Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
Amortisman ya da bir diğer adıyla yıpranma payı, işletmelerin aldıkları değerli varlıkların eskimesi ve aşınması durumunda gider payı olarak gösterilmesidir. Amortisman hesabı yapılırken kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Aşınmanın boyutuna ve nedenlerine bağlı olarak bu yöntemlerden uygun olanı tercih edilir.
İşletmeniz uzun süreli kullanım için bir mal satın aldığında, amortisman adı verilen yıpranma payı sayesinde malın maliyetini birkaç yıla yayarak kesinti yapabilirsiniz. Vergi Usul Kanunu, bu tür malları (araçlar, makineler, ekipman ve mobilya gibi) maddi varlıklar olarak adlandırır.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Demirbaşlar için amortisman hesabı şu şekilde yapılır; KDV hariç 10 bin TL değerinde satın alınan bir demirbaşın, kullanım süresi 5 yıl olarak kabul edilirse gider olarak gösterilecek amortisman hesabında; Demirbaşın kullanım ömrü 1'e bölünüp 2'yle çarpılır ve amortisman oranı bulunur.
Amortismanın şirketler için birçok faydası vardır. Amortisman sayesinde duran varlığın aşınma payı doğru bir şekilde kaydedilir. Bu da işletmelerin plan yapabilmesine yardımcı olur. Amortisman sayesinde varlığın maliyeti çok daha doğru şekilde anlaşılabilir.
Vergi Usul Kanunu 320. maddesinde belirtildiği üzere amortisman süresi, iktisadi kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Mükellefler iktisap ettikleri iktisadi kıymetlerini aktifleştirdikleri dönemden başlayarak kullanma şartı aranmaksızın amortismana tabi tutabilirler.
Amortismanlar da ticari kazancın tespitinde indirebilecek giderler arasında sayılarak önemli bir gider türü niteliği kazanmıştır. Duran varlığın ekonomik ömrü boyunca gider yazılarak itfa edilmesi muhasebenin dönemsellik kavramı gereğinin de yerine getirilmesini sağlamaktadır.
Amortisman türleri Normal (Eşit Paylı) Amortisman Yöntemi, Kıst Amortisman Yöntemi, Azalan Bakiyeler Amortisman Yöntemi, Artan Bakiyeler Amortisman Yöntemi, Üretim Miktarına Göre Amortisman Yöntemi, Madenlerde Amortisman Yöntemi ile Fevkalade Amortimsan Yöntemi'dir.
2023 yılı amortisman sınırı nedir? Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
Muhasebe kuramından amortisman oranlarını belirleme ilkesi hizmet süresi ve yararlı ömür esas alınmak üzere işletmelere bırakılmışken, VUK'nun 315'inci maddesinde işletmelerin amortismana tabi kıymetlerini, Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek oranlar üzerinden amortismana tabi tutacakları hüküm altına ...
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
Amortisman Nedir? Amortisman genel itibariyle, 1 yıldan daha uzun süreli kullanılabilen, yıpranmaya aşınmaya ya da kıymetten düşmeye maruz kalan gayrimenkuller veya alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin yok olması olarak tanımlanabilir.
sorusu şöyle yanıtlanır: Ortaklıklarda, taşınmaz malların eskimelerine, aşınmalarına karşılık olarak yıllık kârdan ayrılan belli orandaki paya amortisman denir. Ayrıca bu terim, bir borcun belli zamanlarda, azar azar ödenmesi anlamına da gelir.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Şirketiniz bir varlık (varlığın eskimesi ya da yıpranması gerekir) satın aldığında, varlığın maliyetini işletme gideri olarak vergiden düşebilirsiniz. Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman gideri denir.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Duran varlıkların amortismana tabi olma süresi
Bir duran varlığın amortismana tabi olabilmesi için işletmede bir yıldan fazla kullanılması gerekir. Diğer bir ifade ile iktisadi kıymetin faydalı ömrünün bir yıldan uzun olması gerekir.
Kanun hükmüne göre yenilenen lastik yeni bir tertibat olmadığından ve aracın değerini devamlı olarak artıran bir nitelik taşımadığından, lastik normal bir bakım gideri niteliğinde bulunduğundan değeri ne olursa olsun aracın maliyet bedeline eklenmemeli ve doğrudan gider kaydedilmelidir.
Hesaplanan amortisman tutarlarının finansal tablolara yansıtılmasında direkt ve endirekt olmak üzere iki yöntem kullanılmaktadır. Direkt yöntemde, hesaplanan amortisman tutarları doğrudan ilgili varlığın değerinden düşülmekte; böylece varlık net değeri ile finansal durum tablosunda (bilanço) yer almaktadır.
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
Amortismana tabi bir duran varlığın amortisman süreci varlığın işletmenin aktiflerine katıldığı yıl başlar ve ekonomik ömrünün sona erdiği yıl biter.
Amortisman süresi, satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğinin hesaplanmasıdır. Mesela 200.000 TL'lik bir ev 1.000 TL kira ile 200 ay içinde amorti edildi, yani 16,5 yılda kendini geri kazandı. Bu Türkiye ortalaması için iyi bir amortisman süresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri