Borsada taşınır malların spekülasyonunu gerçekleştirmek ve sürdürmek amacıyla kurulan işletmeler "korner" olarak adlandırılır.
Tekel oluşturmak, piyasayı ve fiyat seviyelerini kontrol etmek amacıyla bir grup şirketin birleşerek veya kaynaklarını bir araya getirerek ortak hareket ettiği oluşuma tröst adı verilir.
İki veya daha fazla işletmenin, büyük sermaye gerektiren işleri yapabilmek için oluşturdukları işbirliğidir. Ekonomik ve hukuksal bağımsızlarını korurlar.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Tröst, bir sanayi dalının, bir ortaklar grubunun eline geçmesiyle gerçekleşen tekelciliğin gelişmiş bir biçimi. Serbest rekabete dayanan anamalcılık bu rekabetin sonucunda tekelciliğe dönüşmüştür.
İlgili 36 soru bulundu
iş dünyasının yaramaz çocuklarının oluşturdukları bir takım çeteler ve çeteleleri. kendinden menkul bir intihar biçimi olarak da gördük bunları dünya tarihinde. kapitalist dünyanın devleridir tröstler. 1900 lerin başında general elektrik ile aeg'nin birleşip bir tekel oluşturması buna örnek olarak gösterilebilir.
Şirketler gizli veya açık anlaşmalar ile birlikte aralarındaki rekabetten vazgeçebilirler ve karlarını birlikte arttırma yoluna gidebilirler. Bunun çok sık görülen örneği ise şirketlerin fiyat ve miktar tespitini ve pazar paylaşımını öngören anlaşmalar ile oluşan kartellerdir.
Çalıştıran kişinin geçimini sınırlı ölçüde karşılayabilen genel olarak da nakdi sermayeden çok beden gücü ile çalıştırılan ve iş hacmi sınırlı olan işletmelere cüce işletmeler veya yarım işletmeler denir.
Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Karma işletme: Müşterilere işletme adresinde hizmet veren, ancak aynı zamanda müşterileri doğrudan ziyaret eden veya onlara teslimat yapan işletme.
İki ya da daha fazla işletme biraraya gelir ve ortada tek bir işletme kalırsa buna tam birleşme adı verilir. İşletmeler kaynaklarını ve varlıklarını bir araya getirerek yeni bir büyük işletme oluştururlar.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde de centilmenlik anlaşması ifadesi tercih edil- miş ve kavram “hukuksal ve resmî olmayan ancak tarafların karşılıklı güven- lerine dayanan sözlü anlaşma” olarak tanımlanmıştır3.
İşin tamamlanmasından sonra elde edilen kazanç konsorsiyum anlaşması doğrultusunda firmalar arasında dağıtılır. Aynı üretim dalında faaliyet gösteren birden fazla işletmenin, aralarındaki rekabeti kaldırmak amacıyla yaptıkları anlaşma sonucu tekelci bir birlik oluşturmalarına "kartel" denir.
Kollektif şirket en az iki ortakla kurulur. Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir.
Şirketler topluluğundaki hâkim şirket ile holding sıklıkla karıştırılmaktadır. Kanunda olmasa da uygulamada hâkim şirketin şirketler topluluğundaki durumuna holding denir. Ancak kanunda holding kurmak için hâkim şirket olmaya gerek yoktur, anonim şirket olarak bakanlık izniyle kurulabilir.
Bir holding şirketi, bir anonim şirketin, bir veya daha fazla şirkete yönetim ve kontrol imkânı verecek şekilde katılması ile ortaya çıkan, konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılım ile sınırlı olan anonim şirketin bir türüdür.
Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir. Sermaye: Anonim şirketler en az 50 bin TL sermaye ile kurulur ve sermayesi belirli paylara bölünmüştür.
Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden oluşur.
Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 250 milyon liraydı.
KOBİ'ler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
KOBİ'nin bir boyut üstü olan şirketler, büyük ölçekli işletmeler olarak adlandırılırlar. Bir işletmenin büyük ölçekli işletme olarak sayılabilmesi için 250'nin üzerinde çalışana sahip olması ve yıllık hasılatı veya mali bilançosunun 500 milyon TL'yi geçmesi gerekmektedir.
Örneğin Almanya'da 1–49 çalışanı olan işletmeler küçük; 50–499 çalışanı olan işletmeler ise orta ölçekli işletme olarak tanımlanmaktadır.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Rekabet hukukunda en ciddi rekabet ihlali olarak kabul edilen karteller; başta fiyat ve miktar olmak üzere pazara ilişkin rekabetçi parametreleri kontrol altında tutmak suretiyle kendi karlarını artırmaya çalışan oluşumlardır.
Kartele giren işletmeler, ortak bir fiyat ve üretim politikasını kabullenmek zorundadır. Kartelleri; fiyat kartelleri, satış kartelleri, kota kartelleri, müşteri kartelleri, yurt içi kartelleri, uluslar arası karteller şeklinde bölümlendirebiliriz.
Kartel, aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerin bir araya gelerek tekelleşmeleridir. İstenmeyen bir durumdur, işletmeler arasında yapılır ve bu anlaşmalar rekabeti engeller. Bu tip anlaşmalar hükûmetler tarafından önlenerek rekabetin ülke içerisinde yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri