Motor sargıları yükü karşılayabilmek için daha fazla akım çekmekte ve sargıların ilaveten daha fazla ısınmasına yol açmaktadır. Kritik seviyeye gelen sıcak artışı motor yalıtımını zayıflatmaktadır. Motorun sık sık durma ve sık kalkış yapması halinde stator ve rotor sargılarında aşırı ısınma meydana gelmektedir.
Motorlar birçok nedenden dolayı aşırı ısınabilir. Genel olarak, soğutma sisteminde bir şeylerin yanlış gitmesi ve ısının motor bölmesinden tahliye edilememesi nedeniyledir. Sorunun kaynağı bir soğutma sistemi sızıntısı, arızalı radyatör fanı, bozuk su pompası veya tıkalı soğutma suyu hortumu olabilir.
Eğer kontrol edilmezse, aşırı ısınma motorda büyük hasarlara neden olabilir. Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Motorun aşırı ısınması, sorunlu bir radyatör, soğutma sistemindeki bir arıza, yanlış takılmış bir su pompası veya arızalı bir termostat gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çoğu motor, 90 derece Santigrat ile 105 derece arasında bir sıcaklık geliştirir.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Hararet Göstergesinin Yükselmesi Ne Anlama Gelir? Motor hararet yaptığında hararet göstergesi yükselir. Burada gösterge, sürücüye bir uyarıda bulunur. Motorun ve motora bağlı parçaların aşırı derecede ısınması anlamına gelen bu durum karşısında önlem alınmazsa genellikle tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır. Piston kolunun zarar görmemesi için motor ısındıktan sonra hareket edilmesi gerekir. Soğuk havalarda motoru ısıtmak gerekir mi?
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
Hararet uyarı lambası
Motor soğutma sistemi belli bir sıcaklıktan sonra devreye girer ve motoru istenilen sıcaklığa kadar soğutur. Bu sistemde önemli bir yeri olan soğutma sıvısının eksilmesi durumunda lamba yanabilir.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
Motora giren havanın soğuk olması gereklidir ve bu daha verimli çalışması için gereklidir.
2Motorunuzu rölantide çalıştırarak ısıtma
Motoru ısıtmanın en kolay yolu, sürüşünüzün yavaşlaması ve aşırı motor devrini önlemektir. Sadece birkaç saniye sonra aracınızı güvenle sürebilirsiniz. İlk normal hızda sürüşe devam ettiğinizde aracınız yaklaşık iki kat daha hızlı ısınır.
Arabanızın motorundaki aşınmanın %95'i ilk 30 saniyede gerçekleşir. Bunun nedeni, yağlama sisteminin, yağ karterinden yağı alıp borular yardımıyla motora taşıyıp yukarıdan aşağıya yağlamaya çalışmasıdır.
Bir elektrik motorunun çıkardığı ısıyı yaymak için sıvıyla soğutma da tercih edilebilir. Sıvıyla soğutmada, etilen glikol veya başka bir soğutma sıvısı motor muhafazasının ya da bobinlerin çevresinde/içinde dolaştırılarak ısının yayılması sağlanır. Bunu, bir otomobil motorundaki radyatör sistemine benzetebiliriz.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Motor yağının fazla ısınmasının en yaygın nedeni uzun süre çok hızlı araba kullanmaktır. Ancak bazen motor soğutma suyu / motor hava filtreleri / motor fanı gibi parçaların arızaları da motor yağının fazla ısınmasına neden olabilir.
2Soğutma Sistemi
Arabanız soğumazsa, hararet yapar. Eğer soğutma sisteminde yani, radyatör, hortum, fan, gibi soğutma sistemi elemanlarında bir sorun meydana gelir ise, hararet yaptırmadan müdahale etmeniz gerekiyor. Böyle bir durum başınıza gelir ise o zaman mutlaka yolda kalın.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri