smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir. Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez.
İsmet, Peygamberlere özel bir sıfat olarak bilinmektedir. Peygamberlere günah işlememe ve açık ve gizli günahtan korunma sıfatı verilmiştir. Bu sıfata ise İsmet denmektedir. Şii mezhebinde, İsmet günahı bulunmayan, günahsız Ali tanımı; Muhammed sonrası ilk İslamiyet'i kabul eden kişi kabul edilmiştir.
Peygamberin hadislerinde bu konunun önemine özellikle vurgu yapıldığını görmekteyiz. "Tebliğ sıfatı", bütün peygamberlerin çok önemli bir ortak özelliğidir. Bununla beraber onların sıdk/doğruluk, emanet/güvenilir olmak, fetânet/akıllı ve zeki olmak, ismet/günah işlememek vb. gibi başka ortak sıfatları da vardır.
Sözlükteki “tutma, engel olma ve koruma” anlamından hareketle kelâmda “Allah'ın bir kimseyi günah ve hatadan koruması” şeklinde özel bir anlam kazanan ve “peygamberlerin günahtan korunmuşluğu” mânasıyla terimleşen ismet kelimesinin fıkıh literatüründeki kullanımı da sözlük anlamı ile bağlantılıdır.
İsmet sıfatı İslam'da, Peygamber Muhammed'in ve diğer peygamberlerin ilahi koruma sayesinde günahtan ve yanlıştan uzak olmasını ifade eder.
İlgili 35 soru bulundu
Sözlük ve terim anlamlarından da anlaşıldığına göre ismet peygamberlere özel bir sıfattır. Dolayısıyla ismet sıfatını, Allah'ın günah işleyip de insanlar nezdinde kıymetlerinin ortadan kalkmaması için peygamberlerini olumsuz durum ve olaylardan koruması şeklinde anlayabiliriz (Şahin, 2006: 46-47).
Peygamberlerin günahtan korunmuş olduğunu ifade eden terim.
smet sıfatı, peygamberlerin, Allah tarafından, kötülük yapma, günah işleme ve yalan söyleme hususunda korunduğunu ifade eder. Bu sıfat, peygamberler için zaruri ve gerekli bir şeydir. Eğer peygamberler günah işleselerdi, Allah onlara uymayı emretmezdi. Çünkü Allah kullarına günah işlemeyi emretmez.
İsmet kavramı peygamberlerin günahtan korunmuş ve günahsız olduğunu ifade eden bir sıfattır. Bu bağlamda, onların açıktan ya da gizli bir şekilde günah işlemediği vurgulanmaktadır. Fetanet sıfatı ile peygamberlerin zeki ve kavrayışlı kimseler olduğu işaret edilmektedir.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir (bk. DA'VET; PEYGAMBER).
Hâtemü'l-Enbiya: Nebilerin sonuncusu.
İslam Düşüncesinde Peygamberlerin Sıfatları
Emânet, fetânet, ismet, sıdk ve teblîğ sıfatları peygamberlerin niteliklerinin yanı sıra görev ve sorumluluk alanlarını da içermektedir.
Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir. Kıdem, varlığının öncesi, başlangıcı olmamaktır. Bekâ, varlığı sonsuz olmaktır, hiç yok olmamaktır.
Bütün peygamberler, gerek peygamberliklerinden önce, gerekse peygamberliklerinden sonra hiçbir şekilde büyük günah işlememişlerdir. Hz. Âdem'in cennette iken yasak ağacın meyvelerinden yemesi zelleye misal olarak verilebilir.
Fetanet: Zeki anlamına gelir. Peygamberler akıllı ve zeki insanlardır. İsmet: Günahsız anlamına gelir. Peygamberler'in küçük hataları hariç, asla büyük günahları yoktur.
“Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü'l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır.
Bu da “İsmet yani dokunulmazlık âdemiyetledir”, yani “Âdemiyet sahibi olmak bir kişiyi dokunulmazlık hakkına sahip kılar” demektir. Âdemiyet, insan olmak demektir.
Selbî Sıfatlar.
Vahdâniyyet “Allah'ın şerikinin olmaması”, kıdem “varlığına ait bir başlangıcın bulunmaması”, bekā “varlığının sona ermemesi”, muhâlefetün li'l-havâdis “yaratılmışlara benzememesi”, kıyâm bi-nefsihî “varlığı için başkasına ihtiyaç duymaması” mânasına gelir.
Nitekim Mâtürîdî ismetin mihneti izâle etmeyeceğini belirtmiştir (Teʾvîlâtü'l-Ḳurʾân, vr. 525a; Nûreddin es-Sâbûnî, el-Bidâye, s. 53-54). Peygamberin günahtan korunmuş olması onu taate zorlamadığı gibi günah işlemekten de âciz bırakmaz.
Peygamberlerin masum ve ismet sıfatına haiz olmaları, Allah'ın muhafaza etmesi iledir.
İsmet, TDK sözlük anlamı masumluk, günahsızlık ya da temizlik olan bir isimdir.
Bir şeyin objektif gerçekliği hak, bunun aslına uygun biçimde anlatılması sıdk kavramıyla ifade edilir. Hak doğrunun nesnel yanı, sıdk ise sözün nesnel doğruya uygunluğudur. Sıdk ayrıca “sözün hem objektif gerçeğe hem de sözü söyleyenin zihnindeki bilgiye uygunluğu” şeklinde tanımlanır.
3- İsmet - Dürüstlük ve saygınlık demektir. 5- Irz - Irz kelimesinin sözlük anlamı perde olsa da, günümüzde iffet ve namus manasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri