MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. ifade eder. MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlenmeden önce bölge müdürlüğünden işletme belgesi alınması zorunludur.
Kurma izni alınarak kurulmuş işyerleri için işveren, işletmeye başlamadan önce işletme belgesi almak için bir dilekçe ile Bölge Müdürlüğüne müracaat eder.
👉 https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “BELGE AL“ tıklanarak, İşletme Tescil Belgesini almak istediğiniz işletme seçilerek ödeme yapılıp, doğrulanabilir işletme tescil belgesi alınır.
Perakende işletmecileri Ek-2'deki bilgi ve belgelere ilave olarak Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Ek-4'ünde yer alan işletme kayıt belgesi beyannamesi ile birlikte İlçe Müdürlüklerimize başvururlar.
Aşağıda verilen, onaya tabi gıda işletmeleri, faaliyete başlamadan önce il veya ilçelerindeki Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. İstenen belge ve evraklar bir sonraki bölümde verilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
İşletmelerde, üretim yeri ile perakende satış yeri ve/veya toplu tüketim yeri aynı yerde ise, ücretler ayrı ayrı alınır. Başvuru yapılan İlçe Müdürlükleri; dosyayı başvuru tarihinden itibaren on beş iş günü içerisinde inceler.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği; Gıda üretim Catering, lokanta, pastane, vb. işletmeler, Gıda ile temas eden madde ve malzeme üreticileri, Gıda dağıtım işletmeleri ve gıda toptancıları İşletme Onay / Kayıt Belgesi almak zorundadır.
7 Ocak 2014 tarih ve 28875 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile bu süre 31.12.2014 tarihine kadar uzatıldığını vurgulayarak, 'İşletme Kayıt Belgesi' almayan işletmelerin tespiti halinde bu işletmelere İdari Para Cezası uygulanacağını belirtti.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu gereği gıda üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinin ( fırın, unlu mamuller, lokanta, market, kafeterya, fast-food, kasap, şarküteri vs… ) “İşletme Kayıt Belgesi” alma zorunluluğu bulunmaktadır.
İşletme onay belgesi nedir? İstenilen bilgi ve belgeleri tamamlanmış ve yerinde yapılan resmi kontrol sonucu uygun bulunan onay kapsamındaki gıda işletmesinin faaliyete geçmesi için İl Müdürlüğü tarafından verilen, iptal edilebilen veya askıya alınabilen belgedir.
Bu belge, bir işletmenin resmi olarak tanınmasını ve yasal olarak faaliyet göstermesine izin vermesini garantiler.
İşletme tescil belgesi, işletmenin sahip bilgileri, adresi, sürü bilgileri, hayvan türü ve hayvan sayısı gibi bilgilerin yer aldığı, hayvancılık işletmesinin TÜRKVET'te kayıtlı olduğunu gösteren belge.
Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişi, bir dilekçe ve varsa marka tesciline ilişkin belge ile seyahat acentası unvanı almak üzere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurur. Başvuru hakkında bilgi için: https://yigm.ktb.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
İşyeri yetkilisi, ön üretim izni alınan ürünlerin üretimine başlandığında konuyu Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça yapılan denetimde üründen numune alınır ve laboratuara sevk edilir. Ürünün analizleri sonucunda düzenlenen raporun başvuru belgelerine uygun olması halinde ürün için üretim izin belgesi verilir.
Yapı kayıt belgesi imara aykırı yapının kullanılmasına ilişkin olup, imara uygun hale getirmemektedir. Yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşümüne kadar geçerlidir. Düzenlemenin amacı da, yapının yeniden yapılmasına kadar kullanımına idare tarafından imkân sağlanmasından ibarettir.
Ticaret siciline kayıtlı olan ticaret şirketi ve ticari işletmelere MERSİS'te verilen 16 haneli tekil ve benzersiz numara MERSİS numarasıdır. MERSİS numarası gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler için ise vergi numarası kullanılarak oluşturulmaktadır.
Gıda üreten işletmeler öncelikle yetkili kurumlardan "işyeri açma ve çalışma ruhsatı", daha sonra ise "çalışma izni ve gıda sicili" almak zorundadırlar. Üretim izni için gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanır ve ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
Gıda maddeleri üreten İşyerlerinde, gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun denetimi ve gıda kontrolü, 5 inci ve 18 İnci madde kapsamındaki denetimler ile gıda maddelerinin ithal ve ihracatındaki denetimler tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından yapılır.
İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğlerde belirtilen eşyanın serbest dolaşıma girişinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde menşe ayrımı yapılmaksızın, ilgili Tebliğlerin hükümleri gereği “Kayıt Belgesi” veya elektronik ortamdaki kaydı aranmaktadır.
Kendi işletmemde İZP olarak çalışabilir miyim? Gıda işletmecisi, üretimin nevine uygun en az lisans düzeyinde eğitim almış ise kendi işletmesinde zorunlu personel olarak çalışabilir.
Durum toplatılma kararını alan il müdürlüğüne toplatma masrafları ile birlikte bildirilir. Ürünlerin toplatılması idari yaptırımına uygun olarak ürünlerini süresi içerisinde toplamayan üretici firma hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında gerekli idari para cezası uygulanır.
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. ifade eder. MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” düzenlenmeden önce bölge müdürlüğünden işletme belgesi alınması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri