Obsesyon zihne kontrolsüz bir şekilde gelen kişiyi rahatsız eden zihninden atamadığı düşüncelerdir. Obsesyonlar işlevsel olmayan düşüncelerden oluşur. İşlevsel olmayan demek hayatımızda bir işlevi ve faydası olmayan kullanışsız düşüncelerdir.
İşlevsiz düşünce, gerçekçi olmayan ya da mantıksız düşünce ve inançları içeren, insanların zihinsel huzursuzlukları ve olumsuz etkilere neden olan düşünce süreçlerini ifade eder. Bu tür düşünceler, bireylerin duygusal ve bozulan dengelerinden kaynaklanır ve kişinin yaşam kalitesine olumsuz etkilerde bulunur.
Çevrede gelişen olaylara bağlı olarak meydana gelen bu düşünceler, daha sabit olan inançlarımızdan kaynaklanır. Örneğin telefonunuz çaldığında zihnimizden “açmalıyım” gibi bir düşünce geçebilir ya da bir dersten zayıf not aldığımızda “ne kadar başarısızım ”diye düşünebilirsiniz. Bu da bir otomatik düşüncedir.
Çarpıtılmış otomatik düşünceler, bir olayın neden olduğu duygusal tepkilerimizi etkileyen olumsuz ve gerçeklikten uzak düşüncelerdir. BDT, bu çarpıtılmış düşünceleri tanımlamamızı ve sorgulamamızı öğretir. Abartma (Karşılaştırma): Kendinizi başkalarıyla karşılaştırarak değersiz hissedersiniz.
Otomatik düşünceler; anlık ve bilinçli olmayan düşüncelerdir. Çok iyi öğrenilmiş olan bu düşünceler rutin(leşmiş) düşünceler olarak da adlandırılabilir1.
İlgili 27 soru bulundu
Bu düşünceler bilişsel süreç içerisinde yer alan çarpıtmalar sonucu oluşurlar. Otomatik düşünceler, bilişsel çarpıtmalar olarak da adlandırılır. Otomatik düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar, kişiye normal görünür ve olumsuz duygulanımla ilişkilidir.
Otomatik düşünceler ölçeği, kişinin farkında olmadan zihninde hızlı ve otomatik olarak oluşan düşünceleri ölçmeyi amaçlayan bir ölçüm aracıdır.
Bireylerin duyguları üzerinde etkili olup bilişsel yapıda yer alan işlevsel olmayan inançlar, dışarıdan gelen bilgileri hatalı olarak işleyebilmekte ve bunun sonucunda olumsuz otomatik düşünceler ortaya çıkabilmektedir.
Kişinin kendisine ve çevresine karşı her zaman zorunluluk ve gereklilik belirten bir davranışa sahip olması ve bu davranışa uyulmadığı zaman her şeyin kötüye gideceğine dair abartılı düşünce biçimidir. Kendisi bu düşünce biçimine uymadığı zaman suçluluk, başkaları uymayınca da öfke ve kızgınlık hisseder.
Mental filtre
Bir olayla ilgili kötü olabilecek her şeyi kabul edip iyi şeyleri ya görmezden gelmek, ya da yine kötüye çevirip öyle kabul etmektir.
“İrrasyonel” ya da “mantıksız”, “gerçekdışı” terimleri, düşünceleri ya da düşünce biçimlerini “yargılamak” için kullanılan ifadeler değildir. Akıl ve mantığa dayalı olmayan, sağlıksız düşünceleri tanımlamak için kullanılır.
Otomatik düşünceler ve Alternatif Düşünceler; Alternatif düşünce, 'o olay/durum ile ilgili olarak aklımıza başka hangi düşünceler gelebilirdi ?', sorusunun karşılığında ortaya çıkan, yeni düşünce-fikir-yorumlardır. İlk başlarda genellikle inandırıcı gelmezler; ancak, kişi.
Otomatik düşünceler, zihinde belli bir anda refleks gibi aniden geçen düşüncelerdir. Yani yaşanan olayda aklımızdan ilk geçen düşünce, otomatik düşünceler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiçbir mantık süzgecinden geçirilmeden, sorgusuz olarak kabul edilir.
Düşünme işlevinin temel amacı, yaşamımızdaki olaylara anlam yüklemek, bu olayları kategoriler halinde sınıflandırmak ve öznel bir biçimde kimliklendirmektir. Yargıda bulunma, kavrama, çözümleme, açıklama, tanımlama, karşılaştırma ve bir senteze ulaşma gibi eylemlerimiz düşüncenin bu işlevi kapsamında gerçekleşir.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
İlk girdiğiniz sınavda “matematik sınavından kaldım, matematikte hiçbir zaman başarılı olamayacağım.” Demek sizin başarınızı engelleyen bilişsel çarpıtmanızdır. Ya Hep Ya Hiç Düşünceleri: Hayatınızda her şeyin siyah ya da beyaz olması durumu, grilere yer vermemek anlamına gelir.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir.
Olumluyu Yok Sayma: Bilişsel çarpıtmasına sahip kişiler yaptıkları olumlu şeyleri önemsiz görmektedirler. Başardığı şeylerin basit olduğunu,yaptığı işlerin sıradan, önemsiz olduğunu ve herkesin yapabileceğini düşünürler.
BDT, düşüncelerimizin duygularımızı ve davranışlarımızı yönettiğini ifade eder. BDT danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıtmalar, düşünce hataları ve bu çarpıtmaları destekleyen davranışların tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesini hedefleyerek danışanın yaşamı üzerindeki müdahalesini arttırmayı hedefler.
Şemalar; insanların duygu, düşünce ve davranışlarına yön veren; algı, inanç ve duygu kalıplarıdır. Genellikle şemalar, kişilerin çocukluk döneminde, aileleri ile olan ilişkileri gibi sosyal ilişkileri ve çocukluk döneminde yaşadıkları deneyimler gibi faktörlerle göre şekillenir.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Beck Depresyon Ölçeği Nedir? Depresyon genetik, biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonudur. Bir kişinin depresyon semptomlarının şiddetini ölçmek için Beck depresyon ölçeği kullanılır. Psikiyatristler ve bireyler tarafından yaygın olarak kullanılan bu ölçek, tam olarak 21 maddelik sorulardan oluşur.
Bilişsel modelin vurgu yaptığı bir noktada, insanların olaylara karşı geliştirdiği bu otomatik düşünceleridir. Otomatik düşünceler, belirli bir duruma karşı anlık olarak ortaya çıkan ifadelerdir.Otomatik düşüncelerimiz çoğu zaman tam olarak farkında değilizdir. Ancak bu düşünceler kendiliğinden de ortaya çıkmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri