[1] İddialı olarak söylediği sözü geri alma zorunda bırakmak.
Lafını (sözünü) etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey üzerinde konuşmak.
Sözünü esirgememek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Ne düşünüyorsa söylemek, kimseden çekinmemek, karşısındakini kıracağım diye kaygılanmamak.
(-i, -e) 1. Yemesini sağlamak. 2. Ağzına yiyecek vermek, beslemek, karnını doyurmak: Çocuğu yedirmek.
Kendine yedirememek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başkasının kendisine yaptığı işi, onur kırıcı sayarak tepki ile karşılamak. kendisinin başkasına yapması söz konusu olan işi, kişiliği için onur kırıcı saydığından yapmamak.
İlgili 24 soru bulundu
Kendine yedirememek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yapılan bir işi onur kırıcı görüp, kişiliğine dokunmuş sayarak tepki göstermek; kendisinin başkasına yapması söz konusu olan işi, kişiliği için uygun görmeyip yapmamak.
Yermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Kötülüklerini söylemek, zemmetmek. Birinin veya bir şeyin kusurlarını ortaya koymak, hicvetmek, övmek karşıtı Beğenmemek, hoşlanmamak, tiksinmek.
Yedirmekle ilgili mecaz anlamlı cümleler aşağıdaki gibidir;
Arkadaşının söylediği lafları ona yedirdi. Ali, arkadaşına söylediği yalanları çok güzel yedirdi. Her yapılan şakayı yediğim için arkadaşlarım beni çok saf buluyorlar. Karşınızdaki kişinin iyi niyetli olması her söylediğinizi yiyeceği anlamına gelmez.
Cevap: Boş gerçek anlamıyla dolu olmayan anlamına gelir. Mecaz anlamında ise gereksiz, saçma, işe yaramayan anlamlarına gelir.
Bir sözcüğün taşıdığı ilk ve genel anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Sözcüğün gerçek anlamı, herkesçe bilinen, akla ilk gelen yaygın anlamıdır. Buna “temel anlam” da denir.
Lafını sakınmayan ve konuşurken kimsenin etkisi altında kalmayan kişilere açık sözlü denir. Dobra sözcüğü de açık sözlü insanlar için kullanılır.
Bir dediğini (söylediğini) iki etmemek (ikiletmemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI. Onun her istediğini yerine getirmek.
Sözü çiğnemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Söyleyeceklerini açık ve kesin ortaya koyamamak, istediğini söyleyememek.
Söz gelmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir davranışından veya sözünden ötürü eleştiriye uğramak, kötülenmek, yakınları kendisine darılmak.
Sözü bağlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Konuştuklarını bir sonuca vardırmak, konuşmayı sonuçlandırmak.
sözü uzatmak ne demek? Gereğinden çok konuşmak.
Baş Göz Etmek deyimi, birini evlendirmek demektir. Bu deyim, birinin evlenmesine yardım etmek ve gelin - damat arasında arabuluculuk yapmak anlamına da gelir. TDK'ya göre baş göz etmek deyimi ''Başını Bağlamak'' deyimi ile eş anlamlı olup birini evlendirmek demektir.
CEVAP:GÖZ GÖZE GELMEK MECAZ DEĞİLDİR.
Hiç boş yeri olmayan nesneler ve mekanlar dolu olarak adlandırılır. Leb-a-leb ve mâl-a-mâl kelimeleri tıka basa ve ağzına kadar dolu anlamına gelir. Bu kelime mecazen bilgili, agah ve kültürlü manasında kullanılır. Dolu kelimesinin yan anlamı ise buz hainde yağan yağmurdur.
Bir kelimenin kendi gerçek (temel) anlamı dışında, başka bir anlam için kullanılmasıdır. Kelimenin hakiki (gerçek/temel) anlamının anlaşılmasına karîne-i mânia adı verilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamda kullanmadığının delili olur.
Bir sözcüğün gerçek anlamlarından sıyrılarak başka bir sözcüğün yerinde kullanılmasına mecaz anlam denilir. Cümle içerisinde sözcükler başka sözcükler ile öbekleşerek mecazlı anlam kazanmaktadır. Deyimler mecazlı öbeklerin en önemli örneği olmaktadır.
Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda kullanılan sözcükler genellikle soyut anlam kazanır. Matematik: Doğal sayılar, kare, polinom… Tiyatro: Sahne, perde, kostüm…
Dil devriminden sonra literatüre giren bu kelime, kendime yakın bulmak, içselleştirmek ve alışmak anlamına gelir. İnsanlar hızlı bir şekilde uyum sağladığı mekanlara ya da kolay iletişim kurduğu insanları çok çabuk benimser. Benimsemek aynı zamanda sahip çıkmak manasında da kullanılır.
Yermek, eleştirmek, kötü taraflarını ortaya çıkarmaktır. Alaylı bir şekilde eksiklerini ve olumsuz yönlerini söylemektir. Yermenin zıt-karşıt anlamlısı sözcük ise “övmektir.” Övmek ise; beğenmek, güzelliğini ispatlayıcı sözler söylemektir.
Yermek kelimesinin anlamı TDK yayınlamış olduğu kelime anlamı, beğenmemek hoşlanmamak ve tiksinmek olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri