İşletme stratejisi, şirketin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı bir plandır. Şirketin misyonunu, vizyonunu ve hedeflerini belirler ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli eylemleri ve kaynakları tanımlar.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Firmalar için strateji, bir firmanın uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için izlediği yol haritası olarak tanımlanabilir. Strateji, bir firmanın mevcut durumunu, hedeflerini, rekabet ortamını ve fırsatlarını dikkate alarak oluşturulur.
Stratejik yönetim, bir organizasyonun ne yaptığını, varlık nedenini ve gelecekte ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyan bir yönetim tekniğidir (Aktan, 2003).
İlgili 18 soru bulundu
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Kurumsal strateji; bir kurumda, kurumun uzun vadeli karşılaştırmalı üstünlükleri dikkate alınarak yapılan başarıyı artırma ve değerini yükseltmeye yönelik faaliyetlere denir.
Kurumsal strateji, bir organizasyonun uzun dönem hedeflerini belirleyen, kaynakları etkin bir şekilde kullanarak bu hedeflere ulaşmayı amaçlayan bir plandır. Kurumsal strateji, organizasyonun iş modelini, iş yapma tarzını ve rekabet avantajını belirleyen kilit unsurlar arasında yer alır.
Strateji, bir hedefe ulaşmak için oluşturduğunuz planınızdır. Önce hedefleriniz, sonra stratejiniz gelir. Taktik, stratejiyi uygulamak için atmanız gereken bireysel adımlar ve eylemlerdir.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Örgütlerde stratejik karar vermede üç tür düzey bulunmaktadır. Bunlar; örgüt düzeyi (birlik düzeyi), iş ünitesi (işletme) düzeyi ve görevsel (fonksiyonel) düzeydir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Örneğin, beraber dükkânları, lokantalar, oteller; doktor, avukat, mali müşavir büroları; banka, sigorta şirketleri; taşıma ve depolama şirketleri; elektrik, havagazı, su ve sağlık hizmetlerini yürüten işletmeler gibi.
İşletmelerin stratejileri misyonlarına dayanır.
📌Hedefler yazılı ve net değildir. 📌Stratejik kararlar alınmaz. 📌Planlama yapılmaz. Bunların her birinin hizmet ettiği ayrı bir amaç vardır.
Taktikler, planlanan her manevranın kazanılmasıyla ilgiliyken, strateji, tüm savaşın kazanılmasıyla ilgilidir.
Birinci fark hedefler arasında. Stratejiler organizasyonun genel amaçlarını belirler ve tüm kaynaklarını göz önüne alarak organize eder. Taktik ise bu genel amaçlara yönelik, belirlenmiş alt hedeflere ulaşmak ve görevleri yerine getirmek için ayrılmış kaynakları kullanır. İkinci fark roller arasında.
Firmanın hizmet verdiği sektörden, müşterilerinden ve diğer tüm ilişkilerinden, katma değer yaratmak adına çalışmalar yürüten kişilere, strateji ve iş geliştirme uzmanı denir. Strateji ve iş geliştirme uzmanı, potansiyel iş imkanlarını değerlendirerek yapılacak işlemlerin sırasını belirler ve sürecin takibini yapar.
•Fonksiyonel bölüm stratejileri yedi temel başlık hâlinde ele alınabilir. Bu başlıklar; üretim, pazarlama, finansman, lojistik, insan kaynakları, araştırma ve geliştirme ile bilgi teknolojisi şeklinde sıralanabilir.
İşlevsel strateji ise, belirli bir işlevi (örneğin, pazarlama, finans, insan kaynakları vb.) yönetmek için belirlenen stratejidir. Kurumsal strateji, organizasyonun tüm faaliyetleri ve hedefleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Çeşitleme stratejisi ile işletme hem mevcut ürün hem de mevcut pazarlarından uzaklaşarak yeni yatırımlara yönelir. Bu iki şekilde olabilir: İlişkili ve ilişkisiz çeşitleme.
Dijital stratejistler; bir marka ya da ajans içinde farklı departman ve ekiplerle çalışarak işletme, marka, pazarlama, teknoloji gibi karmaşık problemlerini çözümleyen kişilerdir.
AMAÇLANAN VE OLUŞAN STRATEJİ
Belirlenen stratejilerin örgütsel faaliyetler sonucunda hayat bulan kısmına gerçekleşen stratejiler adı verilir. Daha önceden örgütün düşünce sürecinde yer almayan kendiliğinden ortaya çıkan stratejilere ise oluşan stratejilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri