1970'te Ataol Behramoğlu ve Murat Belge ile birlikte devrimci sanatı savunan ve toplumcu gerçekçi akımın üçüncü kuşağı sayılabilecek şair ve yazarların ürünlerinin yayımlandığı Halkın Dostları dergisini çıkarır.
İsmet Özel, şiire başladığı yıllarda sosyalist bir dünya görüşüne bağlıdır ve sosyalist kültür çevresinin önemli üyelerinden biridir. Fakat 1970'li yıllardan itibaren biyografisinde geçen bir ibareyle "Müslüman dünya görüşü"ne bağlanır. 2007 yılında İstiklal Marşı Derneği'ni kurarak yönetimini üstlenir.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Toplumcu gerçekçi reflekslerle yazdığı ilk kitabı ve 1971'de yayımlanan Savrulan, Berfe'nin poetikasında politik duruşun izlerini yansıtan, sosyalist toplumcu gerçekçi dönemi oluşturmaktadır.
Halenİstiklal Marşı Derneği'nin genel başkanlık görevini yerine getirmektedir. Evli ve dört çocuk babası, iki çocuk dedesi İsmet Özel, Çengelköy'deki evinde düşünce ve sanat hayatına devam etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
1963'de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesine kaydolmuş, bu yıllarda komünist dünya görüşünü benimsemiştir. Gençliğinde Türkiye İşçi Partisi'nde çeşitli görevler üstlenen Özel, 12 Mart Muhtırası sonrası, bir "arayış" döneminin ardından, Müslüman dünya görüşüne bağlanmıştır.
İsmet Özel ise büyük bir şair olmasının yanı sıra düşünür kimliği ile de öne çıkmaktadır.
Toplumcu Gerçekçi Şiir Temsilcileri Kimlerdir? Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Necati Cumalı, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir İnce, Ceyhun Atıf Kansu, Enver Gökçe, Can Yücel, Eray Canberk, Gülten Akın, Kemal Özer, Yaşar Miraç ve Ataol Behramoğlu toplumcu gerçekçi şairlerdir.
60 sonrası toplumcu gerçekçi şiirin arka planda kalmış, az bilinen şairlerinden olan Özkan Mert, 1969 yılında Ant dergisinde “Devrimci Genç Şairler Savaş Açıyor” başlıklı yazıya İsmet Özel, Süreyya Berfe ve Ataol Behramoğlu'yla birlikte bildiriye imza atan şairlerdendir.
Kemal Özer'in şiiri, ilk kitabından iitibaren açıkça iki döneme ayrılır: 1950 sonrası şiire başlayan birçok şair gibi Özer de önceleri İkinci Yeni etkisinde şiirler yazmıştır. Özellikle ilk üç eseri Gül Yordamı, Ölü Bir Yaz ve Tutsak Kan'da İkinci Yeni'nin getirdiği yenilikleri görmek mümkündür.
Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R. Enis, Samim Kocagöz, Oktay Akbal, Cahit Beğenç, Rakım Çalapala, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Orhan Hançerlioğlu, Hikmet Erhan Bener, Refik Erduran, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, İlhan Tarus gibi birçok yazar toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermişti.
Toplum ve bireyi, toplumsal ve gerçek yönleriyle sergilemeyi amaçlar. Toplumsaldır, toplumun sorunlarından haberdardır ve bunlara duyarlı yaklaşır; Gerçekçidir, sanatçının konu hakkındaki kişisel duygu ve düşünceleri herkes tarafından açıkça anlaşılır bir ifadeye dönüşür.
Servet-i Fünûn mecmuası etrafında toplanan yeni edebiyat anlayışına sahip şair ve yazarlar adı aynı dergiyle anılacak bir edebî akımın öncüsü ve temsilcisi olmuşlardır. İsmet Özel, 1960 sonrası Türk edebiyatının en müessir şairlerindendir.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
Siyasi yazıları 2003 yılına dek kısmi aralıklarla çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmıştır. Halen İstiklal Marşı Derneği'nin genel başkanlık görevini yerine getirmektedir. Evli ve dört çocuk babası, iki çocuk dedesi İsmet Özel, Çengelköy'deki evinde düşünce ve sanat hayatına devam etmektedir.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
İlk üç şiir kitabını bu akımın rüzgârında oluşturdu. Daha sonra bir süre şiir yayımlamadı. Kemal Özer 1965'ten sonra toplumcu gerçekçi sanat anlayışını benimsedi.
1960 sonrası Türk şiirinin önemli simalarından biri olan İsmet Özel (d.1944), yalnız Türk şiirini değil düşünce dünyasını da etkileyen bir isim olmuştur. Özel'in ilk şiirlerinde İkinci Yeni şiirinin izleri görülür. Bu şiirlerinde, varoluşunu iç dünyasında sürdürür.
Toplumcu gerçekçi çizginin 1940 Kuşağı içerisinde yer alan bir diğer şairi A. Kadir (1917-1985)'dir. İlk şiirleri 1930'da yayımlanan şairin bu dönem şiirlerinde özellikle Necip Fazıl Kısakürek ve Faruk Nafiz Çamlıbel etkisi görülür.
Toplumcu gerçekçilik anlayışına göre şair ve yazar, toplumuna karşı sorumludur. Nazım Hikmet, toplumcu sanata dair fikirlerini açıklarken, "kara toprağın tesirinden kurtulup havada yaşamak kimseye nasip olmamıştır "der. Şairin içinde bulunduğu gerçekliğe atıf yapar.
Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı, büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Bu eserlerde genellikle de siyasi ideolojiler ön plana çıkar. Bu akımı savunan sanatçılar, sanat toplum içindir anlayışını benimser.
"Şiir hayatiyeti korumak için ortaya atılır. Yaşanılan bütün çirkinliklere, kötülüklere, haksızlıklara rağmen insanda savunulmaya değer, canlılığı korunmaya değer bir şeyler olduğuna içten içe ve kesinlikle inanıldığı zaman şiir serpilir ve çiçek açar."
Şiirlerinde aşk, yalnızlık, özlem, kent, doğa, ölüm gibi temaları işler. Özel'in bu dönemde yazdığı şiirler, Evler ve Dostlar (1966) ve Geceleyin Bir Koşu (1968) adlı kitaplarında toplanmıştır. İkinci dönem: Bu dönem, Özel'in 1970'li yıllarda yaşadığı fikri ve ruhi değişimi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri