Seleme şöyle demiştir: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sel- lem'i şöyle derken işittim: Kim söylemediğim şeyi bana isnad ederse, Cehen- nem'deki yerine hazırlansın.” şeklindeki sözü isnad diye isimlendirilir.
Isnâd, baska milletlerde bulunmayan ve yalniz Müslümanlara âit olan bir sistemdir. “Isnâd dindendir.
İbn Ebû Hâtim'in İmam Mâlik'ten nakline göre hadise ilk defa isnad uygulayan kimse İbn Şihâb ez-Zührî'dir.
Hadis ilminde rivayetler, isnadın kendisinde son bulduğu kişiye göre merfû, mevkuf ve maktû kısımlarına ayrılmaktadır. Tâbiûndan nakledilen söz ve fiiller şeklinde tanımlanan maktû hadis, başlangıçtan itibaren rivayet literatürü içinde yer almış, merfû ve mevkuf haberlerle bir arada derlenmiştir.
Rivayetlerin sağlamlık derecesini tesbit etmeyi konu alan hadis ilim dalı. Rivâyetü'l-hadîs ifadesiyle birlikte kullanılan bu terimi ilmü dirâyeti'l-hadîs şeklinde ilk tarif eden, bilindiği kadarıyla ilimler tarihçisi İbnü'l-Ekfânî (ö. 749/1348) olmuştur.
İlgili 40 soru bulundu
İsmâil. Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap kabul edilen el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseriyle tanınmış büyük muhaddis. Buhârî'nin (ö. 256/870) Kur'ân-ı Kerîm'den sonra en güvenilir kitap olarak kabul edilen, sahih hadisleri toplayan eseri.
Kütüb-i Sitte' yi oluşturan hadisler bütününün yazarlarına/naklettiricilerine bir göz atarsak şu isimler göze çarpar; Buhari, Müslim, İbn-i Mace, Ebu Davut, Nesai ve Tirmizi. Bu 6 kişi tarafından toplanıp derlenen hadisler Kütüb-i Sitte olarak İslam kaynakları arasında Kuran-ı Kerim'den sonra ikinci başvuru kaynağıdır.
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
Sözlükte “bir yükü sırtına alıp taşımak; bir kimsenin güç durumlar karşısında dayanabilmesi” anlamlarındaki tahammül kelimesi hadis terimi olarak “râvinin bir hocadan dinlemek, yazmak vb. yollarla emanet aldığı hadisleri herhangi bir değişiklik yapmadan (tashîf ve tahrîf) talebelerine nakletmesi” demektir.
Hadis-i âhad: Bu şekilde İslâm Peygamberi'nden rivayet edilen hadise denir. Hadis-i kudsi: Manası Allahü teâlâ tarafından bildirilip de, sözlerini Muhammed'in kendi kelimeleriyle aktardığı hadis. Hasen: Güzel anlamında, sıhhat şartlarını taşımayan, ancak güzel bulunan "kusurlu" hadisler.
İbn Sirin (Rahimehullah)tan nakledilen “Bu hadis dindir. Öyleyse dininizi kimden aldığınıza bir bakın!” şeklindeki söz İmam Müslim (Rahimehullah) ve diğerlerinin rivayetlerinde “Muhakkak bu ilim dinin ta kendisidir, öyleyse dininizi kimden aldığınıza iyi bakın” şeklinde nakledilmektedir.
İsnad, cümlenin temel ögelerini birbirine bağlayan, lafzen görünmeyen bir bağdır. İsnadın tarafları olan müsnedün ileyh ve müsned, bir cümlenin asgari iki temel rüknüdür. İlki, hakkında yargıda bulunulan, ikincisi ise yargının kendisidir.
isnad / isnâd / اسناد
Bir söz veya haberi birisine nisbet etmek. Peygamberimiz'in (A.S.M.) sözlerini sırası ile kimlerden nakledildiğini bildirmek. Bir nesneye, bir şeye dayanmak.
Deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında sıklıkla kullanılan isnad kelimesi, bir fikri başka görüş ve düşüncelerle temellendirmek demektir. Yaşanan bir olayı başka bir olaya bağlamak da isnat olarak nitelendirilir.
“Esbâbü'l-hadîs, vürûdü'l-hadîs” şeklinde de kullanılan bu tabir hadislerin belli bir sebep, bir vesile veya bir durum dolayısıyla söylenmiş olmasını ifade etmektedir.
Müşterek râvi teorisinden ilk defa Schacht söz ederken; G. H. A. Juynboll (1935-2010) kendisinin geliştirdiği yeni kavramlar sayesinde bu teoriye 'Batılı bir isnâd tenkit metodu' vasfını kazandırmıştır. Böylece söz konusu teori, Batı'da hadis ile ilgili pek çok çalışmada uygulanır hâle gelmiştir.
Sahih ve hasen hadisin şartlarından birini ya da birkaçını taşımayan rivayetler için kullanılan hadis terimi. Sahih veya hasen hadisler için gerekli özelliklerden en az birini taşımayan, dolayısıyla hasen mertebesine ulaşamayan rivayetlere zayıf (zaîf) denir.
(Salât Hadisleri)
Tirmizi‟nin Sünen adlı eseri, hadis kitapları içerisinde en sahih ve meĢhur olarak bilinen “Kütüb-i Sitte” adlı kitaplar arasında yer almaktadır.
İmam Tirmizi, doğduğu yerin adını almış, Özbekistan/Tirmiz'in Buğ köyünde doğan, küçük yaşta İlim tahsil eden Alim' dir. Hadis İlmi konusunda tanınsa dahi İmam Tirmizi, Tefsir ve Fıkıh İlmi konularında da İmam Vasfı kazanmış yüksek Âlim' dir. En önemli hizmetleri arasında Kur' an- ı kerim tefsiri bulunmaktadır.
En hayırlı kadın odur ki; bakınca içine huzur verir, emretsen itaat eder, sen yokken malını ve namusunu korur. Peygamberimiz (as) acaba bu hadiste neden "emretmek" kelimesini kullanmıştır. Bunu "istemek" olarak mı anlamalıyız ya da başka anlamları mı vardır? Hadiste geçen ifade istemek anlamındadır.
Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Resûlullah'ın eşleri arasında Hz. Âişe'den sonra en çok hadis rivayet eden Ümmü Seleme olmuştur. Kendisi Resûl-i Ekrem'den başka ilk kocası Ebû Seleme'den, Ca'fer b. Ebû Tâlib ve Hz. Fâtıma'dan 378 hadis rivayet etmiş, bu sebeple “ashâbü'l-miîn” (200 ile 1000 arasında hadis rivayet eden on sahâbî) arasına girmiştir.
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
İslam'ın ilk günlerinde Mekke'de adı geçen ilk Türk sahabi, Ebu Ubeydullah Süreyc et-Türkî'dir. Süreyc, Hz. Peygamber'in dedesi Abdulmuttalib'in en büyük oğlu olan Haris'in hizmetlisidir. Hanımı Raika da ilk Müslüman Türk sahabiyesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri