Özet olarak, eğer bilgisayarınızda bulunan işlemci veya ekran kartı ideal sıcaklıkların üstünde uzun süreler çalışırsa kalıcı hasar meydana gelir. Eğer sıcaklık, kalıcı hasara sebebiyet vermeyecek kadar kısa süreler boyunca geçerli olursa da ani performans düşüşleri yaşarsınız.
İşlemcinizin aşırı ısındığı görülüyor, bu da performans sorunlarına neden olabilir ve donanımınıza zarar verebilir.
Kısa bir süre için 80 dereceye doğru yaklaşan sıcaklıklar sorun olmaz. 81 derece ve üzeri ise çok sıcaktır ve uzun süre bu ısı değerinde çalıştırırsanız bilgisayarınız zarar görebilir. Bu sıcaklık aşıldığında, PC'nizi kapatmalı ve tamamen soğumasını sağlamalısınız.
Rutin kullanımda sisteminiz ağır ve aksak işlemeye başlar. Tepki verme süresi yükselir, uygulama yanıtları gecikir ve hatta donmalar baş gösterebilir. Bu durum, esasen işlemciye binen yükün artması ve artan yükün işlemciyi fazla ısındırması kaynaklıdır.
O işlemcinin 240MM lik bir AIO ile birlikte boştaki sıcaklığın 45-55 dereceler arasında olması, 100% yük altında ise 75-85 dereceleri görmesi normal.
İlgili 37 soru bulundu
70 derece sıcaklığı tutuyor olması sıvı soğutma işini yapıyor demektir bence. UV yaparsanız daha düşük sıcaklık görebilirsiniz ancak kararsız bir ayar haline de gelebiliyor yeteri kadar voltaj olmayınca. Manuel OC ile voltaj düşürme çok iyi ayarlanmalı yapacak olursanız.
90°C derece ve üstü sıcaklıklara ulaşan işlemcinin ise ömrünün gün geçtikçe bittiği anlamına gelir.
Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz. Bilgisayarın fazla ısınması da FPS değerinin düşmesine neden olabilir.
Aktif Soğutucu Seçeneğini Aktif Hale Getirin
Bazı bilgisayarlarda “aktif soğutma” ismiyle yer alırken, bazılarında ise “maksimum performans” olarak bulunabilir. Daha fazla soğutma seçeneğiyle fan daha çok ve daha güçlü çalışacaktır. Bu durum, sistemin yeterince soğumasına yardımcı olacaktır.
Buna göre ideal işlemci sıcaklığı boştayken 35-50 derece, yük altındayken ise 60-85 derece aralığındadır. İdeal sıcaklık aralıklarının alt limitine ulaşmak, çok soğuk bir yerde yaşamıyorsanız oldukça kaliteli soğutucular kullanmayı gerektiriyor.
80 derece kötü bir değer değil. Limitlerde diyebiliriz problem yok.
Genel olarak işlemci sıcaklığı normal kullanımlarda 40 ile 55 derece aralarında seyreder. 65 derecenin üzerine çıkılan sıcaklıklar, donanımlar için kritik sorunlara yol açabilir.
Bu dereceler her ekran kartı modeli için değişiklik gösterir. Ancak kabul edilen maksimum sıcaklık 80-85 derece arasındadır. Ekran kartı boştayken ideal sıcaklık 30-35 derece, ekran kartı yük altındayken ise ideal sıcaklığın 60-80 derece arasında olması gerekir.
Aşırı ısınma sorunu FPS değeri de bilgisayar performansı gibi düşer. Bu nedenle yoğun iş yükü gerektiren oyun ve programları kullanırken diğer her şeyi kapatmalısınız.
Hiç normal değil. Soğutucu yerinden gevşemiş veya çıkmış olabilir,bir kontrol edin. Soğutucu'nun vidalarını iyice sıkın ve herşeyin düzgün olduğundan emin olup bir daha test edin.
Core Temp, işlemci sıcaklığı ölçme için geliştirilen ücretsiz ve basit bir programdır. Core Temp az yer kaplar ve birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Core Temp'i kullanmak için birkaç adım gereklidir. Core Temp'i indirip, kurulumu tamamladıktan sonra hemen açarak CPU sıcaklığını görebilirsiniz.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
Cpu belirli bir sıcaklığa gelince kapanır. Fakat o sıcaklığa fansız bir şekilde geldiğinde iş işten çoktan geçmiştir. Aynı şekilde tekrarlarsa işlemcinin silikon yapısı bozulur eline alırsın.
Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda DLSS kalitede ve RTX kapalı iken 70-80 FPS alıyorum. DLSS kapalı ise 60 FPS alıyorum. RTX açınca ise DLSS kapalı iken 24 FPS, DLSS kalitedeyken ise 40-45 FPS alıyorum. Neredeyse yarısına hatta fazlasına düşürüyor FPS'i.
İşlemci, bilgisayar sisteminin kalbi niteliğindedir ve sistemin hızını belirleyen ana unsurdur. Özellikle oyun sistemlerinde işlemcinin içeriği sistemin performans kalitesini belirleyen en büyük detaydır.
Eğer bir oyun oynarken arka planda çalışan uygulamalar RAM, işlemci ve ekran kartı gibi donanımları yüksek ayarlarda kullanıyorsa bu FPS drop'a neden olacaktır. Örneğin FPS oyunu oynadığınızda arka planda tarayıcı ya da tasarım programları açıksa bu FPS kaybına neden olacaktır.
Normal değil yük altına girmeden işlemci 100 dereceyi görmemesi lazım. Bence montajı kim yaptıysa tekrar bir gözden geçirin. Öncelik sıvı soğutmanın problemli olması. CPU kolay kolay problemli çıkmaz.
Eğer sistem yavaş çalışıyorsa veya sıklıkla donma ya da kilitlenme oluyorsa, CPU arızası olabilir ve teknik destek almanız gerekebilir. Ayrıca, CPU için yazılım veya donanım testleri yapabilirsiniz ve eğer arıza tespit edilirse, en iyi çözüm olarak yeni bir CPU almak olabilir.
Arka planda çalışan uygulamalara ek olarak bazı programlar zaman zaman işlemci kullanımının yüzde 100'e ulaşmasına yol açar. Bunun sebebi ise programın çok fazla kaynağa ihtiyaç duyması. Programı kapattığınız takdirde işlemci kullanımının düşmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri