Bazen de plastikler canlıların vücutlarına takılıp kalabiliyor. Bu durum canlıların yaralanmalarına sebep olurken hareket etmelerini de engelliyor. Okyanuslardaki plastik kirliliğinden en çok deniz kaplumbağaları, yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, yengeçler ve deniz kuşları etkileniyor.
Deniz yüzeyinde kalan atıklar aynı zamanda PCB'ler, DDT ve PAH'lar gibi inatçı organik kirleticileri de absorbe eder. Toksik etkilerinin yanı sıra sindirildiklerinde bu maddeler hayvan beyni tarafından yanlışlıkla estradiol olarak algılanarak hormon üretiminde bozukluklara yol açarak doğal yaşamı etkiler.
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Deniz ortamına doğal, endüstriyel, evsel vb. kaynaklardan atılan organik veya inorganik kökenli kirleticiler suyun oksijen seviyesini düşürdüğü gibi balıklar için toksik etki yaparak ani ve kitlesel ölümlere sebep olabilir.
Denizlerin kirlenmesi; deniz ekosisteminin bozulması, balıkçılık faaliyetlerinin yapılamaması, insan sağlığının olumsuz etkilenmesi gibi sonuçlar doğurur. Deniz kirlilikleri çeşitli sebepler ile oluşabilmektedir. Denizler insan geleceğinin sürdürülebilmesi açısından oldukça önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı,beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılğını tehdit eder. Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte.
Denizler ve okyanuslar yeryüzünün yaklaşık yüzde 70'ini kaplar, soluduğumuz oksijenin yarısını karşılar ve bir milyardan fazla insana besin ve geçim kaynağı sağlar. Denizler ve okyanuslar mikroskopik su yosunundan yeryüzündeki en büyük canlı, mavi balinaya, inanılmaz bir çeşitliliğe sahip.
Aslında denizlerdeki kirliliğin birden çok etkeni olsa da en yoğun kirliliğe sebep olan dört faktörü şöyle sıralamamız mümkün: Atık su deşarjı, madencilik artıkları, derin deniz madenciliği, yüzeysel akışlar, gemi aktivitesi nedeniyle oluşan kirlilikler ve atmosferik kirlilik.
SESTEN KAÇAN DENİZ MEMELİLERİ KARAYA VURUYOR
Su altında, hayati öneme sahip bilgi alışverişi için sesten başka bir iletişim aracı yoktur" diyor. Andre deniz canlılarında sürekli sese maruz kalmanın stres, işitme kaybı, davranış değişikliği ve beslenme kesilmesi gibi sorunlara yol açabileceğini de ekliyor.
Atık toplama ve geri dönüşüm verimliliğini artırmak, deniz kirliliği için önemli bir adım olur. Bunların yanında programların teşvik edilmesi, plastik atık zincirlerinin kurulması, deniz atıkları ile ilgili daha caydırıcı yasaların veya düzenlemelerin yapılması denizlerin kirliliğini giderir ve önler.
Hayvanların bazıları plastikler tuzaklara takılıp dolanabiliyor. Bu da onları savunmasız hale getirip aç bırakıyor. Kafalarını yanlışlıkla plastik gıda kaplarına sokan hayvanlar, aşırı ısınma, boğulma, dehidrasyon (vücudun aşırı sıvı kaybetmesi), açlık ve nihayetinde ölümle karşı karşıya kalıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
Dalgaların getirdiği deniz çöpleri kovanın içine giriyor, kovadaki su bir motor pompası yardımıyla filtreden süzülüp tekrar denize dökülürken kâğıt, naylon, şişe vb. katı çöpler ile kısmen deterjan, yağ vb. maddeler torbada kalıyor. Bir görevlinin de torba dolduğunda boşaltması gerekiyor.
Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor. Bu yönüyle dünyanın en önemli oksijen kaynağı olan okyanuslardaki su yosunları, ayrıca su canlıları için de önemli bir besin ve yuvalama alanı olarak dikkati çekiyor.
Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
Gürültü kirliliği, insan yaşamını olduğu kadar diğer canlıların yaşamını da olumsuz etkiliyor. Örneğin; kutlama amacı ile “gökyüzünde görsel şölen” adıyla gerçekleştirilen havai fişek gösterilerinde ses seviyesi aniden ve aşırı derecede yükseliyor.
Gürültü kirliliği, hafif ya da aralıklı olsa bile, avcı türlerin yiyecekleri aramak için daha fazla zaman ve enerji harcamasına neden olarak türün sayısında düşüşü tetiklemektedir. Örneğin, yarasalar ve baykuşlar, ses kirliliğinin avlarının ince seslerini gizlemesi sebebiyle avlanamamaktadır.
Ötrofikasyonu hızlandıran etmenler arasında iklimin kurak geçmesi, aşırı buharlaşma, göl suyunun bir kanalla sulamada kullanılması sayılabilir. Ötrofikasyon sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden olabilir.
Gemilerden kaynaklanan bir kirlilik görüldüğünde: - Bulunulan yerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, - Alo 158 Sahil Güvenlik hattına, - Bağlı bulunulan yerin Liman Başkanlığına, - Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı'na ihbarda bulunulmalıdır.
Eğlence amaçlı gemicilik (balık avlamak için kullanılan küçük tekneler, yatlar, su sporları) – denize bırakılan şişe, atık su, olta, spor aletleri gibi çöpler. Denizaşırı petrol ve gaz platformları – bunlardan bırakılan sondaj aletleri, borular, variller, ambalajlar.
Cilt hücresi yenilenmesini destekler, nemi artırır ve hassas veya alerjiye eğilimli cilt koşullarını yatıştırır. Sinirleri ve kasları gevşeterek stresi azaltır ve derin uykuyu destekler. Zararlı bakteri ve virüsleri savuşturmaya yardımcı olarak solunum sağlığına fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri