Makattan sümüksü akıntısı gelmesi: makat fistülü, makat apsesi, kıl dönmesi, hemoroid, makat çatlağı, enfeksiyonlar (bakteri, parazit), soliter rektal ülser sendromu, makat kanseri, rektum kanseri, villöz adenom, iltihabi bağırsak hastalıkları, AIDS hastalığı, makatta tüberküloz, makat siğili, cinsel temasla bulaşan ...
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Anal bölgede sürekli kaşıntı ve akıntınız varsa bir ptoktoloji doktoruna görünmeniz önemlidir.
Makat apsesi, diğer bilinen adı ile anal apse; dışkı çıkışını kolaylaştırmayı sağlayan salgı bezlerinde, makat bölgesinde oluşan makat çatlağında veya başka sebepler ile enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun iltihabi akıntı şeklinde vücutta birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Makattan yağlı ve turuncu renkli bir sıvı gelmesi: karoten içeren havuç, tatlı (kırmızı) patates, bal kabağı gibi gıdalar, bazı ilaçlar (antiasitler, rifampin adlı antibiyotik), laktoz tahammülsüzlüğü, Çölyak hastalığı, safra yolu sorunu, Whipple hastalığı, Crohn hastalığı, vb. sorunlar nedeniyle gelişir.
İlgili 28 soru bulundu
Fistül dışında, kronik anal fissürlerde (makat çatlağı), kondilom adı verilen siğillerde ve hemoroid hastalığında da makatta akıntı ortaya çıkabilmektedir. Akıntının nedeninin ortaya konulması ve tedavi planlaması için hekim muayenesi şarttır.
Makatta akıntı çok ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Hangi hastalık belirtisi olduğuna bakılmaksızın mutlaka uzman doktordan yardım almalıyız. Bu bağlamda sebebi ve sonucu ortaya çıkmamış makat akıntısı tedavi edilmezse akıntı ve koku devam edeceği gibi daha farklı rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir.
Makattan akıntı gelmesi çeşitli nedenlerle olur. Ancak, bunun en sık nedeni ise sizde olduğu gibi önce bir makat apsesi gelişmesi ve hastaların % 50'sinde ise sürekli akıntı şeklinde dönüşen makat fistülü ile belli eder.
Makat bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı en sık belirtileridir. Ayrıca genel huzursuzluk hali, ateş, titreme ve terleme gibi belirtilerde bulunabilir. İleri vakalarda hasta oturamaz hale gelir.
Hemoroidler genellikle anüsün çevresinde veya rektumun alt kısmında oluşurlar. Hemoroidler iç ve dış olarak iki ana tipte olabilir: İç Hemoroidler: Rektumun iç kısmında, anüsün yakınında oluşurlar. Genellikle ağrısızdır ve kanama, kaşıntı veya mukus salgılama gibi belirtilerle kendini gösterebilirler.
Mukuslu (sümüksü yapışkan salgılı) dışkılama da irritabl bağırsak sendromunun bir belirtisi olabilir. İrritabil bağırsak sendromunda hiçbir zaman kanlı dışkılama beklenmez. Kanın görülmesi altta yatan başka bir hastalığa bağlı olabilir. Tetkik edilmesi gerekir.
Anal apseler kendiliğinden geçmezler. Apseler eğer hekime müracaat edinmemiş ise kendiliğinden perfore (delinme-boşalma) olarak boşalırlar.
Apsenin cerrahi tedavi sonrasında anal iltihaplı akıntı olacaktır, o bölgeye gazlı bez konulması akıntının kontrolü ve iç çamaşırın kirlenmesini engelleyecektir. Sıcak su uygulaması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Basur sorunu yaşayan kişilerde görülen belirtiler makatta ya da dışkıda parlak ve açık kırmızı renkte kanama, ele gelen kitle, kaşıntı, akıntı ve ileri evrelerinde ağrı ve sızlamadır.
Anal fistül, anal kanal ve anüsün dış tabakası ve anal kanal arasında anormal tünel gelişmesi ve bu tünelde kronik inflamasyon gelişmesidir. Bu tünelden sıklıkla beyaz iltihabı akıntı olur ve anüs derisini irrite eder ve kaşıntı ve rahatsızlık yapar.
Ağrının arttığı dönemde ılık su oturma banyosu yapmak ağrıya iyi gelir, ağrı hafifler ama bu iltihabın gerilediği ya da gerileyeceği anlamına gelmez. İltihap ilerler ve apseleşirse ağrı artık dayanılmaz düzeylere gelir. Bu dönemde gerek iltihaba gerekse ağrıya en iyi gelecek şey apsenin uygun şekilde boşaltılmasıdır.
Makat apsesi tıbbi olarak perianal apse olarak da anılmaktadır. Makat bölgesinde dışkının çıkışını kolaylaştırmak ve bölgenin nemli olmasını sağlayan 4-10 adet salgı bezi bulunmaktadır. Salgı bezlerinin tıkanması sonucunda dışarı atılamayan sıvı cilt altında birikerek apse oluşmasına neden olmaktadır.
Tuvalet yapma esnasında yırtılma ya da cam parçası gibi keskin bir cismin batıyor olduğu hissi. Makat bölgesinde ağrı duyulması ya da meydana gelen şişlik. Kanama ya da hafif düzeyde kan sızıntısına bağlı iç çamaşırda oluşan lekeler. Dışkılama esnasında güçlük çekmek.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Anal Akıntı ve Fekal Sızıntı
Büyük ve iltihaplı hemoroidler genellikle kötü bir kokuya sahip olabilir. Özellikle gaz çıkarırsanız, mukus anüsünüzden kazara çıkabilir. Kendinizi temizlerken tuvalet kağıdınızda mukus fark edebilirsiniz. Dışkı sızıntısı da hemoroid belirtisi olabilir ve kötü kokuya katkıda bulunabilir.
Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Makat hastalıklarının tümünün muayene ve tedavisini genel cerrahi uzmanları yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri