Bir kavram olarak know-how, bir firmanın veya kişinin, bir ürün veya yöntem üzerinde sahip olduğu, gizli olarak addedilen, bir işin nasıl en iyi/kolay şekilde nasıl yapılacağını söyleyen bilgi veya ticari sırdır.
Bir işletmenin, üretim yöntemleri ya da teknolojisinin, aynı dalda çalışan veya aynı işi yapmaya hazırlanan bir başka firmaya satılması veya kiralanmasıdır. Kısaca, bir üründen ya da yöntemden en verimli ve kolay biçimde yararlanabilmek için o konudaki bilgi ya da başka bir ifadeyle ticari sırların tümüdür.
Know - how kavramı, bir firma ya da bir kişinin, bir ürün ya da bir yöntem ile ilgili sahip olduğu, gizli olarak beyan edilen, bir işin nasıl en iyi ya da en kolay şekilde yapılabileceğine dair bilgi ya da ticari bir sırrı ifade etmektedir.
Kısaca know-how ; bir işin nasıl yapılacağı konusundaki sırları , püf noktaları, o yoldan daha önce geçmiş bir şirketin sözleşme ve belirli bir bedel karşılığında aktarımı , sahip olunan bu teknolojiyi kullandırması ve tecrübelerini pazarlamasıdır.
Rekabet kurulu tarafından çıkarılmış olan 2002/2 sayılı Tebliğ'in 3. maddesinde know-how tanımına “Sağlayıcının tecrübe, denemeleri sonucu elde ettiği ve patentli olmayan, uygulamaya yönelik, gizli, esaslı ve belirlenmiş bilgi paketi anlamına gelir” şeklinde yer verilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir kavram olarak know-how, bir firmanın veya kişinin, bir ürün veya yöntem üzerinde sahip olduğu, gizli olarak addedilen, bir işin nasıl en iyi/kolay şekilde nasıl yapılacağını söyleyen bilgi veya ticari sırdır.
z., i. nasıl, ne, ne suretle, ne gibi, ne kadar, ne derecede, ne halde, ne maksatla; niçin; i. yapma tarzı.
Franchise sözleşmesi, franchise verenin bir markayı, iş modelini ve işletme süreçlerini kullanma hakkını franchise alan'a verdiği bir sözleşmedir. Franchise sözleşmenin tarafları, franchise veren ve franchise alandır.
Royalti ve lisans ücreti deyimi; ithal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili olarak patent, dizayn, know-how, model, marka, tescilli tasarım, telif hakkı ve imalat prosesleri gibi adlar adı altında yapılan ödemeleri ifade eder.
now what? expr. yine ne var? what you gonna do now expr.
bu nasıl! how/what about ˈthat (, then)! exclam. (o zaman,) buna ne dersiniz!
you know what teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
(deyim) biliyor musun?
Know-how bir şirketin içinde oldukça az insanın bildiği ve paylaşmaktan kaçındığı teknik bilgiler veya detaylardır. Kısacası ticari sır veya sırlar olarak özetleyebiliriz. Patent ise, know-how'dan pek çok noktada ayrışmaktadır. Patent alınırken, yapılan üretimin tüm detaylarıyla yazılı olarak anlatılması gerekmektedir.
Bayi sahibi gider toptancıdan ürünü alır ve müşterisine satar. Bayiliği, tamamen bağımsız 3. şahıs gibi düşünebilirsiniz. Franchise ise daha çok yatırımcı konumunda oluyor. Yani bir markanın bir isim hakkını satın alıyor ve o markanın çatısı altında yer alan ürün ya da hizmetleri üretiyor veya pazarlıyor.
Franchising sistemi iki grupta inceleniyor. Bunlar; üretici ve satıcı arasında bağımsız bir ilişki şeklinde başlayan “Ürün ve Marka Franchising'i'' ve 'akıl satmak' şeklinde tanımlanan “İşletme Sistemi Franchising'ı. Ürün ve marka franchising sisteminde satıcı firma, kendini üretici firma ile özdeşleştirmeye çalışıyor.
Franchise ve franchising kelimeleri Türkçe 'ye Fransızcadan geçmiş ve imtiyaz anlamına gelmektedir. Bu sistemde bir markanın işletmesini ve logosunu satın alarak onun adına bayilik açılmaktadır. Örnek olarak benzin istasyonları, otomobil ve kamyon satıcıları, alkolsüz içki üreticileri verilmektedir.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserlerini kapsar. Sınaî mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlarda marka, buluş ve tasarımları kapsar.
Sınai Haklar Nedir? Bu haklar nedir kısaca , endüstriyel buluş ve yeniliklerin ilk uygulayıcılarını temsil eden; üretilen ve satılan mallar üzerinde ürün veya hizmetleri ayırt edebilecek bir üretici veya satıcının logosunu tescil ettirme hakkı, sınai bir hak olarak ifade edilmektedir.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserleride denen alanı kapsar. Sınai mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlardaki markaları, buluşları, tasarımları kapsar. Gerek fikri, gerekse sınai mülkiyet hakları hukukumuzda ayrı ayrı kanunlarla düzenlenmiştir.
İngilizcede “how” kelimesinin birçok yerde kullanıldığını görüyoruz. Kelime karşılığı “nasıl” demek olan “how”, soru cümlelerinde en sık kullanılan kelimelerdendir.
Great kelimesi İngilizce kökenli bir sözcük olması ile beraber Türkçe sözlükte yer almaz. Tabii Türkçe açısından ele alındığı zaman karşılık olarak, 'harika ya da mükemmel ve büyük' şeklinde ifade bulduğunu söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri