bir laptop soğutucu almalısınız.
70 derece sıcaklığı tutuyor olması sıvı soğutma işini yapıyor demektir bence. UV yaparsanız daha düşük sıcaklık görebilirsiniz ancak kararsız bir ayar haline de gelebiliyor yeteri kadar voltaj olmayınca. Manuel OC ile voltaj düşürme çok iyi ayarlanmalı yapacak olursanız.
Pompa devrine bağlı bir durum. İşlemcin ısındığı anda ani bir devirde pompa devrin ve fanların dönmez ve sıcaklıklar ani artar ancak belli bir seviyede tutmak için sıcaklığı pompa devrin ve fanlar kendi profiline göre yavaş yavaş artar sağlıklı olan budur.
İdeal işlemci sıcaklığı boştayken 35-50 derece, yük altındayken ise 60-80 derece aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri