Yatay büyüme, aynı sektörde faaliyet gösteren başka bir işletme ile birleş- me olarak da ifade edilir. Yatay büyüme, işletmelerin daha önce ürettiği ürünlerin endüstrisinde kalarak yaptığı genişleme planıdır.
İşletmelerin aynı üretim alanında kalarak faaliyet boyutlarını genişletme- leri veya yaygınlaştırmaları yoluyla sağlanan büyümeye yatay büyüme denir. Örneğin aynı konuda üretim yapan fabrika sayısının artırılması, işletmenin bir çimento fabrikasına bir tane daha eklemesi yatay büyümeye örnek verilebilir.
– Yatay Büyüme: İşletmelerin, aynı üretim dalında, faaliyet boyutlarını genişletmesidir. Bu ise ürün farklılaştırması veya pazar farklılaştırması ile sağlanır. mallar için satış organizasyonu kurması durumunda söz konusudur.
Yatay büyümede işletmenin rekabet gücünü arttırarak tekelci bir güç olma eğilimi ağırlık taşır. Dikey büyüme ise girdi üretiminden perakende satışa kadar birbirini izleyen aşamaların aynı firma bünyesinde toplanmasıdır.
Aynı alanda üretim yapan başka bir işletmenin denetimini ya da mülkiyetini ele geçirmek ya da ek olanaklar geliştirmek biçiminde olabilir. Belirli bir üretim ya da satış sürecinde birbirlerini bütünleyecek biçimde yer alan işletmeler arasında gerçekleşen bütünleşmeye dikey büyüme denir.
İlgili 17 soru bulundu
Birbirini izleyen veya tamamlayan nitelikte mal üreten işletmelerin aralarında kurdukları çeşitli anlaşma ve birleşmelere dikey büyüme denir. Bir işletmenin kendine mal satan (tedarikçi) veya ürettiği malı satın alan bir başka (müşteri) işletmeyle birleşmesi dikey yönde büyümedir.
Yatay Çeşitlendirme ise işletme mevcut üründeki teknolojiden farklı bir teknoloji kullanır. Bu mevcut müşterilerine çekici gelebilecek ürünlerdir. Nestle'nin kahve yanında su işine girmesi örnek olarak gösterilebilir.
Dikey birleşmeler üretici ve tedarikçi arasında gerçekleşirken, yatay birleşmeler ise şirket rakibi satın aldığında gerçekleşir. Dikey birleşmeler, kârları artırırken, işleri genişletirken ve maliyetleri düşürürken paylaşılan pazar değerini artırmayı umuyor.
Yatay büyüme, görece düşük yoğunluklu, insan ölçeğinde kentsel çevreler oluşturulmasına ve böylece insanın yere daha yakın olmasına ve toprak ile güçlü ilişkiler kurarak yaşamasına olanak sağlar.
İşletmelerde İç Büyüme
Yeni finans kaynakları yaratılması; borçlanma(kredi), oto finansman (verimli kaynak kullanımı) ve yeni sermaye (hisse satışı) ile mümkündür. İşletmelerde iç büyümenin iki şekli bulunmaktadır.
Yeni bir işletme de olsanız, bir süredir çalışıyor da olsanız, değişimin beş döngüsünü öğrenmeniz akıllıca olacaktır; başlangıç, büyüme, olgunluk, geçiş dönemi ve intikal.
Diğer taraftan bir başka büyüme yöntemi de dış büyüme stratejileri ile gerçekleştirilmektedir. İşletmenin diğer işletmelerin kaynaklarını kullanarak büyümesi dış büyüme stratejisine örnektir. Birleşmeler, satınalmalar, ortak girişimler dış büyüme yöntemleri arasında sayılabilir.
İşletmeler ancak sürekli bir değişim ve gelişim içinde oldukları zaman faaliyetlerinde aşama kaydederler ve başarı kazanırlar. Bir işletmede gerçekten değer oluşturarak büyümek demek, gelirlerinizin ve hissedarlarınız için ortaya koyduğunuz değerin sektör ortalamanıza kıyasla büyümesi demektir.
İşletmenin, yukarı doğru yeni üretim aşamalarına geçmek suretiyle büyütülmesi ise ileriye doğru dikey bütünleşme olarak tanımlanmaktadır (Müftüoğlu, 1989, s. 412). Dikey bütünleşme turizmde çok yaygın bir işbirliği şeklidir. Dikey bütünleşme havayollarında, tur operatörlerinde ve otelcilik kesiminde görülür.
Optimum kapasite, bir işletmenin minimum maliyet düzeyinde üretebileceği ürün miktarıdır veya optimum kapasite, işletmenin yapısına, büyüklüğüne ve amaçlarına en uygun düşen üretim miktarıdır. İşletmeler için optimum kapasite bulundukları sektörün ortalamasına göre değişir.
Bu fonksiyonlar işletmenin rekabet koşulları içinde faaliyet gösterirken ayakta kalmasını, amaçlarına en doğru, en etkin şekilde ulaşmasını sağlar. Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Başka pazarlama uzmanları da yatay pazarlamayı aynı hedef kitleye hitap eden iki veya daha fazla şirketin çabalarını birleştirmesi olarak tanımlanıyor. Pazarlama bütçesini artırmadan yapılabilecek zekice bir hamle olarak görülüyor.
Dışsal büyüme;işletmelerin, başka işletmeleri ele geçirerek büyümeleridir. İşletmelerin, kendileriyle aynı sektörde yer alan işletmelerle birleşmesi yatay bir- leşme olarak tanımlanır. Bu tür birleşmede, birleşen işletmeden birinin kontrolü diğer işletmeye geçer.
Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
Yatay Birleşmeler (Horizontal Mergers)
faaliyet gösteren ve üretim süreçlerinin benzerlik gösterdiği firmalar arasındaki birleşmeleri ifade etmektedir. Yatay birleşmeler, rakip firmayı piyasadan silmek ve pazar payını artırmak amacı ile yapılmaktadır.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
Dikey entegrasyon sistemine örnek olarak araba üreten bir firmanın tekerlek üreten bir firmayla birleşmesi örnek verilebilir. Aynı zamanda bir hava yolu şirketinin bir seyahat şirketiyle veya sigorta şirketiyle birleşmesi de dikey entegrasyona örnektir.
Büyüme stratejisi, bir şirketin daha fazla kişiye ulaşmak ve her açıdan daha büyük bir kurum olma hedefini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu plandır. Şirketin pazar payı ve gelirini artırmak, ortaya konulan ürün veya hizmetleri iyileştirmek büyüme hedefi stratejilerine giren önemli noktalardır.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri