İşletmelerin Amaçları İşletmelerin uzun dönemdeki temel amacı kazançlarını maksimum kılmaktır. Son yıllarda, kar elde etme amacıyla birlikte, gelişen bazı ekonomik ve sosyal yapılanmalarla beraber kazanç dışındaki başka konuların da işletmelerin amaçları arasında olması gereği ortaya çıkmıştır.
Kar Elde Etmek: İşletmeler, ürün veya hizmetlerin üretimi, satışı veya sunumu yoluyla gelir elde ederek kar amacı güderler. Kar, işletmenin gelirleri ile maliyetleri arasındaki farktır ve işletme sahiplerine veya hissedarlarına dağıtılabilir.
İŞLETMELERİN UZUN DÖNEMDEKİ TEMEL AMACI; KAZANÇLARINI MAKSİMUM KILMAK VE DOLAYISIYLA KÂR ELDE ETMEK OLMASINA RAĞMEN, GELİŞEN BİRTAKIM EKONOMİK VE SOSYAL YAPILANMALARLA BERABER KAZANÇ DIŞINDAKİ BAŞKA KONULARIN DA AMAÇ EDİNİLMESİ GEREĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR.
İşletmelerin genel amaçları
Değer arttırma: İşletme piyasa değerini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır. Sosyal sorumluluk: Topluma hizmet etmelidir. Devamlılık: Çevredeki koşulları göz önüne alarak varlığını sürdürmelidir. Kâr sağlama: Müteşebbisin satılan mallardan para kazanmasıdır.
İşletmelerde geleneksel olarak iki temel amaç ortaya çıkar: Kâr elde etmek ve topluma hizmet. Bunlar, öncelik sırası ve boyutları değişmekle birlikte, her nitelikteki işletme için geçerli olan amaçlardır. Bunların dışında, işletmelerin kendi koşullarına göre ağırlık verdiği özel amaçlar da söz konusudur.
İlgili 27 soru bulundu
Ekonomik amaçlar: karlılık, büyüme, süreklilik. 2. Ekonomik olmayan amaçlar : Çıkar grupları ve sosyal paydaş beklentileri (çalışanlar, tedarikçiler, satıcılar, müşteriler ve genel anlamda toplum).
İşletmeler faaliyet alanlarına göre sınıflandırılırken temel alınan ölçüt, üretilen ürünün türü ve üretimin gerçekleştirildiği alandır. Bu ölçüte göre işlletmeler; endüstri (sanayi) işletmeleri, ticaret işletmeleri ve hizmet işletmeleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Net kâr; kazanç olarak elde edilen katma değer miktarını ya da faaliyet gelirini arttırarak yeni sermaye elde edebilme (hisse senedi, tahviller) olanaklarına kavuşmak. Ürün farklılaştırma; yeni ve mevcut pazarlar için ürün çeşitlendirmesini artırmaya devam etmek.
İşletme kavramı iş kökünden gelir ve iş gördürme, yer ve üretim birimi anlamında kullanılır. Tarım, sanayi, ticaret, bankacılık vb. iş alanlarında, kâr amacıyla bir sermaye yatırılarak kurulan kurum. Bir kuruluşu verimli bir duruma getirip kazanç sağlama yöntemi.
İşletmeler, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmetlerin üretimini ve sunumunu yaparlar. İstihdam Sağlama: İşletmeler, ekonomik yapı içinde önemli bir istihdam kaynağıdır. İşletmeler, çalışanlarına maaş ve yan haklar sağlarlar ve böylece bireylerin geçimini sağlamalarına yardımcı olurlar.
İşletmeler para, menkul kıymet, araç-gereç, malzeme, hammadde, personel gibi faktörleri sistematik şekilde bilinçli olarak bir araya getirerek kurulur ve faaliyetlerini sürdürürler. İşletmenin çalışması için gereken bu faktörlere işletmenin kaynakları denir.
Ekonomik uğraşılar sonucu üretilen mal ve hizmetlerin ihtiyaçları gidermesi sonucu sağlanan tatmine fayda adı verilir.
İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler. Dolayısıyla ancak kapasiteleri doğrultusunda satış yapıp karlar elde edebilirler. İşletmelerin sahip oldukları kapasitelerini en etkin şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu da doğru planlanmış bir kapasite yönetimiyle olur.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
İşletme denilince ilk akla gelen husus, kazanç sağlamak amacıyla (zararı önleme de dâhil) kurulup faaliyette bulunan istihsal kuruluşu olmasıdır (Doğanay, 2004:156). Pazarlama işletmeleri de birer hizmet işletmesidir.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Şirketlerin yerine getirmesi gereken dört temel sorumluluk var: (i) Ekonomik – verimli ve karlı olmak, (ii) Hukuki – kanunlara uymak, (iii) Etik – kanunların ötesinde toplumsal norm ve beklentilere uyumlu davranmak, ve (iv) Sosyal – toplumsal sorunların çözümü için gönüllü katkıda bulunmak.
Bu makalede şirketlerin başarılı olabilmeleri için hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiği irdelenmiş ve beş ana kriter üzerinde durulmuştur: Çalışanların memnuniyeti, müşterilerin memnuniyeti, stratejik planlama, toplum üzerindeki etki ve finansal sonuçlar.
Sonuç olarak, organizasyon şemaları işletmelerin yönetim ve çalışan ilişkilerini düzenleyen önemli bir yapıdır. İnsan kaynakları yönetiminin başlıca işlevlerinden biri olarak kabul edilen bu yapıların oluşturulması, hem şirket performansı hem de çalışan gelişimi açısından önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri