İç mekan tasarımı kaç yıllık sorusuna, ön lisans programı olduğu için 2 yıllık eğitim verilir, şeklinde cevaplanabilir. Bu alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler için pek çok devlet üniversitesi ve özel üniversite seçeneği bulunmaktadır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi altında yer alan dört yıllık bir lisans bölümüdür. Bu alandan mezun olmuş yetkin kişiye “İç Mimar” unvanı verilir. Dört yıllık aldığı eğitim üzerine uzmanlaşmak istediği alana göre yüksek lisans ve Doktora eğitimi alarak Yüksek İç Mimar ve Dr.
İç mekan tasarımı bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu bölüm içerisinde sanat ve teknoloji ile ilgili teknik çizimler yapılarak bu alanda yetkin kişiler yetiştirilir. Özellikle bölüm içerisinde teknik çizimler ve resimler ile mekanların tasarımı yapılmaktadır.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir.
Üniversite Sayısı: İç Mekan Tasarımı bölümü toplam 56 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
İlgili 16 soru bulundu
İç mimarlık, bir yapıyı oluşturan elemanların farkında olarak, iç mekanı sanatsal ve teknik altyapısı ile en doğru şekilde çözen kişidir. Bu süreç binanın tasarımından itibaren başlar. İç mekan tasarımı, inşa edilmiş bir yapının iç planlamasını ve tasarımını yapan kişilerdir.
eleman.net verilerine göre, İç Mimar 2023 yılında ortalama 24.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Mimar , Ocak 2023 yılında ortalama 18.700 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.528 TL maaş alıyordu.
İç mekan tasarımı 2 yıllık eğitimini tamamlayan mezunlar genellikle özel sektörde faaliyet gösteren iç mimarlık firmalarında ve mühendislik firmalarında görev alır. Bu kişiler proje departmanlarında çalışır.
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
Öte yandan, bölüm öğretileri de aday öğrenciler için büyük bir merak konusudur. İç mekan tasarımı bölümünde, öğrencilere teknik resim, imalat bilgisi ve mobilya, tasarım tarihi, uygulama tasarımı ve iç mekan tasarımı gibi daha birçok derste gerek el ile gerekse de dijital olarak çizimler yapmaları istenmektedir.
* İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun olmadan önce Atölye (20 iş günü), Şantiye (20 iş günü), Ofis (20 iş günü) staj yapma zorunluluğu vardır.
İç Mekan Tasarımı Programı Mezunları;
İç mimarlık ofislerinin, mimarlık bürolarının, mobilya, yapı ve dekorasyon atölyelerinin tasarım ekibinde yer alırlar.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Devlette çalışan iç mimar maaşı 13 bin TL'den başlayıp meslekte geçirilen süreye göre 18 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörün fiyat politikası farklıdır. Çalışma süresi, proje sayısı, yan haklar maaşa etki eder. En düşük iç mimar maaşı özel sektöre 9 bin TL iken bu miktar 25 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Kamu sektöründe, özellikle Bayındırlık ve iskân bakanlığında, özel sektörde ise inşaat şirketlerinde, mimarlık bürolarında ya da serbest olarak çalışabilirler. Ayrıca bilgi birikiminin de etkisiyle bu bölüm mezunları televizyon şirketlerinde, televizyon kanallarında, fotoğraf stüdyolarında çalışabilirler.
Mimari Restorasyon Programı mezunları; Kültür ve turizm varlıklarının bağlı olduğu kuruluşlarda, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünde, Müze ve saraylarda ya da özel kuruluşlarda kariyer oluşturma imkânına sahiptir.
iç mekan düzenlenmesini gerektiren her işte projelendirme yapabilirler. Ama belediye işi ihale ile bir özel sektöre vermişse. Yapılan işin usulune uygun (beyan edilen projenin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı) olup olmadığı vs. durumlarda denetçi görevinde bulunurlar.
İç mimarlık mezunu kişi, size işlevselliği yaratacak durumlar konusunda yetkin bir hizmet verebilirken, iç mimarlık çevre tasarımı mezunu bir kişi hem işlevsellik alanında hem de sanatsal anlamda size daha rahat hizmet verebileceklerdir. Türk iç mimarlar ve iç mimar adayları bu iki bölümden çıkmaktadır.
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2023 Yılı Tanıtım Kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2004 yılında çağdaş ve özgün iç mekân ve yakın çevre tasarımına hâkim, nitelikli tasarımcılar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bölümümüz, Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
Dört yıllık eğitim süresince içmimari tasarım odaklı; temel tasarım, teknik resim, içmimari çevre ve mobilya tasarımı, konstrüksiyon, yapı bilgisi, rölöve-restorasyon, teknik donatım, anlatım teknikleri, malzeme, tasarım tarihi gibi teorik, teknik ve uygulamalı dersler verilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri